Endoskopi nedir?

Hastalıkların tanı ve teşhisi için sıklıkla kullanılan yöntemlerden birisi olan endoskopi nedir? Endoskopi hangi durumlarda uygulanır? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2023 07:54
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Endoskopi nedir?

Endoskop isimli ve ucunda ışık ile kamera bulunan bir alet yardımı ile hastalıkların teşhisi konulması noktasında organların incelendiği operasyona endoskopi denir. Vücutta herhangi bir kesik açılmadan ağız ya da makat yolu ile endoskop isimli alet kullanılarak iç organlar incelenebilmekte ve teşhiş koymak kolaylaşmaktadır. Öte yandan bazı durumlarda tedavi amacıyla kullanılabildiği gibi, tanı koyma noktasında vücuttan örnek almak için de bu uygulama sıklıkla tercih edilmektedir.

Ekşime ve kazınma durumu, ağıza acı su gelmesi, şişkinlik, hazımsızlık veya kanama şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuran kişilere mutlaka endoskopi işlemi uygulanması gerektiği gibi, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 45 yaşını tamamlamış olan her bireyin hiçbir şikayeti olmasa bile düzenli olarak endoskopik muayene olması tavsiye ediliyor.

ENDOSKOPİ HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR?

Yemek borusu, mide ve kalın bağırsakta yer alan yara ve tümör gibi bulguların tespitinde endoskopi kullanıldığı gibi, bu bulguların bulunduğu yerden çıkarılarak tedavisi noktasında da yine endoskopiye başvurulabilir. Öte yandan birtakım kronik şikayetler ile sağlık kuruluşlarına başvuran kişilere de endoskopi uygulanması gereklidir. Bu şikayetler arasında; ağız kokusu, yutma zorluğu, reflü, mide ağrısı, ishal, hazımsızlık, bulantı, kusma, kilo kaybı ve göğüs ortasında yanma hissi yer almaktadır.

ENDOSKOPİ NASIL UYGULANIR?

Endoskopi, mide borusundan mideye doğru endoskop isimli cihaz ile giriş yapılarak midenin kontrol edilmesi işlemi olduğundan, hastanın operasyondan 8 saat önce bir şeyler yiyip içmeyi kesmiş olması ve midesinin boş olması gerekmektedir. Çoğunlukla lokal anestezi ile hastanın işlem süresince uyutularak gerçekleştirildiği bu operasyon, yaklaşık 10 dakika sürmektedir. İşlem öncesinde lokal anestezinin yanı sıra sakinleştirici birtakım takviyeler de alan hastalar, operasyon süresince hiçbir şey hissetmezler. Endoskop isimli cihaz kullanılarak ağız yoluyla mideye kadar ulaşılır ve aletin ucunda yer alan kamera sayesinde doktorun ekranına midenin görüntüsü yansıtılır ve böylelikle olası hastalıkların tetkiki ve eğer uygunsa tedavisi gerçekleştirilir. Tedavisi için de kullanılacak olan cerrahi aletler endoskop aleti aracılığı ile mideye ulaştırılabilir. Operasyon sonrası hasta günlük yaşantısına kolaylıkla devam edebilir.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Anjiyo nedir?

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.