Gül ve Erdoğan İzmir İktisat'ta konuştu

5. İzmir İktisat Kongresi 30 Ekim-1 Kasım 2013 tarihleri arasında İzmir'de gerçekleştiriliyor. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile birlikte Dünya Bankası Başkanı Jım Yong Kim de katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2013 15:42
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.ilksesgazetesi.com
Gül ve Erdoğan İzmir İktisat'ta konuştu

Kalkınma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kongre'nin açılışında, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün sırasıyla birer konuşma yapacakları kaydedildi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'dan sonra Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim konuşmasını yaptı. Daha sonra kürsüye Başbakan Erdoüğan kürsüye çıktı.

Erdoğan satır başları ile şunları söyledi

-İlk iktisat kongresinin ülkenin her kesimini içine alacak şekilde düzenlenmiş, sanayicisinden çiftçisine kadar tüm kesimleri barındırmıştır.

-İlk iktisat kongresi Türkiye için birçok ilklerin kararını almıştır.

-Bugün birçok uygulama Cumhuriyet uygulaması gibi gösterilse de Cumhuriyetin kuruluşundan sonraki yıllarda ortaya çıkmıştır.  Cumhuriyet sermayeyi renklere ayırmamıştır.

- Cumhuriyet nutuklarla aryıştırmalarla değil işle emekle yatırımla büyür yücelir,

-Son 11 yılda Türkiye birlik kardeşlik ve dayanışma içinde 79 yılda yapılanlara kat kat fazlasını eklemiştir.

-90 yıl gösteriyor ki Cumhuriyet reddederk asimele ederek değil  birlikle kardeşlikle büyüyor.

-Cumhuriyet tarihinin önemli bir kısmı IMF gölgesinde geçmiştir.  Göreve geldiğimizde borcumuz 23.5 milyar dolardı. Bunu ödedik ve yeni bir sayfa açtık.  Merkez bankası rezervi 27.5 milyar dolardı. Bugün ise 137.5 dolarla tarihinin en büyük seviyesine ulaşmıştır.

-Cumhuriyet demokrasinin ve kardeşliğin güç kazandığı dönemlerde güçlenmiştir.

Resmi dış yardımlarımızın tutarı geçen yıl 2.5 milyar doları açtı ve Türkiye en önemli donör ülkelerden biri oldu.

-Güçlü bir ekonomi için 76 milyonun bir olmasnı şart olarak görüyoruz.

-Cumhuriyet 76 milyonunsa cuhuriyetin kazanımları da 76 milyonundur. Belli bir zümrenin değildir.

-Görevi devraldığımızda yüzde 63 borçlanma faizi, bugün yüzde 6'lar dolayında, bu aradaki fark milletimizde kalıyor.

- Biz kaynak çeşitlendirmesinde başarılı olmuş bir ülkeyiz.  AB bizi en yavaş kalmakla eleştirirken bu alanda en hızlı adımı atan ülke biziz.

-Biz kendimize vizyon koyuyoruz. Önce 2023 daha sonra 2071'i hedef olarak aldık.  Cumhuriyeti 100. yılında ilk gününün  heyecanı yaşatmak istiyoruz.

-Bizim ilk meclisimiz çok anlamlı çok farklı bir meclistir. Tablo görmek isteyenler ilk meclise bakmalıdırlar.  Gazi Mustafa Kemal'in sağına soluna bakmalıdırlar.

-Bir tarafta insanlar yiyecek bulamazken başka ülkeler bunun farkında değilse bu bizim yüreğimizi sızlatır.

-Biz Suriye'den gelen 600 bin insana yardım yapıyoruz. Dünyadan bize gelen destek 125 milyon dolar, oysa bizim yaptığımız harcama 2 milyar doların üzerinde. Biz desteğimizi sürdüreceğiz ancak bu konuda Dünya Bankasına önemli görevler düştüğüne inanıyorum.

-EXPO 2020 için önemli gayretler sarfediliyor. İnanıyorum ki İzmir EXPO 2020 ile dünyaya önemli katkı sağlayacaktır. 

GÜL'ÜN KONUŞMASI

Başbakan Erdoğan'dan sonra Cumhurbaşkanı Gül kürsüye çıktı. Gül Konrge'de satır başları ile şunları söyledi

-Pek çok ülkenin milli birliği ülkelerin ekonomik birlikleri ile oluşmuştur. ABD, İtalya ve Avrupa'daki oluşumlar bunun örnekleridir.

Türkiye ilk adımını 1023'te atmıştır. Bugün Türkiye ekonomisi 1 trilyon dolara yaklaşan boyutuyla dünyanın 16. ülkesi haline gelmiştir.

-Yaşanan tarihsel süreçler ülkelerin kaderini değiştirmektedir.  Bu sürecin dışında kalmak beraberinde felaketi de getirmektedir. Küreselleşmenin hızlandığı son 2-30 yıllık sürede dünyanın ekonomik merkezi yeniden doğuya kaymıştır.

-Türkiye'nin dünya ekonomisinin asyaya kayması, Ortadoğu'da demokrasinin örnekliğini teşkil etmesi açısından önemli bir konum üstlenmektedir.

-Gerçekçi bir vizyon etrafında geleceğimizin yol haritasını çizmek muhakkak ki çok önemlidir.

-Ülkemizin vizyonunu gerçekleştirmek için önümüzdeki 20-30 yıl demografinin, nüfusun, barışın ve bilginin primlerini çok iyi değerlendirdiğimizde 2023 hedefine çok daha hızlı ulaşacağız.

-Öncelikle demografik yapıdan azami derecede faydalanmak durumundayız.

-Genç nüfustan fayladanmamız elzemdir. Bunu iyi bir eğitimle gerçekleştirebiliriz.

-Artık Türkiye'yi daha ileriye taşıyacak 2. nesil yapısal reformlara ihtiyaç duymaktadır.

-Türkiye'nin önümüzdeki dönemde en büyük tuzağı gelir sorununu aşıp aşmayacağıdır.

-Ülkemizin 2014 yılı için yaptığı bütçe harcamalarında eğitime ayırdığı yüzde 4.5'luk pay dolayısıyla bundan onur duyuyorum.

-Kalkınma yarışında yararlanmamız gereken ikinci pirim demokrasidir.  siyasi tarihimizde demokrasinin kesintiye uğratıldığı dönemler

-Demokratik standartların yükseltilmesi girişimciliğe açık nesillerin yetişmesini sağlar.

-Katma değeri yüksek ürünlerin çoğaltılması cari açığı azaltmak için başlıca ihtiyaçtır. Bunu da ucuz işgücüne dayalı bir modelle dünya ile rekabet etmek imkansızdır.

-Orta gelir tuzağına düşmüş ülkelerin en büyük hatası daha ucuza ve daha verimli üretimi düşünmüşlerdir.

-Millet olarak iktisadi büyüme için hangi tedbirleri alırsak alalım bölgedeki gelişmelerden ayrı kalamayız.

-Ekonomik büyümenin temel şartlarından biri de bölgesel huzur ve istikrardır.

-Türkiye olarak ekonomik büyümede barış priminden yararlanmamızı engelleyen gelişmeler olmuştur.

-Parasal genişleme politikalarından çıkışta ülkemizin üzerindeki etkilerini en asgariye indirecek adımları atmamız gerekiyor.

-Önümüzdeki çözülmesi gereken sorunlardan bir tanesi de düşük tasarruf oranı ve cari açıktır.

-Cumhuriyetin 100. yılı ve bu topraklara gelişimizin bininci yılı için

Kalkınma Bakanı Yılmaz'ın, kongrenin üçüncü günü saat 10.00'da kongre merkezinde Onuncu Kalkınma Planı hakkında bir basın toplantısı düzenleyeceği belirtilerek şöyle denildi :

"5. İzmir İktisat Kongresi, toplam 241 panelistin yer alacağı 34 panel oturumunu kapsayacaktır. Paneller kapsamında yüksek ve istikrarlı büyüme hızı, sanayileşme, girişimcilik, Ar-Ge ve yenilik, nitelikli beşeri sermaye, bölgesel gelişme, rekabetçi ve yaşanabilir kentler, kapsayıcı kalkınma politikaları, işgücü piyasası ve istihdam, sürdürülebilir kalkınma ve yeşil büyüme, kamu ekonomisi, kamu yönetimi reformları, bilişim politikaları, hizmetler sektörünün geliştirilmesi, tarım ve gıda, uluslararası rekabet gücü, uluslararası ticaret gibi çok önemli konu başlıklarının tartışılması ve politika önerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır ."

Kongreye 151'i yabancı 2 bin 663 davetlinin katılması beklendiği vurgulanarak, "Kongrenin birinci günü öğleden sonra 'Küresel Ekonomik Gelişmeler Çerçevesinde Türkiye Ekonomisi' düzenlenecek özel oturumda tartışılacak. Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın panelist olarak yer aldığı özel oturumun moderatörlüğünü Ekonomist ve yazar Deniz Gökçe yapacak. Kongrenin birinci günü öğleden sonra, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun başkanlığında 'Küresel Yatırımlar ve Türkiye Ekonomisi' başlığı ile birinci oturum gerçekleştirilecektir" ifadesi kullanıldı.

Kongrenin ikinci günü programı ise şöyle :

 

"Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığını yapacağı 'Yüksek ve İstikrarlı Büyüme Perspektifinde Türkiye Ekonomisi', Prof. Dr. Nazım Ekren'in başkanlğını yapacağı 'Dünyada Kamu Yönetimi Reformları ve Türkiye İçin Perspektifler', Prof. Dr. Seyfettin Gürsel'in başkanlığını yapacağı 'Kapsayıcı Kalkınma Politikaları', Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş'ın başkanlığını yapacağı 'Türkiye'de Finans Sektörünün Geliştirilmesi', Milliyet Gazetesi yazarı Güngör Uras'ın başkanlığını yapacağı 'Medya Gözüyle Türkiye Ekonomisi', Eczacıbaşı Holding'ten Faruk Eczacıbaşı'nın başkanlığını yapacağı 'Bilişim Politikaları', Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in başkanlığını yapacağı 'Küresel Kriz Sonrası Kamu Ekonomisinde Yeni Eğilimler ve Beklentiler', TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak'ın başkanlığını yapacağı 'Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sanayileşme, Girişimcilik, Ar-Ge, Yenilik ve Ticarileştirme Politikaları', Devlet Planlama Teşkilatı eski Müsteşarı Yıldırım Aktürk'ün başkanlığını yapacağı 'Türkiye'nin Rekabet Gücünün Geliştirilmesine Yönelik Stratejiler', YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'nın başkanlığını yapacağı 'Nitelikli İnsan Kaynağının Geliştirilmesinde Temel Stratejiler', Prof. Dr. Yusuf Karakoç'un başkanlığını yapacağı 'İstihdamın ve İşgücü Piyasası Etkinliğinin Artırılmasına Yönelik Stratejiler', Prof. Dr. Ahmet Burçin Yereli'nin başkanlığını yapacağı 'Türkiye'nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar' konularında paneller düzenlenecek ."

Kongrenin üçüncü günü Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın saat 10.00'da Onuncu Kalkınma Planı'nın tanıtımını yapacağı ve bir basın toplantısı düzenleyerek basın mensuplarının sorularını cevaplayacağı ifade edilerek diğer etkinlikler ise şöyle açıklandı :

 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan'ın başkanlığında "Bölgesel Gelişme Politikaları ve Uygulamaları", Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel'in başkanlığında "Uluslararası Ticarette Küresel Eğilimler ve Türkiye'nin İhracat Hedefleri", Emekli Büyükelçi Ertuğrul Apakan'ın başkanlığında, "Sürdürülebilir Kalkınma Bağlamında Yeşil Büyüme", İşadamı Uğur Yüce'nin başkanlığında "Akdeniz'de Marka Kent İzmir Zirvesi", Koç Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ziya Öniş'in başkanlığında "Yaşanabilir ve Rekabetçi Kentler" Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir'in başkanlığında "Hizmetler Sektörünün Geliştirilmesi", Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları'nın başkanlığında "Tarım ve Gıda Sektöründe Dönüşüm", Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik'in başkanlığında "Üniversiteler Gözüyle İzmir", İzmir Sky TV Genel Müdürü Uğur Oral'ın başkanlığında "Ege Medyası Gözüyle İzmir ve Ege Ekonomisi", Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler'in başkanlığında "Ege Bölgesinde Tekstil Sektörünün Geleceği", Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli başkanlığında "Ege Bölgesinde Tarım ve Gıda Sektörünün Geleceği", Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Okan Tuna'nın başkanlığında "Ege Bölgesinde Lojistik Sektörünün Geleceği", Türkiye Sağlık Turizmi Derneği Genel Sekreteri ve Sağlık Bakanlığı Müşaviri Enginer Birdal'ın başkanlığında "Ege Bölgesinde Sağlık Turizmi Sektörünün Geleceği", Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İzmir İl Müdürü Dr. Rasim Akpınar'ın başkanlığında "Ege Bölgesinde Otomotiv Yan Sanayii Sektörünün Geleceği", Emekli Büyükelçi Ertuğrul Apakan'ın başkanlığında "EXPO 2020 Oturumu", Ege Üniversitesi Öğrenci Temsilcisi Özge Erdölek'in başkanlığında "İktisat Öğrencileri Gözüyle Türkiye İktisat Politikaları", Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Dr. Hakan Gürsu'nun başkanlığında "İzmir'de Yaşam Kalitesi ve Ekonomi", Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Osman Aydoğuş'un başkanlığında "2014-2023 İzmir Bölge Planı: Bölgesel Analizler", Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl'ün başkanlığında "Bölgesel Kalkınmada Kalkınma Ajanslarının Rolü", EGİAD Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Tanyeri'nin başkanlığında "Ege'de Finansal Altyapı ve Sektörün Geleceği" konularında panel oturumları gerçekleştirilecek.

5. İzmir İktisat Kongresi'nin saat 18.15 - 19.00 arasında ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun birer konuşma yapacağı kapanış oturumu ile sona ereceği bildirildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.