ABD'de başkan adaylığı için yarışacak olan ilk siyahi kadın Kamala Harris kimdir?

ABD Başkanı Joe Biden, Kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçimlerinde adaylıktan çekildiğini açıkladı, bu kararının ardından Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e tam destek verdiğini duyurdu. Biden'ın desteğini alan Harris, ülke tarihinde bir partinin başkan adayı olarak yarışan ilk siyahi kadın olacak. Peki, Kamala Harris kimdir? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2024 22:41
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2024 22:41
Kaynak: HABER MERKEZİ
ABD'de başkan adaylığı için yarışacak olan ilk siyahi kadın Kamala Harris kimdir?

ABD Başkanı Joe Biden, Kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçimlerinde adaylıktan çekildiğini açıkladıktan sonra Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e açık bir destek verdi. Biden'ın desteğiyle dikkatleri üzerine çeken 59 yaşındaki Harris, ülke tarihinde bir partinin başkan adayı olarak yarışan ilk siyahi kadın olacak. Kamala Harris'in adı, başkanlık yarışındaki rolü ve tarihi önemiyle birlikte merak konusu haline geldi. Peki, Kamala Harris kimdir? Detaylar hbaerimizin devamında...

Kamala Harris kimdir?

Kamala Harris, 20 Ekim 1964'te Oakland, Kaliforniya'da doğmuş Amerikalı bir politikacı ve avukattır. Şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nin 49. ve mevcut başkan yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Harris, ABD tarihindeki ilk kadın başkan yardımcısı, en üst düzeydeki ilk kadın yetkili, ilk Afrikalı-Amerikalı ve ilk Asyalı-Amerikalı başkan yardımcısı unvanlarını taşımaktadır.

Demokrat Parti üyesi olan Harris, siyasi kariyerine Kaliforniya'da başladı. Howard Üniversitesi ve California Üniversitesi, Hastings Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Alameda County bölge savcılığı (DA) ofisinde çalışmaya başladı. Daha sonra San Francisco Bölge Savcılığı ve San Francisco şehir savcılığı ofislerinde görev yaptı. 2003 yılında San Francisco bölge savcısı olarak seçildi. 2010 yılında Kaliforniya başsavcısı oldu ve 2014 yılında yeniden seçildi.

Harris, 2017-2021 yılları arasında Kaliforniya'dan ABD Senatörü olarak görev yaptı. 2016 Senato seçimlerinde Loretta Sanchez'i yenerek, Senato'da görev yapan ikinci Afrikalı-Amerikalı kadın ve ilk Güney Asyalı Amerikalı oldu.

Senatör olarak Harris, sağlık reformu, esrarın federal düzeyde yasallaştırılması, belgesiz göçmenler için vatandaşlık yolu, DREAM Yasası, sıkı silah kontrol yasaları ve ilerici vergi reformu gibi konularda savunuculuk yaptı. Senato'daki duruşmalar sırasında Trump yönetimi yetkililerine sert sorular yöneltmesiyle ulusal çapta tanındı, bu sorular arasında cinsel saldırıyla suçlanan Yüksek Mahkeme adayı Brett Kavanaugh da bulunmaktaydı.

Harris, 2020 yılında Demokrat Parti başkanlık adaylığı için yarıştı ancak ön seçimlerden önce yarıştan çekildi. Joe Biden, başkanlık seçimlerinde onu başkan yardımcısı olarak seçti ve 20 Ocak 2021'de Kamala Harris ve Joe Biden, ABD başkanı ve başkan yardımcısı olarak göreve başladılar.

21 Temmuz 2024'te, görevdeki başkan ve olası Demokrat adayı Joe Biden, Kamala Harris'in 2024 başkanlık seçimlerinde Demokrat adayı olması için kampanyasını askıya aldığını ve Harris'i desteklediğini duyurdu.

Kamala Harris nereli?

20 Ekim 1964 yılında dünyaya gelen Kamala Harris Amerikalıdır.

Kamala Harris kaç yaşında?

Amerikalı başkan yardımcısı Kamala Harris, 59 yaşındadır.

Kamala Harris evli mi?

1990'larda Kamala Harris, Kaliforniya Meclisi Sözcüsü Willie Brown ile çıktı. 2001 yılında ise talk show sunucusu Montel Williams ile kısa bir flört ilişkisi yaşadı.

Avukat Doug Emhoff ile tanışması ise 2013 yılına dayanır, ortak bir arkadaşları Harris ve Emhoff'un görüşmesini sağladı. Emhoff, Los Angeles'taki Venable LLP'nin sorumlu ortağı ve eğlence avukatıydı. Harris ve Emhoff, 22 Ağustos 2014'te Santa Barbara, Kaliforniya'da evlendiler. Harris, Emhoff'un önceki evliliğinden olan iki çocuğu Cole ve Ella'nın üvey annesi oldu. Ağustos 2019 itibarıyla Harris ve kocasının tahmini net serveti 5,8 milyon dolar olarak belirtilmiştir.

Kamala Harris'in eşi Dough Emhoff kimdir?

Douglas Craig Emhoff, 13 Ekim 1964 doğumlu Amerikalı bir avukat ve Amerika Birleşik Devletleri'nin ikinci beyefendisidir. Kamala Harris ile evli olan Emhoff, Amerikan federal tarihindeki ilk ikinci beyefendi olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bir Amerikan başkanının veya başkan yardımcısının ilk Yahudi eşidir.

Emhoff'un kariyeri eğlence avukatı olarak başladı. Venable LLP'nin Batı Yakası ofislerinde yönetici direktörlük yapmış ve daha sonra DLA Piper'da ortak olmuştur. Ayrıca Georgetown Üniversitesi Hukuk Merkezi'nde seçkin bir misafir profesördür.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.