Aliya İzzetbegoviç kimdir? Aliya İzzetbegoviç ne zaman öldü?

Bosna-Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı olan Aliya İzetbegoviç, yıl dönümüyle anılıyor. Peki, Aliya İzetbegoviç kimdir ve ne zaman hayatını kaybetmişti?

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2024 15:25
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2024 15:27
Kaynak: HABER MERKEZİ
Aliya İzzetbegoviç kimdir? Aliya İzzetbegoviç ne zaman öldü?

Eski Yugoslavya döneminde Müslüman Boşnakların dini ve milli kimliğini canlandırmak için büyük çaba harcayan, bu mücadelesi sebebiyle iki kez hapse giren bağımsız Bosna-Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç, yıl dönümünde anılıyor. Peki, Aliya İzetbegoviç kimdir ve ne zaman hayata veda etti?

Aliya İzzetbegoviç kimdir

Aliya İzzetbegoviç kimdir?

Aliya İzzetbegoviç, 8 Ağustos 1925 tarihinde Bosanski Šamac kasabasında doğdu. Mustafa İzzetbegoviç ve Hiba (kızlık soyadı Džabija) çiftinin beş çocuğundan üçüncüsüydü. Ailesi, son Osmanlı birliklerinin Sırbistan'dan çekilmesinin ardından 1868'de Bosna Vilayeti'ne göç eden Belgradlı bir aristokrat olan Izet-beg Jahić'in soyundan geliyordu. Bu, onları hem seçkin hem de maddi açıdan zor bir duruma getirmişti. Jahic ailesi, yüzyıllarca Belgrad'da yaşamıştı. İzzetbegoviç'in baba tarafından dedesi Alija, Üsküdar'da askerlik yaparken Sıdıka Hanım isimli bir Türk kadınla dünyaevine girdi. Çift, ardından Bosanski Samac'a yerleşerek beş çocuk sahibi oldu. İzzetbegoviç'in büyükbabası, kasabanın belediye başkanlığı görevini üstlenmiş ve tarihsel olarak Gavrilo Princip'in Haziran 1914'te Avusturya Arşidükü Franz Ferdinand'ı öldürmesinin ardından, kırk Sırp'ı Avusturya-Macaristan yetkililerinin elinde idam edilmekten kurtardı.

Aliya İzzetbegoviç kimdir

Aliya İzzetbegoviç’in babası bir muhasebeciydi ve I. Dünya Savaşı sırasında Avusturya-Macaristan Ordusu bünyesinde İtalya Cephesi’nde savaşmış, bu savaşta aldığı ağır yaralar sonucunda en az on yıl boyunca yarı felçli kalmıştı. 1927 yılında babası iflas etti. Ertesi yıl aile, İzzetbegoviç'in laik eğitim aldığı Saraybosna'ya taşındı.

Aliya İzzetbegoviç ne zaman öldü?

Aliya İzzetbegoviç, 19 Ekim 2003'te hayatını kaybetti. Bosna-Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı olan İzzetbegoviç, ülkesinin bağımsızlık mücadelesine önderlik etmiş ve savaşın bitiminde kilit rol oynayarak bir lider olarak tanınır. 78 yaşında vefat eden İzzetbegoviç, özellikle Bosna Savaşı boyunca gösterdiği dirayet ve barışa olan sarsılmaz inancıyla hem Bosna halkı hem de uluslararası kamuoyu tarafından derin bir saygıyla anılmaktadır. Ölümünün ardından, Saraybosna'daki Kovaçi Şehitliği'nde toprağa verilmiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.