Burdur’da hangi göller var? Burdur’un en büyük gölü hangisi?

Burdur, doğal güzellikleri, eşsiz manzaraları ve doğal alanlarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağındadır. Şehirde yer alan birbirinde güzel doğal alanlarıyla kendisine hayran bıraktırır. Gölleri de bu doğal alanlardan bazılarıdır. İşte Burdur’daki göller…

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2024 11:18
Haber Güncellenme Tarihi: 24.07.2024 11:18
Kaynak: HABER MERKEZİ
Burdur’da hangi göller var? Burdur’un en büyük gölü hangisi?

Burdur, göller yöresiyle ünlü olan ve doğal güzellikleriyle büyüleyen bir ilimizdir. Özellikle Burdur Gölü, Suğla Gölü ve Yarışlı Gölü gibi göller, bölgenin doğal hazine noktalarıdır. Bu göller, doğa severler için keşfedilmeyi bekleyen noktalardandır. Peki Burdur’da hangi göller var? Detaylar haberimizde…

Burdur’da hangi göller var?

Salda Gölü

Burdur’un Yeşilova ilçesinde yer alan karstik bir göldür. Göller yöresi içinde dışa akışı olmayan kapalı havzalı yapıdadır. Yüzey alanı 44 kilometrekaredir. 184 metreye ulaşan derinliği ile Türkiye’nin en derin 3. gölü olma özelliğine sahiptir. Suyunun berraklığı ve turkuaz rengiyle dikkat çeker. Bu özelliği ile "Türkiye'nin Maldivleri" olarak anılmaktadır. Çevresindeki alanlar, endemik bitki türleri ve endemik kuş türleri için önemli bir yaşam alanıdır. Salda Gölü, Türkiye'nin en önemli doğal güzelliklerinden biridir ve ziyaretçilere eşsiz anlar yaşatır.

Akgöl (Bayındır Gölü)

Burdur’un Yeşilova ilçesi sınırlarında bulunan karstik bir göldür. Çevresinde birçok köy bulunur. Göl aşırı tuzlu olduğu için balık yaşamaz. Kuş gözlemciliği için uygun noktalardan biridir.  Zamanla kuruyarak göl olma özelliğini yitirmiştir. Gölün tabanı kuruduktan sonra tuzdan dolayı beyaz renge bürünmüştür. Tarım arazisi elde etmek için göl kurutulmuştur fakat kuruduktan sonra tuzlu topraklardan ötürü tarım yapılamamıştır. Son zamanlarda yeniden sulanmaya başlanmıştır.

Burdur Gölü

Burdur ve Isparta illeri arasında yer alan tektonik bir göldür. Türkiye’nin 7. büyük gölü olma özelliğine sahiptir. Gölün alanı 153 kilometrekaredir.  Göl denizden 2 kat daha fazla tuzludur. Dişli sazancık türü dünyada sadece Burdur Gölü’nde yaşar. Burdur Gölü çevresinde, doğa severler için piknik yapma, yürüyüş yapma ve kuş gözlemi gibi faaliyetler için uygun alanlar bulunur. Burdur Gölü, hem doğal güzelliği hem de çevresindeki etkinliklerle ziyaretçilere harika  bir deneyim sunar.

Gölhisar Gölü

Burdur iline bağlı Gölhisar ilçesi sınırları içinde yer alan bir göldür. Göl 457 hektarlık bir alanı kaplar. Gölün çevresi sazlıklarla kaplıdır. Gölhisar Gölü, çevresindeki tarım arazileriyle çevrili olup, sulak alan ekosistemleri için önemli bir yaşam alanı sağlar. Göl çevresi, doğal güzellikleri ve göl manzarasıyla ziyaretçilerin dikkatini  çeker.

Karataş Gölü

Burdur’un Tefenni ovasında yer alan sığ bir tatlı su gölüdür. 1190 hektarlık bir alana sahiptir .Gölde bol miktarda yayın balığı ve sazan bulunmaktadır.  2021 yılı eylül ayında göl tamamen kurumuştur.

Kestel Gölü

Burdur’un Bucak ilçesi sınırlarında yer alan karstik bir göldür. Yüzey alanı 25 kilometrekaredir. Göçmen kuşların uğrak noktalarından biridir ve çeşitli su kuşlarına ev sahipliği yapar. Çevresinde piknik alanları ve yürüyüş parkurları bulunmaktadır.

Yarışlı Gölü

Burdur’un Yeşilova ilçesi sınırlarında yer alan karstik bir göldür. Gölün içinde küçük bir ada yer alır. Çevresindeki sulak alanlardan ve yağışlardan beslenir. Gölün dışarıya akışı yoktur. Canlı yaşamı açısından çok verimli değildir. Dere ağızlarında yalnızca dişi sazan balığı yaşamını sürdürür. Yaz ayları geldiği zaman göl iyice kurumaktadır.

Burdur’un en büyük gölü hangisi?

Burdur’un en büyük gölü 43 kilometrelik alanı ile Salda Gölü’dür.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.