Cadılar Bayramı ne zaman 2024? Cadılar Bayramı nasıl ortaya çıktı?

Cadılar Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte ABD başta olmak üzere dünya genelinde kutlamalar için geri sayım başladı. Peki, Cadılar Bayramı ne zaman 2024? Cadılar Bayramı nasıl ortaya çıktı?

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2024 15:59
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2024 16:01
Kaynak: HABER MERKEZİ
Cadılar Bayramı ne zaman 2024? Cadılar Bayramı nasıl ortaya çıktı?

Her yıl heyecanla beklenen Cadılar Bayramı'nın tarihi merak konusu oldu. Özellikle Batı ülkelerinde büyük bir coşkuyla kutlanan bu festivalde, insanlar konsepte uygun kostümlerle ve makyajlarla o gün eğlenirken, evlerini ve bahçelerini iskelet, bal gibi süslerle donatıyor. Peki, Cadılar Bayramı ne zaman 2024? Cadılar Bayramı nasıl ortaya çıktı?

Cadılar Bayramı ne zaman 2024

Cadılar Bayramı ne zaman 2024?

Her yıl 31 Ekim'de dünyanın dört bir yanında kutlanan Cadılar Bayramı, kostümler ve şeker toplama geleneğiyle biliniyor. ABD, Güney Kore, Avustralya ve Tayvan gibi birçok ülkede coşkuyla kutlanan bu festivalde, özellikle çocukların en sevdiği etkinliklerden biri.

Cadılar Bayramı ne zaman 2024

Cadılar Bayramı nasıl ortaya çıktı?

Cadılar Bayramı'nın kökeni, eski Britanya'da Keltlerin kutladığı pagan Samhain Festivali'ne dayanmaktadır. Keltler, 1 Kasım'ı yaz mevsiminin sona erdiği ve kışın başladığı tarih olarak kabul ederlerdi. Samhain değişebilir, Eski İrlandaca'da "yaz" anlamına gelen "sam" ve "son" anlamındaki "fuin" kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Bu dönemde sürüler dağlardan gerileşir, toprak sahipleri ve çiftçiler arasında kira sözleşmeleri yenilenirdi.

Cadılar Bayramı ne zaman 2024

Keltler için bu dönem, aynı zamanda evliliklerin yaşandığı, ölülerin ödüllendirildiği kutsal bir zaman dilimiydi. Kelt inanışına göre, bu tarihte ölenlerin ruhları dünyaya geri dönen eski evlerini ziyaret ederdi. Tepelerde büyük ateşler yakılarak hem evlerin ocakları tutuşturulur hem de kötü ruhlar kovulurdu. İnsanlar, ruhlar tarafından tanınmak için maske takar ve çeşitli kostümler giyerdi. Zaman zaman, Samhain festivali devam ediyor, goblinler, periler ve iblisler gibi mistik figürlerle ilişkilendirildi. Romalılar, Kelt topraklarını fethettiklerinde, kendi hasat ve ölüm festivalleri olan Feralia ve Pomona'yı Samhain ile birleştirdiler.

Cadılar Bayramı ne zaman 2024

7. yüzyılda Papa IV. Boniface, Azizler Günü'nün kutlandığı 13 Mayıs'ı 1 Kasım'a taşıdı ve bu muhtemelen pagan festivallerine karşı bir adım olarak yapıldı. Azizler Günü'nün bir gün öncesi olan 31 Ekim, kutsal kabul edilerek Cadılar Bayramı'nın adını aldı. Orta Çağ'ın sonlarına doğru, dini ve seküler kutlamalar iç içe geçti. Ancak Reform Hareketleri sırasında, özellikle Protestanlar arasında, Cadılar Bayramı kutlamaları büyük ölçüde ortadan kalkar. Buna rağmen Britanya'da seküler bir bayram olarak varlığını sürdürdü.

Cadılar Bayramı ne zaman 2024

Amerika'ya göç eden ilk kolonilerde Cadılar Bayramı, diğer birçok bayram gibi yasaklandı. Ancak 19. yüzyılda, özellikle İrlandalı göçmenlerin vatandaşları, Cadılar Bayramı Amerika'da yeniden popüler hale geldi. Göçmenler, Cadılar Bayramı kutlamalarını ve gelenekleri Amerika'ya taşıyarak, bu bayramın ABD'de özellikle çocuklar arasında yaygınlaşmasını sağladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.