Çankırı’da hangi dağlar var? Çankırı’nın en yükse dağı hangisi?

Tarihi ve bulunduğu konum bakımından turistlerin oldukça ilgisini çeken Çankırı şehrinin dağları da turistlerin akın ettiği lokasyonlardan biri oldu. Hem yerli hem de yabancı turistler sıklıkla “Çankırı’da hangi dağlar var? Çankırı’nın en yükse dağı hangisi?” sorularını aratmaya başladılar. Biz de sizler için bu soruların cevaplarını araştırdık. Detaylar haberimizde!

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2024 16:29
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2024 16:29
Kaynak: HABER MERKEZİ
Çankırı’da hangi dağlar var? Çankırı’nın en yükse dağı hangisi?

Ülkemizin çok sevilen şehirlerinden biri olan Çankırı, son zamanlarda manzarası, doğası, tarihi ile çokça gündeme gelmeyi başarmıştır. Biz de sizler için merak ettiğiniz her şeyi ve daha fazlasını araştırdık. Peki “Çankırı’da hangi dağlar var? Çankırı’nın en yükse dağı hangisi?

Çankırı’da hangi dağlar var?

aydos dağı

Aydos Dağları

Aydos Dağı, Çankırı'nın Şabanözü ilçesi ile Ankara'nın Çubuk ilçesi arasında yer alan sınır dağıdır ve yüksekliği 1880 metreye kadar ulaşmaktadır. Bu dağ genellikle bir mesire alanı olarak kullanılmaktadır. Yukarı Çavundur (Çubuk) tarafında ise Atatürk'e ait bir orman çiftliği bulunmaktadır. Aydos Dağı çevresi, flora ve fauna açısından zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Bölgede farklı bitki türleri ve kuş türleri gözlemlenebilme şansınız da vardır. Ayrıca dağın eteklerinde bazı doğal su kaynakları ve göletler bulunmaktadır. Ayrıca Aydos Dağı, tarihi açıdan da önemli bir konuma sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e ait bir orman çiftliği bulunmaktadır. Bu çiftlik, Atatürk'ün dinlenme ve çalışma alanı olarak kullanıldığı biliniyor.

ılgaz dağı çankırı

Ilgaz Dağları

Ilgaz Dağları, Batı Karadeniz Bölgesi'nin en yüksek dağ kütlesidir ve Kastamonu ile Çankırı arasındaki yolun 1.875 metrelik geçidi üzerinde yer almaktadır. Doğu-kuzeydoğu ve batı-kuzeybatı doğrultusunda uzanan bu dağlar, 50 kilometrelik oval bir kütle oluşturur. Büyükhacat Tepesi, Ilgaz Dağları'nın en yüksek zirvesidir ve aynı zamanda Batı Karadeniz'in en yüksek noktası olan 2587 metre yüksekliğindedir. İkinci zirve ise Küçükhacat Tepesi olup, 2546 metre yüksekliğiyle dikkat çeker.

Çankırı’nın en yükse dağı hangisi?

Çankırı'nın en yüksek dağı, Ilgaz Dağları içerisinde yer alan Büyükhacat Tepesi'dir. Büyükhacat Tepesi, 2587 metre yüksekliğiyle Çankırı ilinin en yüksek noktasıdır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.