DCT Trading kimin, sahibi kim? DCT ne iş yapar?

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 19 Temmuz 2024 tarihinde DCT Trading Dış Ticaret A.Ş.'nin halka arz başvurusunu onayladı. Yatırımcılar tarafından büyük bir merakla beklenen bu halka arz için talep toplama işlemlerinin önümüzdeki günlerde başlaması planlanıyor. Peki, DCT Trading kimin? DCTTR ne iş yapar? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2024 15:09
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2024 15:09
Kaynak: HABER MERKEZİ
DCT Trading kimin, sahibi kim? DCT ne iş yapar?

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'nin pamuk sektöründe önde gelen şirketlerinden biri olan DCT Trading Dış Ticaret A.Ş.'nin halka arz başvurusunu onayladı. Halka arz için talep toplama sürecinin önümüzdeki günlerde başlaması planlanıyor. SPK onayının ardından birçok kişi, "DCT Trading kimin, sahibi kim? DCT ne iş yapar?" sorularını sormaya başladı. İşte detaylar...

DCT ne iş yapar

DCT Trading sahibi kim?

DCT Trading'in temelleri, 2002 yılında üniversite öğrencisi olan Levent Sadık Ahmet'in pamuk ticaretine adım atmasıyla atıldı. İlk yılından itibaren uluslararası ticarete yönelen Levent Sadık Ahmet, yıllar içinde pamuk ticaretinde hızla büyüyerek tonajını artırmayı başardı. 2007 yılında DCT Trading'i kurarak işini kurumsal bir yapıya kavuşturdu.

DCT ne iş yapar?

İlk yıllarda Levent Sadık Ahmet, yurtdışından, özellikle Yunanistan’dan temin ettiği balya pamuğu Türk iplik üreticilerine ve tekstilcilere sundu. Zamanla Brezilya, Amerika, Türk Cumhuriyetleri, Pakistan, Çin ve Endonezya gibi ülkelerden ürün tedariki yaparak faaliyetlerini genişletti. Şirket, Türkiye'de üretilen pamuğu da satın alarak ihracatçı kimliğini kazandı ve bu pamuğu Çin, Pakistan, Endonezya gibi birçok ülkeye tüm lojistik süreçleriyle ulaştırdı.

DCT ne iş yapar

DCT Trading, yıllar içinde faaliyetlerini farklı emtialara da kaydırdı. Şirket, dünyanın çeşitli ülkelerinden temin ettiği buğday, pirinç ve mısır gibi tarım ürünlerini alıcılarıyla buluşturdu. International Cotton Association (ICA) ve Better Cotton (BC) üyesi olan DCT Trading, aynı zamanda GOTS ve Control Union denetim süreçlerinden geçerek organik pamuk ticareti yapabilen global bir oyuncuya dönüştü.

2015 yılında, Levent Sadık Ahmet, ata toprakları olan Batı Trakya’da yatırım kararı aldı. Bu kararın ticari bir gerekçesi olduğu kadar, itibari mirasın sorumluluğu olarak Batı Trakya halkına katkı sağlama amacı da vardı. Bölge halkının tarımla uğraşması dikkate alınarak, kiraza özel bir tesis yatırımı planlandı. 2015 yılında kurulan YAKA IKE, dünya standartlarında bir kiraz işleme tesisi olarak 2017'de faaliyete geçti. Tesis, kalite kontrol süreçlerini başarıyla geçerek AB normlarıyla uyumlu sertifikalar aldı ve bölgedeki üreticileri sertifikalı tarım sistemine dahil etti. İşlenen kiraz, Avrupa’nın önemli zincir marketlerine ihraç edilmektedir.

DCT kimin

2021 yılında kurulan BLUEFARM IKE, 200 dönüm arazi üzerinde Yunanistan ve çevre ülkelerin en büyük yaban mersini üreticisi oldu. Bağlı ortaklık statüsündeki YAKA ve BLUEFARM, kendi üretim ve ticaret faaliyetlerine ek olarak, bölgede tarımla uğraşan Batı Trakya Türklerine modern tarım teknikleri ve teknolojik tarım modelleri konusunda bilgi ve deneyim paylaşımı çalışmaları yapmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.