Diyarbakır’da hangi dağlar var? Diyarbakır’daki en yüksek dağ hangisi?

Tarihi ve bulunduğu konum bakımından turistlerin oldukça ilgisini çeken Diyarbakır şehrinin dağları da turistlerin akın ettiği lokasyonlardan biri oldu. Hem yerli hem de yabancı turistler sıklıkla “Diyarbakır’da hangi dağlar var? Diyarbakır’daki en yüksek dağ hangisi?” sorularını aratmaya başladılar. Biz de sizler için bu soruların cevaplarını araştırdık. Detaylar haberimizde! 

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2024 10:51
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2024 10:51
Kaynak: HABER MERKEZİ
Diyarbakır’da hangi dağlar var? Diyarbakır’daki en yüksek dağ hangisi?

Ülkemizin çok sevilen şehirlerinden biri olan Diyarbakır, son zamanlarda manzarası, doğası, tarihi ile çokça gündeme gelmeyi başarmıştır. Biz de sizler için merak ettiğiniz her şeyi ve daha fazlasını araştırdık. Peki Diyarbakır’da hangi dağlar var? Diyarbakır’daki en yüksek dağ hangisi?


Diyarbakır’da hangi dağlar var?


Abdala Tepesi


Abdala Tepesi, Türkiye'nin doğusunda, Diyarbakır ilinde bulunan bir tepedir. Ülkenin başkenti Ankara'ya doğu yönünde 700 km uzaklıktadır ve deniz seviyesinden yüksekliği 639 metredir. Abdala Tepesi'nin çevresi genellikle düz bir yapıya sahiptir. En yüksek nokta olan Düzova, tepeden 855 metre yüksekte yer almakta olup güneyinde yaklaşık 19 km uzaklıktadır. Bölgede kilometrekare başına düşen nüfus yaklaşık 67 kişidir, bu da bölgenin yoğun nüfuslu olduğunu göstermektedir. Abdala Tepesi'ne en yakın büyük şehir Bismil'dir ve tepenin kuzeydoğusunda 8 km mesafededir. Tepenin çevresi genellikle tarım arazileriyle kaplıdır. Ayrıca, Abdala Tepesi'nin etrafındaki bölgede yaygın olarak kaya oluşumları bulunmaktadır.


Abdülaziz Dağı


Abdülaziz Dağı, Türkiye'nin doğusundaki Diyarbakır ilinde bulunan bir dağdır. Ülkenin başkenti Ankara'ya doğu yönünde 600 km mesafededir ve deniz seviyesinden yüksekliği 1,473 metredir. Dağın çevresindeki plato ise 473 metre yüksekliktedir. Dağın tabanı yaklaşık olarak 17.0 kilometre çapındadır. Abdülaziz Dağı'nın çevresindeki arazi kuzeybatı yönünde engebelidir, ancak güneydoğuda düz bir yapıya sahiptir.  Dağın çevresindeki en yüksek nokta 1,639 metre yüksekliğindedir ve dağın kuzeydoğusunda 18.6 km uzaklıktadır. Dağın çevresindeki nüfus yoğunluğu kilometrekare başına 96 kişidir, bu da bölgenin yoğun şekilde yerleşim gördüğünü göstermektedir. En yakın büyük şehir Ergani'dir ve dağın batısında 17 km mesafededir. Dağın etrafı genellikle ormanlarla kaplıdır.


Karaca Dağ


Karaca Dağ, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin neredeyse ortasında yer alan bir sönmüş yanardağdır, Diyarbakır havzası ile Şanlıurfa Platosu'nu kuzey-güney doğrultusunda ayırır. En yüksek noktası 1952 metre yüksekliğindedir. Karaca Dağ'ın volkanik yapısı, akışkan lavların oluşturduğu kalkan yanardağ şeklindedir ve 120 km çapa ve 8000 km²'lik bir alana sahiptir. Yamaç eğimi %2 gibi oldukça düşüktür ve bazaltik lavlardan oluşur. Püskürmeleri üç farklı dönemde gerçekleşmiştir.[2] Karaca Dağ, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin illerinin topraklarına yayılmaktadır.

Diyarbakır’daki diğer dağlar;


•    Aktepe
•    Alaca Dağ
•    Alihalil Tepesi
•    Amogirmo Tepesi
•    Ardeayşe Tepesi
•    Ardişırika Tepesi
•    Aslan Tepe
•    Ayran Tepe
•    Babik Dağı


Diyarbakır’daki en yüksek dağ hangisi?


Diyarbakır ilindeki en yüksek dağ, 1,473 metre yüksekliğiyle Abdülaziz Dağı'dır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.