Emsal kira bedeli nedir? Emsal kira bedeli ne zaman beyan edilir?

Mülk sahipleri tarafından merak edilen emsal kira bedeli terimi merak ediliyor ve sıklıkla araştırılıyor. Peki emsal kira bedeli nedir ve ne zaman beyan edilir? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 15:22
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 15:26
Kaynak: HABER MERKEZİ
Emsal kira bedeli nedir? Emsal kira bedeli ne zaman beyan edilir?

Emsal kira bedeli hakkında detaylar mülk sahipleri tarafından merak edilen ve arama motorlarında aratılan bir konu. Sizler için bu konu hakkında merak edilen tüm detayları araştırdık. Peki emsal kira bedeli nedir ve ne zaman beyan edilir? Detaylar haberimizde…

Emsal Kira Bedeli Nedir?

Kira yolu ile gelir sahibi olan kişiler beyanname ile beraber vergi ödemek zorundadır. Emsal kira bedeli de bu zorunlu vergileme sistemi ile ilgili bir kavram olarak karşımıza çıkar.

Buna göre emsal kira bedeli, Gelir Vergisi Kanunu’nun 73. maddesince kiraya verilmiş mülkler için beyan edilmesi zorunlu olan minimum tutar olarak tanımlanır.

Emsal Kira Bedeli

Ne Zaman Beyan Edilir?

Her senenin ilk üç ayında beyan edilen emsal kira bedeli, geride bırakılmış senenin kira gelirini gösterir. Örnek vermek gerekirse mülk sahipleri 2024 senesine ait emsal kira bedelini 2025 senesinin ilk 3 ayında beyan etmelidir.

Emsal Kira Bedeli Hangi Durumlarda Uygulanmaz?

Emsal kira bedelinin beyan edilmesine gerek duyulmayan durumlar vardır. Bu durumlar, Gelir Vergisi Kanununun 73. maddesine göre belirlenmiştir. Buna göre aşağıda yer alan durumların varlığı söz konusu olduğunda emsal kira bedelinin beyan edilmesine gerek duyulmaz. İşte o durumlar:

Boş kalan gayrimenkullerin muhafaza maksadıyla bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakılması durumunda,

Binaların, mal sahiplerinin usul (anne-baba ve anne-babanın ebeveynleri), füruğ (çocuk ve torun) ve kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi halinde,

Mal sahibi ile birlikte akrabalarının da aynı evde veya dairede ikamet etmesi durumunda,

Genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kiralamalarda emsal kira bedeli hesaplanmaz.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.