Endaonezya’nın yeni başkanı Prabowo Subianto kimdir? 

Endonezya'da devlet başkanı seçilen Savunma Bakanı Prabowo Subianto, Türkiye'ye resmi ziyarette bulundu. Peki, Prabowo Subianto kimdir?  İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2024 20:16
Haber Güncellenme Tarihi: 29.07.2024 20:16
Kaynak: HABER MERKEZİ
Endaonezya’nın yeni başkanı Prabowo Subianto kimdir? 

Endonezya'nın yeni seçilen devlet başkanı Prabowo Subianto, Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulundu. Milli Savunma Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, Esenboğa Havalimanı'nda Prabowo Subianto'yu Türkiye'nin Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler karşıladı. Peki, Prabowo Subianto kimdir? Detaylar haberimizin devamında...

Prabowo Subianto kimdir?

Prabowo Subianto Djojohadikusumo, 17 Ekim 1951'de Endonezya'nın Transvaal Eyaleti'ne bağlı Bushbuckridge kasabasında doğdu. Endonezya'nın seçilmiş cumhurbaşkanı ve mevcut Savunma Bakanı olan Prabowo, aynı zamanda bir iş adamı ve emekli fahri ordu generalidir. Askeri geçmişi, Endonezya'nın üçüncü başkanı olarak Suharto ve Susilo Bambang Yudhoyono'nun ardından askeri kökenlere sahip olmasını sağlıyor. 1998'de orduyla ilişkileri sona erdi ve insan hakları ihlalleri iddiaları nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri'ne giriş yasağı getirildi.

Prabowo, 1970 yılında Endonezya Askeri Akademisi'nden mezun olduktan sonra, çoğunlukla Özel Kuvvetler (Kopassus) bünyesinde görev yaptı. 1998 yılında Stratejik Yedek Komutanlığı'na (Kostrad) atanarak askeri kariyerinde önemli bir rol üstlendi. Sağcı bir milliyetçi olarak tanımlanan Prabowo, askeri geçmişiyle dikkat çekti.

2008'de, Prabowo'nun çevresi Gerindra Partisi'ni kurarak siyasi hayatına yeni bir yön verdi. 2009 başkanlık seçimlerinde Megawati Sukarnoputri'nin aday arkadaşı olarak başkan yardımcılığına aday oldu, ancak seçimi kazanamadı. 2014'te başkanlık seçimlerine katıldı ve Cakarta Valisi Joko Widodo tarafından yenildi. 2019'da, Gerindra ve çeşitli partilerin desteğiyle yeniden başkanlık için yarıştı, ancak bu kez de başarısız oldu. Seçim sonuçlarını kabul etmeyip Cakarta'da protestolara neden oldu. Ancak, bu dönemde Savunma Bakanı olarak kabineye katıldı.

10 Ekim 2021'de Gerindra, Prabowo'yu 2024 Endonezya cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday olarak duyurdu. 12 Ağustos 2022'de Gerindra'nın adaylığını kabul eden Prabowo, resmi olmayan erken anketlerde önde olduğu görülünce 14 Şubat 2024'te seçim zaferini ilan etti. 20 Mart'ta Genel Seçim Komisyonu tarafından Endonezya'nın seçilmiş cumhurbaşkanı olarak onaylandı ve 22 Nisan 2024'te Anayasa Mahkemesi tarafından statüsü doğrulandı. Joko Widodo'nun yönetimi, Prabowo'nun gelecekteki yönetimine geçiş sürecini hazırlıyor.

Prabowo Subianto kaç yaşında?

17 Ekim 1951 yılında dünyaya gelen Prabowo Subianto,73 yaşındadır.

Prabowo Subianto nereli?

73 yaşındaki Endonezya Devlet Başkanı Prabowo Subianto Endonezya'nın Transvaal Eyaleti'ne bağlı Bushbuckridge kasabasında dünyaya geldi.

Prabowo Subianto evli mi?

Prabowo Subianto, eski Endonezya Devlet Başkanı Suharto'nun kızı Titiek Suharto ile evliydi. Suharto'nun potansiyel haleflerinden biri olarak görülen Prabowo, Suharto'nun 1998'deki düşüşüne kadar Suharto rejiminin sadık bir destekçisi olarak biliniyordu.

Endonezya seçimini kim kazandı?

Dünyanın en büyük Müslüman ülkesinde, seçimler sınırları zorlayan bir operasyonla gerçekleşti ve resmi olmayan sonuçlara göre yeni lider belirlendi. Eski savunma bakanı Prabowo Subianto, Endonezya Cumhurbaşkanı olarak öne çıktı. İlk sonuçlar, Subianto'nun oyların yüzde 57'sini kazandığını gösteriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.