Güzelliği ile büyüleyen Tenerife Adası nerede? Tenerife Adası'nda neler yapılır?

Tenerife Adası görüntüsü ve yapısı ile birçok kişi tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. Biz Tenerife Adası hakkında tarihinden coğrafyasına, dini yapısından nüfusuna dair merak edilenleri derledik. İşte bütün merak edilen yönleri ile Tenerife Adası…

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2024 11:02
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2024 11:02
Kaynak: HABER MERKEZİ
Güzelliği ile büyüleyen Tenerife Adası nerede? Tenerife Adası'nda neler yapılır?

İspanya’nın Kanarya Adaları Özerk Bölgesi’nde yer alan Tenerife Adası’na dair pek çok bilgi merak ediliyor ve araştırılıyor. Biz de sizin için Tenerife Adası hakkında merak edilen tüm detayları araştırdık. İşte bütün merak edilenler…

Tenerife, İspanya'nın Kanarya Adaları Özerk Bölgesi'nde bulunan yedi adanın en büyüğüdür. Yüzölçümü 2.034 km² olan ada, 2019 tahminlerine göre 917.841 kişilik bir nüfusa sahiptir, bu da Kanarya Adaları nüfusunun yaklaşık %43'ünü oluşturur. İspanya'nın en kalabalık adasıdır.

Tenerife adasının en önemli şehri, aynı zamanda Kanarya Adaları'nın ortak başkenti olan ve ada meclisi (cabildo insular)'nin bulunduğu Santa Cruz de Tenerife'dir. Tenerife, yerel yönetim açısından 31 belediyeye ayrılmıştır.

Tenerife, Tenerife Kuzey Havalimanı ve Tenerife Güney Havalimanı olmak üzere iki uluslararası havaalanına sahiptir. Ada yılda 5 milyondan fazla turist çekmektedir ve bu sayı Kanarya Adaları'na gelen turistlerin önemli bir bölümünü oluşturur.

Tenerife, dünyanın en büyük karnavallarından biri olan "Santa Cruz de Tenerife Karnavalı" ile ünlüdür. Bu karnaval, İspanya'dan ve uluslararası turistlerden büyük ilgi görmektedir.

tenerife adası

Tenerife Adası’nın tarihi ve coğrafyası

Tenerife adasına Avrupalıların gelmesinden önceki ilk yerleşenler Guançelerdir ve adalar, 15. yüzyılda İspanyol egemenliğine girdiğinde Avrupalılarla temas etmişlerdir. Yapılan arkeoloji araştırmaları sonucunda Guançe kültüründen çanak çömlek kalıntıları, mağara resimleri, gravürler ve mumyalar bulunmuştur. Guançeler'in ölülerini mumyalamaları dikkat çekicidir. İspanyolların gelmesinden yaklaşık 100 yıl önce, adada tek bir "hükümdar" olan mencey tarafından yönetilmekteyken, bir hükümdarın ölümüyle başlayan taht mücadelesi sonucunda ada 9 küçük "menceyato"ya bölünmüştür.

1493 Aralık'ında Alonso Fernández de Lugo, İspanya Kastilya ve Aragon kralığından Tenerife adasını fethetmek için izin aldı. Nisan 1494'te, Gran Canaria adasından yaklaşık 2000 piyade ve 200 süvariden oluşan bir orduyla ayrılarak günümüz Santa Cruz de Tenerife şehri yakınlarına çıktı. Bu bölgeyi ele geçirdikten sonra adanın içlerine doğru ilerledi. Adadaki küçük yerel hükümdarları esir alarak onları İspanya'ya gönderdi. Adada yaşayan tüm yerli halk köleleştirildi ve birçoğu İspanyolların getirdiği salgın hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetti, sonuç olarak yerli halk neredeyse tamamen ortadan kaldırıldı. Sonraki yüzyıllarda, İspanya'dan, Portekiz, Flandre, İtalya ve Almanya gibi İspanyol yönetimi altındaki Avrupa bölgelerinden göçler başlayarak adanın bugünkü beyaz ırk nüfusunu oluşturdu.

tenerife adası 2

Tenerife adası, içinde oldukça dağlık yüzey biçimlerine sahiptir ve sahil şeritlerinde sarp falezler bulunur. İspanya'nın en yüksek rakımlı zirvesi olan Teide Yanardağı, adanın 3.718 metre yüksekliği ile en dikkat çeken doğal özelliğidir ve 2007 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Teide hâlen volkanik aktivite göstermektedir ve tabanından itibaren dünyanın üçüncü büyük yanardağıdır; denizaltındaki başlangıç noktasından alınırsa dünyanın en yüksek deniz volkanı olarak kabul edilir. Ayrıca adada bulunan Anaga masifi, 2015 yılından beri UNESCO Biyosfer Rezervi olarak koruma altındadır ve Avrupa'nın en fazla endemik türe sahip bölgelerinden biridir.

Tenerife'nin iklimi elverişlidir ve düzenlidir. Okyanusun etkisiyle mevsimsel sıcaklık farkları oldukça azdır.

tenerife adası 3

Tenerife Adası’nın Dini Yapısı

Tenerife, çoğunluğu Katolik olan bir nüfusa sahiptir; aynı zamanda göç nedeniyle Müslüman ve Hindu toplulukları da bulunmaktadır. Adaların ana dini festivali Candelaria Bazilikası'nda gerçekleşen hac törenleridir; bu festivalde, hacılar Kanarya Adaları'nın koruyucusu olan Candelaria'ya ziyarette bulunurlar. Festival her yıl 14 ve 15 Ağustos tarihlerinde kutlanır. Ayrıca Tenerife, Guatemala'da misyoner Pedro de Betancur ve Brezilya'da misyoner José de Anchieta gibi iki azizin doğum yeridir. Mistik María de León Bello y Delgado da bu adada doğmuştur. Tenerife ayrıca Kanarya Adaları İslam Federasyonu'nun merkezi konumundadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.