Hidayet Heydarov kimdir? Hidayet Heydarov kimdir judo

Azerbaycan'a Judo'da ilk altın madalyayı kazandıran Hidayet Heydarov kimdir? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2024 15:59
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2024 15:59
Kaynak: HABER MERKEZİ
Hidayet Heydarov kimdir? Hidayet Heydarov kimdir judo

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları hız kesmeden devam ediyor. Hidayet Heydarov, Judo’da altın madalya kazanmayı başardı ve Azerbaycan'a Judo'da ilk altın madalyayı kazandıran kişi oldu. Bunun üzerine arama motorlarında ‘Hidayet Heydarov’ ismi sıklıkla aratılmaya başlandı. Peki Hidayet Heydarov kimdir?

HİDAYET HEYDAROV KİMDİR?

Hidayet Haydarov 27 Temmuz 1997 tarihinde dünyaya gelmiş, 2024 Dünya Judo Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Azerbaycanlı bir judocudur. 27 Temmuz 1997'de Kazakistan'ın Karaganda şehrinde doğan Haydarov'un ailesi, Azerbaycan'ın Göyçay bölgesine bağlı Alxasava köyündendir. Hidayet, 3 yaşındayken ailesiyle birlikte Bakü'ye taşındı. 6 yaşındayken babası, onu Neftçiler metro istasyonuna yakın olan 13 Nolu Olimpiyat Rezervleri İhtisas Çocuk ve Gençlik Spor Okulu'nun judo bölümüne kaydettirdi. İlk antrenörü ise Tarlan Hasanov'du ve bu kişi, hala Haydarov'un antrenörüdür.

2012 yılında Azerbaycan Gençler Şampiyonası'nda bronz madalya kazanan Haydarov, 2013 ve 2014 yıllarında sırasıyla 60 kg ve 66 kg kategorilerinde Avrupa şampiyonu oldu. 2013 yılında ulusal şampiyonluk da elde etti.

2014 yılında Azerbaycan Devlet Beden Kültürü ve Spor Akademisi'ne kabul edildi. 2015'te Abu Dabi'de gençler arasında dünya şampiyonu olan Haydarov, bir yıl sonra Malaga'da gençler arasında Avrupa şampiyonu oldu ve Orenburg'da Avrupa Kupası'nı kazandı. 2017 yılında Paris'teki Grand Slam turnuvasında bronz madalya kazandı ve aynı yıl 73 kg kategorisinde Avrupa şampiyonu oldu. Bu başarıyla Haydarov, dört Avrupa şampiyonluğunu da kazanan tek judocu unvanını elde etti ve Avrupa Judo Birliği tarafından Avrupa'nın en iyi genç judocusu seçildi. Ayrıca, 2017 İslami Dayanışma Oyunları'nda finalde takım arkadaşı Rüstem Orucov'u yenerek bir diğer önemli başarıya imza attı.

hidayet

DÜNYA ŞAMPİYONU OLDU

2017 Dünya Judo Şampiyonası'ndaki ilk büyük çıkışında, Hidayet Haydarov yarı finale yükseldi ancak burada Japon judocu Soichi Hashimoto'ya yenilerek bronz madalya mücadelesine geçti. Moğol judocu Odbayar Gandbaatar ile yaptığı karşılaşmayı kaybederek 5. sırada kaldı. Ekim 2017'de Zagreb'de düzenlenen Dünya Gençler Şampiyonası'nda (U-21) Türkiye'den Bilal Çiloğlu'nu finalde mağlup ederek şampiyon oldu. Aralık ayında, St. Petersburg'da gerçekleştirilen Dünya Ustalar turnuvasında, Dünya Şampiyonası'nda kaybettiği Odbayar Gandbaatar'ı yenerek bronz madalya kazandı. Bu, Haydarov'un genç bir judocunun kariyerindeki ilk Dünya Ustaları madalyasıydı. 2018 yılında Avrupa Şampiyonası'nda gümüş madalya ve kendi dünya şampiyonasında bronz madalya kazandı. 2019 Avrupa Oyunları'nda Minsk'te, Avrupa Şampiyonası'nın judo müsabakalarının bronz madalya kazandı. Tokyo'da düzenlenen 2019 Olimpiyat Öncesi Dünya Şampiyonası'nda, üçüncülük maçında Tacikistan'dan Behruz Khojazoda'yı yenerek bronz madalya elde etti.

2022'de İsrail'in Tel Aviv kentinde düzenlenen Judo Grand Slam etkinliğinde altın madalya kazanan Haydarov, 2024 Dünya Şampiyonası'nda ise BAE'nin başkenti Abu Dabi'de rakibi Tatsuki Ishihara'yı yenerek dünya şampiyonu oldu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.