Iğdır’da hangi dağlar var? Iğdır’ın en yüksek dağı hangisi?

Iğdır, doğu Anadolu bölgesinin en gözde illerinden biridir. Yemekleri, doğası, manzarası ve köklü tarihi ile her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapar. Bu ile gelen turistler sıklıkla Iğdır’ın dağlarını araştırmaya başladılar. Peki Iğdır’da hangi dağlar var? Iğdır’ın en yüksek dağı hangisi? Detaylar haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2024 16:53
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2024 16:53
Kaynak: HABER MERKEZİ
Iğdır’da hangi dağlar var? Iğdır’ın en yüksek dağı hangisi?

Hem yerli hem yabancı turistlerin severek ziyaret ettiği Iğdır şehrinin dağları son zamanlarda merak konusu olmuştur. Bu kente gelen turistler arama motorlarında “Iğdır’da hangi dağlar var? Iğdır’ın en yüksek dağı hangisi?” sorularını aratmaya başladılar. Biz de sizler için merak ettiğiniz her şeyi ve daha fazlasını araştırdık. Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Iğdır’da hangi dağlar var?

ağrı dağı

Ağrı Dağı

Türkiye'nin en yüksek zirvesi olan Ağrı Dağı, 5.137 metrelik yüksekliğiyle dikkatleri üzerine çekmektedir. Bu sönmüş volkan, Doğu Anadolu Volkan dizisi içinde yer almakta olup, Türk, İran ve Ermenistan sınırlarının kesiştiği stratejik bir noktada konumlanmıştır. Ağrı Dağı'nın kuzeyinde Iğdır Ovası uzanırken, güneyinde ise Doğubeyazıt Ovası bulunmaktadır. Dağın güneydoğusunda ise 3.896 metre yüksekliğindeki Küçük Ağrı Dağı, etkileyici bir manzara sunmaktadır. Büyük Ağrı ve Küçük Ağrı volkan dağları arasında ise 2.600 metre yüksekliğindeki Serdar Bulağı Platosu bulunuyor. Bu lav platosu, sönmüş iki volkan dağını birbirine bağlayarak bölgenin benzersiz coğrafi özelliklerinden birini oluşturuyor.  Ağrı Dağı hem tırmanış meraklıları hem de doğa severler için eşsiz bir destinasyon olarak öne çıkmaktadır, aynı zamanda çevresindeki zengin kültürel ve tarihi mirasıyla da hm yerli hem de yabancı turistlerin dikkatini çekmektedir.

küçükağrı dağı
Küçükağrı Dağı

Doğubayazıt ilçesinin sınırlarında yükselen Küçükağrı Dağı, 3.896 metrelik yüksekliğiyle Ağrı Dağı'nın güneydoğusunda görkemli bir stratovolkan olarak dikkat çekiyor. Bu dağ, Türkiye ile İran arasındaki sınırın doğu yamacından geçmektedir. Küçükağrı Dağı, 2004 yılında millî park ilan edilen alanın içinde yer almakta olup, genellikle Ağrı Dağı'nın ikincil bir zirvesi olarak kabul edilir. Ağrı Dağı'nın zirvesine Atatürk Zirvesi (5.137 m) adı verilirken, Küçükağrı'nın zirvesine İnönü Zirvesi (3.896 m) denilmektedir. Dağın güney tarafında, Hallaç köyü yakınlarında etkileyici bir buz mağarası bulunmaktadır. Bu buz mağarası, 50 metre genişliğe, 100 metre uzunluğa ve 8 metre derinliğe sahiptir, doğaseverler ve maceraperestler için keşfedilmeyi bekleyen bir doğal hazine konumundadır.

Iğdır’ın en yüksek dağı hangisi?

Iğdır’ın en yüksek dağı Ağrı Dağı’dır. Ağrı dağı 5.137 metrelik yüksekliği ile ülkenin de en yüksek dağı konumundadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.