Kafein nedir? Kafein içeren besinler nelerdir?

Halk arasında dinçlik ve enerji vermesi için kullanılan kafein hakkında pek çok bilgi merak ediliyor ve araştırılıyor. Sizler için kafein maddesini araştırdık. Peki kafein içeren besinler nelerdir ve kafein nedir? Detaylar için haberimize göz atabilirsiniz…

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2024 15:02
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2024 15:11
Kaynak: HABER MERKEZİ
Kafein nedir? Kafein içeren besinler nelerdir?

Doğal uyarıcı olarak bilinen kafein insan beynini en çabuk uyaran ve kişiye dinçlik veren bir maddedir. Peki kafein içeren besinler nelerdir ve kafein nedir? İşte kafein hakkında merak edilen tüm detaylar…

Kafein nedir?

Kafein sinir sistemini uyaran ve beynin aktivitesini arttıran etken maddeler içerir. Kahve, çay, kakao ve onlarca bitkide bulunan kafein maddesi hafızayı güçlendirir, migrene iyi gelir, odaklanmayı kuvvetlendirir ve metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar.

Kafeinin olası yan etkileri nelerdir?

Kafein insan vücuduna yararlı olabildiği gibi yan etkileri de olabilecek bir maddedir. Örneğin anksiyete, yüksek tansiyon, ülser, migren, uykusuzluk ve mineral ve vitamin değerlerinde düşüklüğe sebep olabilir.

Kafein içeren besinler nelerdir?

Kahve

En bilindik kafein içeren besinlerin başında kahve gelir. Doğal bir kafein kaynağı olduğu için uyanıklığı ve dinçliği arttırır, enerji seviyesini yükseltir. Sağlıklı insanların günde tüketmesi gereken maksimum kafein miktarı 400 mg’dır.

Çikolata

Kakao çekirdeklerinden üretilen çikolatada da bir miktar kafein bulunur. Fakat her çikolatanın içerdiği kafein miktarı farklıdır. Örnek vermek gerekirse, sütlü çikolatada 45 mg kafein bulunurken yüzde 100 kakao içeren çikolatada 240 mg kafein bulunur.

Sakız

Ağaç özsuyundan üretilen sakız yumuşak yapıdaki bir madde olup bazı sakız markalarında 50 mg kafein bulunabiliyor.

Yeşil Çay

Yeşil çay, çay yapraklarından elde edildiği için içerisinde kafein bulunur. Yeşil çayda kullanılan yaprakların miktarı kafein miktarını da etkiler.

Asitli İçecekler

Bazı asitli içeceklerde de kafein bulunur ve bu sayede sizi daha dinç ve uyanık hissettirir. Fakat asitli içeceklerin fazla tüketilmesi yan etkilere sebep olabilir.

Kafein içeren diğer besinler

Kafein içeren diğer besinler arasında, kakao çekirdekleri, kola fındığı, mate çayı, guarana, tiramisu ve kahveli dondurma da bulunur.

En fazla kafein nelerde var?

Kafeinin en çok bulunduğu besinler kahve, kolalı içecekler ve çaydır. Bununla beraber kafeinin besinlerdeki miktarı o besinin hazırlanması, üretim şekli ve tüketildiği miktara göre farklılık gösterir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.