TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karaman’da hangi dağlar var? Karaman’ın en yüksek dağı hangisi?

Tarihi ve bulunduğu konum bakımından turistlerin oldukça ilgisini çeken Karaman şehrinin dağları da turistlerin akın ettiği lokasyonlardan biri oldu. Hem yerli hem de yabancı turistler sıklıkla “Karaman’da hangi dağlar var? Karaman’ın en yüksek dağı hangisi?” sorularını aratmaya başladılar. Biz de sizler için bu soruların cevaplarını araştırdık. Detaylar haberimizde!

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2024 14:54
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2024 15:00
Kaynak: HABER MERKEZİ
Karaman’da hangi dağlar var? Karaman’ın en yüksek dağı hangisi?

Ülkemizin çok sevilen şehirlerinden biri olan Karaman, son zamanlarda manzarası, doğası, tarihi ile çokça gündeme gelmeyi başarmıştır. Biz de sizler için merak ettiğiniz her şeyi ve daha fazlasını araştırdık. Peki Karaman’da hangi dağlar var? Karaman’ın en yüksek dağı hangisi?

Karaman’da hangi dağlar var?

Bulgar Bozoğlan Dağları

Bulgar Bozoğlan Dağları

Bulgar Bozoğlan, Karaman'ın Ayrancı ilçesi sınırları içinde yükselen Toros Dağları'nda 2.700 metre yüksekliğindeki konik bir tepeye verilen isimdir. Bu tepenin zirvesinde, Karamanoğulları döneminde yaşadığı rivayet edilen Bulgar Bozoğlan Dede'nin yatırı bulunduğu iddia ediliyor.

Bugün ise tüm toplum kesimleri tarafından ziyaret edilen önemli bir kutsal yer olan Bulgar Bozoğlan, özellikle Tahtacı Türkmenleri tarafından sıkça ziyaret edilip kurbanlar kesilerek dileklerde bulunulan bir mekân haline gelmiştir. Türbenin, hazine avcıları tarafından biraz zarar görmüş olmasına rağmen, tüm görkemiyle ayakta durduğunu görebiliriz. Türbenin zaman zaman onarımı ise Tarsus'a bağlı Çamalan Köylüleri tarafından gerçekleştirilmektedir.

Karadağ

Karadağ, Karaman ilinde yer alan eski bir volkanik dağdır. Konya ilinin güneyinde konumlanmış olup, Karaman ile Konya arasında bulunur; Hotamış bataklığı ile Karaman ve Çumra ovaları arasında yer alır. Karaman'a olan uzaklığı yaklaşık olarak 30 kilometredir. Dağ, Baştepe, Kızıltepe ve en yüksek noktası olan Mahalaç Tepe olmak üzere üç yüksek tepenin birleşmesinden oluşarak meydana gelmiştir. Mahalaç Tepe'nin yüksekliği 2271 metre olup, Baştepe'de ise 150 metre çapında bir krater bulunmaktadır. Karadağ'ın içinde çok sayıda ikincil tepe bulunması, dağın farklı dönemlerde birçok kez püskürdüğüne işaret etmektedir. Dağın önemli zirveleri arasında Mahalaç, Kızıldağ, Yellibel, Başdağ ve Göz (Maden) Dağı bulunmaktadır.

yunt dağları

Karaman’ın en yüksek dağı hangisi?

Karaman ilinin sınırları içindeki arazinin üçte ikisi dağlık alanlardan oluşur. İlin en yüksek noktası, Sarıveliler ilçesindeki Orta Toroslar'da yer alan 3227 metre yüksekliğindeki Yunt Dağı'dır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.