Koç ailesi kimdir? Koç ailesi nasıl zengin oldu? Koç ailesi nelerin sahibi?

Ekonomist Dergisi, 2023 yılı Türkiye'nin en zengin 100 ailesi ve kişisi listesini yayınladı. Yayınlanan bu listede ilk olarak Koç ailesi yer aldı. Peki, Koç ailesi kimdir, Koç ailesi soyağacında kimler var? İşte Koç ailesi hakkında merak edilenler…

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2023 11:10
Haber Güncellenme Tarihi: 12.12.2023 11:10
Kaynak: HABER MERKEZİ
Koç ailesi kimdir? Koç ailesi nasıl zengin oldu? Koç ailesi nelerin sahibi?

Türkiye’de 2023 yılının en zengin kişileri ve aileleri belirlendi. Açıklanan listede ilk sırayı 6 milyar doların üstündeki servetleriyle Koç ailesi aldı. İnternet kullanıcıları Koç ailesi kimdir, Koç ailesi soyağacı veya Koç ailesi serveti ne kadar gibi soruların cevaplarını arama motorlarında aramaya başladı. İşte Koç ailesi nasıl zengin oldu ve daha fazlası haberimizde…

KOÇ AİLESİ KİMDİR?

Varlıklı bir Türk ailesi olan Koç ailesi, zenginlikleriyle tanınan Vehbi Koç'un çabalarıyla öne çıkar. Koç ailesi, Türkiye'nin en büyük şirketlerinden biri olan Koç Holding'in kurucusu Vehbi Koç'un liderliğindeki yönetimde etkin rol oynamaktadır.

Bugün Koç Holding, Türkiye'nin en büyük şirketler grubu olarak kabul edilmekte olup, Fortune Global 500 listesinde kendine yer bulmuş ve günümüzde Koç ailesinin üçüncü kuşak torunları tarafından başarıyla yönetilmektedir.

2016 yılında Mustafa Koç'un vefatının ardından, Koç Holding'in Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Ömer Koç üstlenmiştir.

koç holding

KOÇ AİLESİ NASIL ZENGİN OLDU?

Koç ailesi için önemli bir dönemeç, 1946 yılında ABD merkezli General Electric ile yapılan anlaşma oldu; bu anlaşma kapsamında Türkiye'de bir ampul fabrikası kuruldu. Koç ailesi, daha sonra Amerikalı ortaklarıyla birlikte traktör ve otomotiv sektörlerine adım atma kararı aldı.

KOÇ AİLESİ SERVETİ NE KADAR?

Koç ailesi (Koç Holding): 6 milyar dolar.

KOÇ AİLESİ SOYAĞACI

1.            Ahmet Vehbi Koç (1901-1996) (eşi Sadberk Koç)

2.            Semahat Sevim Arsel (1928-) (eşi Nusret Arsel)

3.            Mustafa Rahmi Koç (1930-) (eski eşi Çiğdem Simavi)

4.            Mustafa Vehbi Koç (1960-2016) (eşi Caroline Koç)

•             Esra Marianne Çiğdem Koç (1997-)

•             Aylin Elif Koç (2001-)

5.            Mehmet Ömer Koç (1962-)

6.            Yıldırım Ali Koç (1967-) (eşi Nevbahar Koç)

•             Sadberk Leyla Koç (2006-)

•             Kerim Rahmi Koç (2008-)

7.            Daime Sevgi Gönül (1938-2003) (eşi Erdoğan Gönül)

8.            Suna Kıraç (1941-2020) (eşi İnan Kıraç)

•             İpek Kıraç [1][2] (1984-)

KOÇ AİLESİ NELERİN SAHİBİ?

Koç Holding şirketleri, dört ana sektör ve diğer sektörler olmak üzere gruplanmıştır.

Yapı ve İnşaat: Koçtaş

Dayanıklı Tüketim Grubu: Altus, Arctic, Arçelik, Arçelik LG, Beko, Defy, Elektra Bregenz, Flavel, Grundig

Enerji Grubu: Akpa, Aygaz, Aygaz Doğalgaz, Demir Export, Ditaş, Entek, Opet, Opet Fuchs, THY Opet, TÜPRAŞ-Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.

Finans Grubu: Koç Finans, Ram Sigorta, Yapı ve Kredi Bankası

Otomotiv Grubu: Ford Otosan Otomotiv Sanayii, Koç Fiat Kredi Finansman, Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayii, Otokoç Otomotiv Tic. ve San. A.Ş., Otokoç Sigorta, Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş., Türk Traktör ve Ziraat Makinaları

Diğer sektörlerdeki şirketler: EKO TV Televizyon ve Radyo Yayıncılık A.Ş., Ark İnşaat, Bilkom A.Ş., Divan Turizm İşletmeleri A.Ş., Düzey, Ingage Dijital Pazarlama, Inventram, Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri, KoçDigital Çözümler, Koç Sistem Bilgi ve İletişim Hizm. A.Ş., Marmaris Altınyunus, RAM Dış Ticaret A.Ş., RMK Marine Gemi Yapım San. Deniz Taş. İşl. A.Ş., Setair, Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Turizm Tesisleri A.Ş., Sendeo Dağıtım Hizmetleri A.Ş., Setur Servis Turistik A.Ş, Tanı Pazarlama ve İletişim Hizmetleri A.Ş., Tat Gıda Sanayi A.Ş., Yapı Kredi Kültür ve Sanat Yayıncılık Tic. ve San. A.Ş., Zer Merkezi Hizmetler A.Ş.

Koç Grubu'nun Uluslararası Ortakları: LG Electronics (Güney Kore), Ford Motor Co. (A.B.D.), UniCredit Group (İtalya), Kingfisher plc, Case New Holland (İtalya), Fiat Chrysler Automobiles (İtalya), Kagome (Japonya), Sumitomo (Japonya), Fuchs Petrolub AG (Almanya), ABG Group (Yunanistan)

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.