Mahmud Abbas kimdir? Mahmut Abbas kaç yaşında?

15 Ağustos tarihinde TBMM’de konuşma yapması beklenen Mahmud Abbas kimdir? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2024 16:09
Haber Güncellenme Tarihi: 31.07.2024 16:09
Kaynak: HABER MERKEZİ
Mahmud Abbas kimdir? Mahmut Abbas kaç yaşında?

Mahmud Abbas’ın, 15 Ağustos tarihinde TBMM’de konuşma yapacağı açıklandı. Bunun üzerine internet kullanıcıları, arama motorlarında ‘Mahmud Abbas kimdir’ şeklinde aramalar yapmaya başladı. Sizler için bu sorunun yanıtını derledik.

MAHMUD ABBAS KİMDİR?

15 Kasım 1935 doğumlu Mahmud Abbas, Ebu Mazin olarak da tanınır. Filistin Kurtuluş Örgütü'nün kurucularından olan Abbas, şu anda Filistin devlet başkanlığı görevini yürütmektedir.

1935 yılında, İngiliz manda yönetimi altındaki Filistin'in kuzeyindeki Safed şehrinde doğan Mahmud Abbas, 1948'de İsrail'in kurulmasıyla birlikte mülteci durumuna düştü. İlk İsrail-Arap Savaşı sırasında ailesiyle birlikte Suriye'ye göç eden Abbas, burada ve Moskova'da hukuk eğitimi aldıktan sonra Şam Üniversitesi'nden mezun oldu. Doktora tezini siyonizmin Filistinli bakış açısıyla tarihine dair yazdı.

1980'lerin ortasında, başka Arap ülkelerinde başarılı bir iş insanı olduktan sonra ülkesine dönebildi. Yaser Arafat'ın yakın arkadaşı olarak, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) yöneticileri arasında yer aldı. 1970'lerin sonlarından itibaren İsrail'le ilişkileri geliştirmeye başladı ve "iki devletli çözüm" önerisini savundu. 1990'larda Oslo Sözleşmeleri'nde aktif rol aldı. 1996'da FKÖ genel sekreteri ve Arafat'ın resmi olmayan sözcüsü olarak görev yaparken, Arafat'ın Oslo Sözleşmeleri'ndeki tutumunu eleştirdi. Oslo Sözleşmeleri'nin başarısızlığının ardından başlayan İkinci İntifada sırasında intihar saldırılarına karşı tavır aldı ve Arafat'ın çizgisinden belirgin bir şekilde ayrıldı. Filistinli ılımlı politikacılardan biri olarak, İsrail ve ABD hükümetleriyle diyaloğu sürdürdü.

DEVLET BAŞKANI OLDU

Yaser Arafat'ın ölümünden sonra Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) başkanlığını üstlenen 89 yaşındaki Mahmud Abbas, 9 Ocak 2005'te yapılan seçimlerde El Fetih'in adayı olarak yarıştı. Oyların %62.52'sini alarak Filistin Devlet Başkanı oldu. Seçim zaferinin ardından, İsrail'e karşı silahlı direnişi sona erdirme yönündeki açıklamaları, seçimleri boykot eden Hamas'ın Ürdün'deki liderleri tarafından ılımlı bir tutum olarak değerlendirildi. Ancak, Gazze Şeridi'ndeki Hamas yetkilileri direnişi sürdürme kararı aldı. 23 Ocak'ta Hamas ve İslami Cihad tarafından ilan edilen ateşkes, sadece 12 Şubat'a kadar sürdü. İsrail, Filistinli gruplara karşı şiddetli operasyonlarını devam ettirdi. Mart ayında alınan ateşkes kararı birkaç kez ihlal edildikten sonra, 2006 başında Filistinli gruplar ateşkese son verdiklerini duyurdu.

2005 Mayıs ayında Kuzey Amerika'ya yaptığı ziyarette, Abbas ABD Başkanı George W. Bush ve Kanada Başbakanı Paul Martin'den önemli miktarlarda mali yardım sözü aldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.