TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mersin’de hangi dağlar var? Mersin’in en yüksek dağı hangisidir?

Mersin son zamanlarda hem yerli halkın hem de turistlerin ilgisini çeken bir şehir olma yolunda ilerliyor. Ziyaretçiler, Mersin’i yemekleri ve köklü tarihi ile tanısalar da Mersin’in dağlık alanları da göz kamaştırıcı bir manzaraya sahiptir. Peki Mersin’de hangi dağlar var? Mersin’in en yüksek dağı hangisi?

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2024 17:12
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2024 17:12
Kaynak: HABER MERKEZİ
Mersin’de hangi dağlar var? Mersin’in en yüksek dağı hangisidir?

Mersin, Akdeniz ilinin oldukça değerli ve önemli illerinin başında gelir. Hem yemekleri hem de eşsiz coğrafyası ile ziyaretçilerin gözdesi haline gelmiştir. Ziyaretçiler son zamanlarda arama motorlarında “Mersin’de hangi dağlar var? Mersin’in en yüksek dağı hangisidir?” gibi sorular aratmaya başlamışlardır. Biz de sizler için merak ettiğiniz her şeyi ve daha fazlasını araştırdık. Detaylar haberimizde!

Mersin’de hangi dağlar var?
Azıtepe Dağı

Azıtepe Dağı

Azıtepe, Mersin'in Anamur ilçesinin doğusunda yer alan bir dağdır ve yaklaşık 841 metre yüksekliğindedir. Çevresinde Çarıklar kasabasına bağlı Evciler Köyü, Bozyazı ve Akdeniz bulunmaktadır. Dağın batı yakasında, özellikle Alakise olarak bilinen bölgede birçok tarihî eser bulunmaktaydı, ancak zamanla koruma altına alınmadığı için bu eserler zarar görmüştür. Araçla Çarıklar’dan Alakise'ye ve dağın zirvesine kadar ulaşım sağlanabilir.

Bolkar Dağları

Bolkar Dağları

Bolkar Dağları, eski adıyla Bulgar Dağları olarak bilinen bir tektonik dağ sırasıdır ve Konya, Niğde ve Mersin illerinin sınırlarında yer almaktadır. Bu dağ sırasının en yüksek noktası 3.524 metre rakımlıdır. Dünyada sadece bu bölgede yaşayan zehirli bir engerek türü olan Montivipera bulgardaghica da burada bulunmaktadır. Karacaoğlan, şiirlerinde Bolkar Dağları'ndan bahsetmiştir, bu dağlar onun eserlerinde önemli bir yer tutar.

Medetsiz dağı

Medetsiz dağı

Medetsiz Dağı, Orta Toroslar'ın içinde yer alan ve Bolkar Dağları'nın bir parçası olan 3524 metre yüksekliğindeki önemli bir dağdır. Bolkar Dağları, Orta Toroslar'ın en yüksek bölgesini oluşturur ve Medetsiz Dağı, Bolkarlar'ın kuzeydoğu uzantısını temsil eder. Niğde'nin Ulukışla ilçesi ile Mersin'in Çamlıyayla ilçelerinin sınırı, dağın zirvelerinden geçmektedir. Dağın en yüksek noktası, Çamlıyayla sınırları içinde bulunmaktadır ve Akdeniz'e kuş uçuşu mesafesi 65 kilometredir. Medetsiz Dağı'na Tarsus ilçesine bağlı Gülek köyünden tırmanılırken, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türk-Fransız çatışmalarında yaşananları anmak amacıyla Karaboğaz Şehitliği 37°18′04.16″K 34°43′29.36″D koordinatlarında düzenlenmiştir. Dağ, dağcılık açısından popüler bir zirve olup genellikle Ulukışla üzerinden tırmanış yapılır.

Mersin’in en yüksek dağı hangisidir?

Mersin'in en yüksek dağı Medetsiz Dağı'dır. Medetsiz Dağı, Mersin'in Gülek köyü üzerinden tırmanılan ve 3.524 metre yüksekliğindeki zirvesiyle önemli bir dağdır. Bu dağ, Orta Toroslar'ın bir parçası olarak Bolkar Dağları içinde yer alır ve Mersin'in en yüksek noktasını oluşturur.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.