[title]|İlkses Gazetesi

Paradigma nedir? Bilimsel paradigma nedir? TDK’ye göre paradigma ne demek?

Günlük hayatta birçok kelime kullanırız. Bazı kelimeleri yerinde kullanırken bazı kelimelerin anlamlarını bilmemekle birlikte yanlış da biliyor olabiliriz. Yanlış yerde kullandığımız kelimeler arasında ‘’paradigma’’ kelimesi de yer alıyor. Kelimeleri yerinde ve doğru kullanmak isteyenler için ‘’Paradigma nedir? bilimsel paradigma nedir; TDK’ye göre paradigma ne demek?’’ gibi soruların cevaplarını araştırdık. Detaylar haberimizde!

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2023 04:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Paradigma nedir? Bilimsel paradigma nedir? TDK’ye göre paradigma ne demek?

Paradigma, bilim insanları tarafından dünyaya yönelik bakış açılarını şekillendirmek amacıyla kullanılan bir terimdir. Peki kaçımız bu kelimeyi yerinde ve anlamına uygun kullanıyoruz? Herkesin kelimeyi anlamına uygun kullanması için ‘’ Paradigma nedir? bilimsel paradigma nedir; TDK’ye göre paradigma ne demek?’’ sorularının cevaplarını araştırdık. Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

PARADİGMA NEDİR?
Paradigma kelimesi, bilim insanlarının dünyaya bakış açısını şekillendirmek amacıyla kullanılmakta oldukları görüş anlamına gelir. Paradigmalar bir araştırma üzerindeki hakimliği bulunan kavramlardır. Bu duruma göre konunun o dönemdeki bilim insanları tarafından benimsenmesi söz konusu olabilir. Bilimsel konular üzerinde gerçekleştirilen her türlü araştırmada paradigmalar etken niteliktedir.

BİLİMSEL PARADİGMA NEDİR?

Ana anlamı, bir bilim çevresine belli bir süre için, bir model sağlayan evrensel olarak kabul edilen bilimsel başarılar, olarak tanımlanır. Aynı zamanda bilimsel paradigma; izlenen ve kontrol edilen yani   kabul görülmeye öncelikle hâkim olan bir düşüncenin belli bir zaman dilimi içindeki ilk örneği anlamına gelmektedir.  Bilimsel araştırma paradigmalarında örnek olarak; Pozitivist paradigma, eleştirel paradigma, yorumlayıcı ve post modern paradigmalar örnek verilebilir.

KUHN’A GÖRE PARADİGMA

Thomas Kuhn, bilim insanları tarafından kabul görülen inançlar bütününe paradigma demiştir.  Paradigma ise; doğruluk ve gerçekliğin doğasına ilişkin varsayımları araştırılabilecek nitelikteki soruları ortaya koyan ve bunların nasıl yapılacağına ilişkin bir penceredir.

TDK’YE GÖRE PARADİGMA NE DEMEK?

Türk Dil Kurumu’na göre paradigma;

·         Değerler dizisi

·         Örnek çalışma

·         Yöntem

·         Dizi anlamlarına gelmektedir.

DİĞER ALANLARDA PARADİGMA

Diğer bir duruma göre de paradigma, anlatılar için kullanılır. Yani bir anlatı ders verici ve öğretici ise bu konu için paradigma kelimesi kullanılabilir. Reklam sektöründe dikkatleri yenilikçi ve teşvik edici durumlar için paradigma kullanılır. Davranış biliminde ise paradigma klasik bir ön kanıdır yani duygusal analizle iyi ya da kötü diye nitelenir. Fizikte, laboratuvar deneyselliğindeki nedensellik kavramının metafizikten uzak tutularak anlaşılması boyutunda kullanılır.

BU İÇERİK DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Paranoyak ne demek? Paranoid kişilik bozukluğu (PPD) belirtileri

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.