Rotary HPV farkındalığı için pedal çevirdi

22 Eylül Dünya Bisiklet Gününde Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonuna bağlı Rotary ve Rotaract kulüpleri, HPV aşısı farkındalığı oluşturmak için bisiklet turu gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2024 11:50
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2024 11:52
Kaynak: BÜLTEN
Rotary HPV farkındalığı için pedal çevirdi

“HPV’siz Gelecek İçin Bas Pedala” sloganıyla düzenlenen tur Bostanlı İskelesi Demokrasi Meydanı’ndan başladı, Çiğli Arıtma İstasyonu’ndan dönüldü ve Yasemin Cafe önünde sonlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Dairesi iş birliği ile gerçekleşen bisiklet turuna Uluslararası Rotary 2440 Bölge Federasyonu, Future Of Rotary Rotaract Bölge 2440, İyi Yaşam Rotary Kulübü, Naturel Rotary Kulübü, Naturel Rotaract Kulübü, Ege Rotaract Kulübü, Göztepe Rotaract Kulübü, İzmir Rotaract Kulübü, Mavişehir Rotaract Kulübü, Naturel İnteract Kulübü, RotaCycle Hobi Grubu ile Smyrna Bisiklet Topluluğu katılım sağladı.

Toplam 100’e yakın bisikletlinin katılım sağladığı organizasyonda HPV aşısının önemine ve kanser önlemede etkisine vurgu yapan pankart ve flamalar da taşındı.

HPV Nedir?

HPV (İnsan papilloma virüsü), genellikle ciltte ve mukoza zarında (ağız içi, penis ucu, vajina, anüs ve rahim) siğillere ve kansere sebep olabilen bulaşıcı viral bir enfeksiyon olarak kabul edilir. Kadınların yüzde 80'i hayatlarının bir döneminde en az bir HPV türüne maruz kalır fakat belirti göstermediği için anlaşılmaz. Çünkü her HPV riskli olmayabilir. HPV 16 kanser açısından riskli bir tür olarak bilinir. HPV 16 ve HPV 18 türü rahim ağzı kanserine yol açarken, HPV 6 ve HPV 11 genital organlarda siğillere neden olur. HPV siğilleri daha çok el, ayak, ağız, boğaz ve genital bölgeyi etkileyen ve ilgili bölgelerinde meydana gelir.

HPV aşısı, insan papilloma virüsü olarak bilinen HPV virüsüne karşı birincil derecede koruyuculuk (proflaktik) elde eden ve HPV virüsünün sebep olduğu rahim ağzı kanseri ve genital siğilleri önlemeye yönelik uygulanan aşılar olarak kabul edilir. Yapılan bütün HPV aşıları, en büyük rahim ağzı kanseri riskine sebep olan HPV tip 16 ve 18'e karşı koruma elde eder.

Hem kadınlara hem de erkeklere yapılabilen HPV aşısı, 11 veya 12 yaşlarından itibaren rutin olarak önerilir. Kız ve erkek çocuklarının cinsel temas ve HPV'ye maruz kalmadan önce aşı olmaları idealdir.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.