Sevan Nişanyan kimdir? Sevan Nişanyan eğitim

Sevan Nişanyan, arama motorlarında şu sıralar sık sık aratılan isimler arasında yer alıyor. İnternet kullanıcıları Sevan Nişanyan’a dair bilgileri merak ediyor. Peki Sevan Nişanyan kimdir? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2024 08:57
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.2024 08:57
Kaynak: HABER MERKEZİ
Sevan Nişanyan kimdir? Sevan Nişanyan eğitim

Rap müzik sanatçısı sahne ismi Ezhel olan Ömer Sercan İpekçioğlu, sosyal medya hesabı üzerinden Sevan Nişanyan ile çekilmiş olduğu bir fotoğrafı paylaştı. Bunun üzerine internet kullanıcıları, arama motorlarında Sevan Nişanyan’a dair araştırmalar yapmaya başladı. Biz de sizler için Sevan Nişanyan ile ilgili bilgileri derledik.

SEVAN NİŞANYAN KİMDİR?

Sevan Bedros Nişanyan 21 Aralık 1956 tarihinde İstanbul’da doğmuş, etimoloji üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan bir Türkiye Ermenisi yazardır. Daha önce Agos ve Taraf gazetelerinde köşe yazarlığı yapmış ve birçok seyahat kitabı kaleme almıştır. 2004 yılında Ayşenur Zarakolu Özgür Düşünce Ödülü'nü kazanmıştır. 2017'de hapisten kaçtıktan sonra Yunanistan'ın Sisam adasında dört yıl yaşamıştır. Ekim 2021'de Belgrad üzerinden Sisam adasına dönerken Yunan makamları tarafından persona non grata ilan edilerek sınırdışı edilmiştir. Nişanyan, 2,5 ay sonra Yunanistan'a geri dönmüş, ancak Yunanistan'daki Ermeni Büyükelçiliği, mahkeme kararı gereği 15 gün içinde gönüllü olarak Yunanistan'ı terk etmesi gerektiğini ve Ermenistan'a gitme seçeneği olduğunu bildirmiştir.

Sevan Bedros Nişanyan, 21 Aralık 1956'da İstanbul'da Türk-Ermeni bir ailede dünyaya geldi. İlkokul eğitimini Pangaltı Mıhitaryan Okulu'nda tamamladı ve 1968'de Milliyet gazetesinin düzenlediği İlkokullararası Bilgi ve Kültür Yarışması'nda üçüncü oldu. Ortaöğrenimini Işık Lisesi ve Robert Lisesi'nde sürdürdü ve Robert Lisesi için "İçinde bulunup da sevdiğim ilk ve muhtemelen son kurum" ifadesini kullanmıştır. 1974'te üniversite eğitimi için ABD'ye giderek Yale Üniversitesi'nde felsefe okumuş ve Columbia Üniversitesi'nde siyaset bilimi doktorasına kabul edilmiştir. Ancak, Latin Amerika siyasi partileri üzerine hazırladığı doktora tezini tamamlamadan Türkiye'ye dönmüştür.

sevan

THE NEW YORK TİMES'TA YAZDI

1979 yılında, 23 yaşındayken, Grundrisse'yi Türkçeye çevirmiş ve kitabın önsözüyle yayımlamıştır. Birikim dergisinde ve The New York Times'ta yazıları yayınlanmıştır.

1984-1985 yıllarında, Commodore 64 adlı kişisel bilgisayarları Türkiye'ye getiren firmanın kurucusu ve yöneticisi olarak görev yaptı. Bilgisayar programcılığıyla ilgilendi, çeşitli konuşma ve konferanslara katıldı. Türkiye'nin ilk popüler bilgisayar dergisi olan Commodore'u kurdu ve burada Baytan Bitirmez takma adıyla yazılar yazdı.

1986 yılında vizyona giren ve kömür madenlerinde geçen bir aşk hikayesini anlatan "Flight of the Spruce Goose" filmine senaryo danışmanlığı yaptı.

Farklı Britanya ve Uzak Doğu yayınevleri için seyahat kitapları yazdı. 1998'de yayımlanan "Küçük Oteller Kitabı", Türk turizmine kitle turizmi dışında yeni bir yön kazandırma çabası olarak kabul edilmiştir ve kısa sürede referans kitap haline gelmiştir.

Hapiste olduğu dönemde "Sözlerin Soyağacı: Çağdaş Türkçenin Etimolojik Sözlüğü" adlı eserini tamamladı; bu sözlüğün popüler bir özeti olan "Elifin Öküzü ya da Sürprizler Kitabı" yayımlandı.

ÖZGÜR DÜŞÜNCE ÖDÜLÜ ALDI

2004 yılında, İnsan Hakları Derneği tarafından Ayşenur Zarakolu Özgür Düşünce Ödülü'ne layık görüldü. Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu bölgeleri hakkında resmi görüşlerin verilerini sorgulayan "Ankara'nın Doğusundaki Türkiye" adlı gezi rehberi 2006'da yayımlandı.

2008'de, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş dönemine ilişkin eleştirel görüşler sunduğu "Yanlış Cumhuriyet: Atatürk ve Kemalizm Üzerine 51 Soru" adlı kitabı basıldı. Aynı yıl "Sözlerin Soyağacı"nın gözden geçirilmiş ve genişletilmiş versiyonu da yayımlandı.

Agos gazetesindeki köşe yazarlığının yanı sıra, 29 Ekim 2008 ve 14 Aralık 2009 tarihleri arasında Taraf gazetesinde "Kelimebaz" adıyla dil üzerine yazılar kaleme aldı. Bu yazılar daha sonra "Kelimabaz - 1" ve "Kelimebaz - 2" isimli iki kitapta toplandı.

2009'dan itibaren Anadolu yer adlarına dair geniş çaplı bir araştırma başlattı. Çalışmasının ilk sonuçları, 2010'da yayımlanan "Adını Unutan Ülke: Türkiye'de Adı Değiştirilen Yerler Sözlüğü" adlı kitapta ve Index Anatolicus web sitesinde yayınlandı.

Likya hakkında bir kitap yazma sürecinde kaya mezarı yapma fikriyle yirmi yıl sonra, 2012 yılında Şirince'de bu projeyi gerçekleştirdi.

Ayrıca, 2012'de Agos yazılarını da kapsayan otobiyografisi "Aslanlı Yol" yayımlandı.

sevan

CEZAEVİNDEN FİRAR ETTİ

Şirince'de inşa ettiği taş binaların mühürlerinin kaldırılmasının ardından inşaatına devam ettiği için iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Daha önce verilen hapis cezalarıyla birlikte toplam cezası 11 yıl 5 aya çıktı ve Söke Cezaevi'nde infazına başlandı. 2017'de Foça Açık Cezaevi'nden firar ederek yurtdışına kaçtı. 25 Temmuz 2017'de Twitter üzerinden Yunanistan'a siyasi sığınma talebinde bulunduğunu duyurdu ve ikamet kartını aldığını belirtti.

24 Ocak 2020'de Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrası Twitter'da yaptığı açıklamada, Elazığ'ı "Türkiye'nin en bağnaz, en cahil ve tecavüz kültürü gelişmiş kenti" olarak nitelendirdi ve bu paylaşımı nedeniyle hakkında soruşturma başlatıldı.

Ekim 2021'de, Belgrad üzerinden Yunanistan'daki Samos Adası'na dönmek isterken Yunanistan tarafından persona non grata ilan edildi. Nişanyan, bu kararın Yunanistan'ın devlet sırrı olarak gizlediği bir neden ya da Türkiye'nin baskısı ile alınmış olabileceğini belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.