Sosyal Demokrat Halkçı Parti kurucusu kimdir?

Sosyal Demokrat Halkçı Parti, 28 Haziran 2024 itibarıyla yeniden kuruldu. Bu karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın resmi internet sitesinde duyuruldu. Sosyal Demokrat Halkçı Parti kurucusu kimdir?

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2024 16:26
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2024 16:26
Kaynak: HABER MERKEZİ
Sosyal Demokrat Halkçı Parti kurucusu kimdir?

Türkiye'deki siyasi parti sayısı, son yıllarda artış gösterdi. Yeni partiler siyaset sahnesine adım atarken, eski bir partiden de haber geldi. 2010 yılında Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile birleşerek faaliyetlerine son veren Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP), 14 yıllık bir aradan sonra yeniden siyasete geri döndü. Sosyal Demokrat Halkçı Parti kurucusu kimdir?

Sosyal Demokrat Halkçı Parti kurucusu kimdir?

Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP), 12 Eylül Darbesi sonrasında, kapatılan Cumhuriyet Halk Partisi'nin oy tabanını toparlamak amacıyla Erdal İnönü tarafından kurulan bir siyasi partidir. SHP, aynı kulvarda faaliyet gösteren Halkçı Parti ve Sosyal Demokrasi Partisi ile yapılan protokol sonucu oluşmuştur. Halkçı Parti, 2 Kasım 1985'te adını ve logosunu Sosyal Demokrat Halkçı Parti olarak değiştirmiş, 3 Kasım 1985'te ise Sosyal Demokrasi Partisi'nin kendini feshederek SHP'ye katılmasıyla parti son şeklini almıştır. Partinin amblemi, zeytin dallarıyla çevrelenmiş Altı Ok olarak belirlenmiştir. SHP, 18 Şubat 1995'te Cumhuriyet Halk Partisi ile birleşerek hukuki varlığını sona erdirmiştir.

Sosyal Demokrat Halkçı Parti

SHP, Cumhuriyet Halk Partisi'nin kapatılmasının ardından kurulan bir siyasi örgüttü. Öncüllerinden olan SODEP ve HP'nin, dolayısıyla CHP'nin seçmen kitlesini hedefledi. SHP, 1960'lı yıllardan itibaren gelişen sosyal demokrasi akımının ve merkez solun Türkiye'deki temsilcisiydi. Ekonomide katı devletçi politikalara karşı çıkarak karma ekonomiyi savundu. Piyasa ekonomisine destek verdi ancak devletçilikten tamamen vazgeçmediğini belirtti.

SHP, özelleştirmeye her zaman mesafeli yaklaştı. Siyasi arenada, Türkiye'deki sosyal demokrat kesimin sözcüsü oldu. İşçi ve emekçilere karşı duyarlı bir tutum sergileyerek haklarını savundu. Ancak tek başına iktidar olamadığı için programını tam anlamıyla uygulamada zorluklar yaşadı. Kürt sorununa yaklaşımı diğer partilere göre daha özgürlükçü ve ılımlı olduğu için bazı çevrelerce eleştirildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.