TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 10 Haziran

Tarihler 10 Haziran'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2024 17:57
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2024 17:57
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 10 Haziran

Türkiye ve dünyada 10 Haziran tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

10 HAZİRAN TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kuruldu

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 10 Haziran 1946'da İstanbul'da kurulan önemli bir gazetecilik kuruluşudur. Kurucuları arasında Sedat Simavi, Sadun Galip Savcı, Cihat Baban, Hayri Alpar ve Sait Kesler gibi tanınmış isimler yer almaktadır. İlk başkanları ise Sedat Simavi'dir.

Cemiyetin merkezi, İstanbul'un Cağaloğlu semtinde yer alan tarihi bir yapıdır. Bu bina, Maarif Nazırı Safvet Paşa tarafından 1865 yılında neo-klasik tarzda inşa ettirilmiştir. Gazeteciler Cemiyeti'nin bu tarihi binası, Türkiye'nin medya ve iletişim dünyasında önemli bir simge konumundadır.

Gazetecilik mesleğini Türkiye'de korumak, mesleğin geleneklerini ve ahlaki ilkelerini sürdürmek; iletişim ve düşünce özgürlüğünü, herkesin bilgi edinme ve gerçekleri öğrenme hakkını desteklemek amacıyla kurulan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, gazetecilerin mesleklerini maddi ve manevi açıdan ilerletmek ve yüceltmek için faaliyet göstermektedir.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin faaliyetleri arasında kitap yayınları önemli bir yer tutmaktadır. Bugüne kadar toplamda 57 kitap basılmıştır.

Ayrıca, 1998 yılında gerçekleştirdiği bir kampanya ile İstanbul'un Sefaköy semtinde 18 derslikli ve 308 öğrencili bir okulun açılmasını sağlamıştır. TGC İlköğretim Okulu, 11 Ekim 1998 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılmış ve daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilmiştir.

Cemiyet ayrıca, 1998 Sertel Demokrasi Ödülü'ne layık görülmüştür.

Cengiz Aytmatov vefat etti

12 Aralık 1928'de Kuzeybatı Kırgızistan'ın Talas eyaletine bağlı Şeker köyünde doğdu. Babası Törekul Aytmatov, Sovyet Kırgızistan'ında tanınmış bir devlet adamıydı, ancak 1937'de tutuklanarak 1938'de idam edildi. Annesi Nagima Hamziyevna Abdulvaliyeva ise Tatar kökenli bir tiyatro oyuncusuydu.

Aytmatov'un gençliği, zorlu bir döneme denk geldi. Yeni kurulan siyasi sistemle mücadele etmek zorunda kaldığı gibi II. Dünya Savaşı'nın da etkileriyle baş etmek zorundaydı. Bu dönemde gençler, yetişkinlerin savaşta olması nedeniyle büyük sorumluluklar üstlenmek zorundaydılar. Aytmatov, sadece on dört yaşında iken köyünde sekreterlik yapmaya başladı. Bu görevi sırasında tarım makinelerinin sayımı ve vergi tahsilatı gibi işlerde çalıştı.

Köyünden ayrılarak Kazakistan'a giderek Cambul Veterinerlik Teknik Okulu'nda eğitim aldı. Daha sonra Kırgızistan'ın başkenti olan Bişkek'e geçerek Frunze Tarım Enstitüsü'nde öğrenimine devam etti. Eğitim hayatına devam ederken, Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü'nde de eğitim aldı ve 1956 ile 1958 yılları arasında Moskova'da bulundu.

Yazma tutkusuyla tanınmaya başladığı yıllarda Pravda gazetesinde yazmaya başladı. Eserleriyle tanınırlık kazandı ve 1957'de Sovyet Yazarlar Birliği'ne üye kabul edildi. 1963 yılında Lenin Ödülü'ne layık görüldü. Eserleri 150'den fazla dile çevrildi. 1990-1994 yılları arasında Sovyetler Birliği ve Rusya'yı, ardından 2008 yılına kadar da Kırgızistan'ı büyükelçi olarak temsil etti.

Aytmatov, Gün Olur Asra Bedel romanının film çekimleri için gittiği Rusya'nın Kazan şehrinde 16 Mayıs 2008'de rahatsızlandı ve böbrek yetmezliği teşhisiyle Almanya'ya tedavi için sevk edildi. Almanya'nın Nürnberg kentindeki Klinikum Nord'da tedavi gördü ancak komaya girdi. 10 Haziran 2008 tarihinde Nürnberg'de hayatını kaybetti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.