TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 12 Mayıs

Tarihler 12 Mayıs gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2024 17:46
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2024 17:46
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 12 Mayıs

Türkiye ve dünyada 12 Mayıs tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

12 MAYIS TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Tolga Çevik doğdu

Tolga Çevik, Türk oyuncu ve komedyendir. İstanbul'da 12 Mayıs 1974'te doğmuştur. 1996'da Central Missouri State Üniversitesi Tiyatro Ana Sanat Dalı'ndan mezun olan, eğitimi sırasında Amerikalı oyuncu Robin Williams'tan dersler alan bir isimdir. Vizontele film serisindeki performansıyla tanınan, ardından Organize İşler ile kariyerinde yükselişe geçen bir oyuncudur.

Avrupa Yakası dizisindeki Sacit Kıral karakterini canlandırmış ve daha sonra kendi hazırladığı Komedi Dükkanı adlı programa odaklanmıştır. 2014-2015 yılları arasında Arkadaşım Hoşgeldin programıyla ekranlarda yer almıştır. Ayrıca Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) üyesi olan Çevik, Yılmaz Erdoğan ile birçok projede bir araya gelmiştir. 2016'da Müdür Ne'aptın? adlı programa katılmıştır. 2017-2018 yılları arasında TOLGSHOW programında yer almış ve TOLGSHOW turnelerine çıkmıştır. 2021'de Exxen platformunda Tolgshow Filtresiz programını sunmuştur.

İlk tıp bayramı kutlandı

1827 yılında II. Mahmud döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in teklifiyle, Şehzadebaşı'ndaki Tulumbacıbaşı Konağı'nda ilk cerrahhane, Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kuruldu. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır. Bu gün, "Tıbbiyeliler Günü", "Tıbbiyeliler Bayramı", "Türkiye'de Tıp Eğitimi Günü" veya "Tıp Öğretimi Günü" gibi farklı isimlerle de anılmaktadır.

İlk kutlama, 1919 yılında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşti. Tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Tıbbiyeli Hikmet'in liderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgale karşı protesto için toplandı ve devrin ünlü doktorları da destek verdi. Tutuklanan Tıbbiyeli Hikmet ve arkadaşları, eylemlerinin sebebini "Okulun kuruluş yıl dönümünü; 14 Mart'ı kutluyorduk" diyerek savundular. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.

1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa'daki Yıldırım Darüşşifası'nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu. Nusret Fişek, 14 Mart Tıp Bayramı'nın 1935 yılında Tıp Talebe Cemiyeti'nin öncülüğünde kutlandığını, öğrenci demeğinin başlattığı bu eylemin gelenekselleştiğini yazmıştır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.