TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 19 Mayıs

Tarihler 19 Mayıs gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2024 17:11
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2024 17:11
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 19 Mayıs

Türkiye ve dünyada 19 Mayıs tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

19 MAYIS TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Mustafa Kemal Samsun'a çıktı

Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı, 19 Mayıs 1919 tarihinde Bandırma Vapuru ile yaptığı yolculuğun ardından 9. Ordu Müfettişi olarak Samsun'a varmasıdır. Bu olay, Kurtuluş Savaşı'nın fiili başlangıcı olarak kabul edilir.

tarihte  bugün 19  mayıs

Osmanlı Hükümeti, Samsun'da Rum ve Türk halkı arasında yaşanan çatışmaları sona erdirmek amacıyla Mustafa Kemal'i görevlendirerek ona 9. Ordu Müfettişliği unvanını vermiştir. Görev bölgesine Bandırma Vapuru ile ulaşan Mustafa Kemal, bir hafta boyunca Mantıka Palas'ta konaklamıştır. Bu süre zarfında, bölgedeki çatışmaların nedenlerini araştırmış ve işgalcilere karşı Türk direniş örgütlerinin kurulmasında önemli bir rol oynamıştır. Bir haftanın sonunda Mustafa Kemal, Havza'ya geçmiştir. Havza'da on yedi gün kaldıktan sonra ise Amasya'ya hareket etmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yolundaki ilk adım olarak kabul edilen bu olay, Türk tarihinin önemli dönüm noktalarından biridir. 19 Mayıs 1919, Şark Meselesi adı altında yok edilmek istenen Türkler için millî bağımsızlık, çağdaşlaşma ve demokratikleşme yolunda atılan ilk adımdır.

Bu tarih, Atatürk'ün büyük önem verdiği bir gündür. Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk, 19 Mayıs'ın önemini bu günü doğum günü olarak kabul ederek vurgulamıştır.

19 Mayıs, 1938'den beri millî bayram olarak kutlanmaktadır. Ancak Atatürk, "doğum günüm" dediği 19 Mayıs kutlamalarına yalnızca bir kez katılabilmiştir.

tarihte bugün 19 mayıs 2

Ankara’da Gençlik Parkı açıldı

Altındağ ilçesinin Ulus semtinde yer alan bu park, Cumhuriyetin ilk yıllarında bataklıklarla kaplı 28 hektarlık bir arazide kurulmuştur. Park yapılmasına karar verilen bu alanın bir kısmında "Ay-Yıldız" adında bir futbol sahası bulunmaktaydı. Parkın inşaatına 1936 yılında başlandı ve 600 bin TL ödenek ayrılarak iki yıl içinde tamamlanması planlandı. Ancak, 22 Nisan 1941 tarihinde evlerinden alınan 12 bin gayrimüslim erkek, 20 Kur’a İhtiyatlar adı altında parkın yapımında çalıştırıldı. Park, 19 Mayıs 1943 tarihinde hizmete açıldı.

İlk projede, Ankara iklimine uygun kuşlar için bir bahçe, açık hava halk tiyatrosu, çocuk bahçesi, labirent, yüzme havuzu ve atlı gezintiler için 2200 metrelik bir gezi yolu bulunmaktaydı. 1951 yılında gösteri için gelen İtalyan oyun parkı Lunapark'ın benzeri, Gençlik Parkı içinde kuruldu. Günümüzde, yeni lunapark aletleri arasında özellikle 150 metrelik dönme dolap ve 45 metrelik asansör büyük ilgi çekmektedir. 1956 yılında "Bugünkü Ankara" adında bir sergi açıldı ve 1957 yılında TCDD tarafından parkı dolaşan iki minyatür tren işletilmeye başlandı. Daha sonra park içinde bir nikâh salonu kuruldu.

2007, 2008 ve 2009 yıllarında yenilenen parka, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun iş birliği ile Türkiye'nin ilk bilim merkezi kurulmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.