Tarihte bugün ne oldu? 2 Ağustos

Tarihler 2 Ağustos'u gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2024 17:10
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2024 17:10
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 2 Ağustos

Türkiye ve dünyada 2 Ağustos tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

2 AĞUSTOS TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Trabzonspor, 2 Ağustos 1967’de Trabzon'da kurularak, Türk spor tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Özellikle futbol branşıyla tanınan kulüp, profesyonel liglerde şampiyon olan ilk Anadolu temsilcisi ve toplamda 7 Birinci Lig şampiyonluğu elde ederek dikkat çekti. Bu başarılarıyla Trabzonspor, hem erkeklerde hem kadınlarda Birinci Lig’de şampiyon olan ilk kulüp oldu. Futbol erkek takımı, İstanbul dışından çıkan ilk şampiyon unvanını taşırken, armasındaki yıldız da bu başarının bir simgesi.

evrim alasya

2 AĞUSTOS TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Müjde Evrim Alasya, 2 Ağustos 1979’da İzmir'de doğdu ve Türk televizyonunun parlayan yıldızlarından biri haline geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi Tiyatro Bölümü mezunu olan Alasya, oyunculuk kariyerine 1999 yılında Pınar Çocuk Tiyatrosu'nda başladı. Ancak, asıl çıkışını 2012'deki "Muhteşem Yüzyıl" dizisiyle yakaladı.

Tiyatro sahnesinde "Lokomapüf", "Fırtına" ve "Ben Bir Kurbağayım" gibi unutulmaz performanslar sergileyen Alasya, televizyon dünyasında da iz bıraktı. "Güneşin Kızları" ve "Akrep" gibi projelerde başrol oynayarak geniş bir hayran kitlesi kazandı.

Filmografi ve internet projelerinde de dikkat çeken Alasya, 2023'te "Kızılcık Şerbeti" dizisindeki Kıvılcım Arslan karakteriyle günümüzde de etkisini sürdürüyor. Tiyatrodan televizyona, sinemadan internete uzanan başarılı kariyeriyle Müjde Evrim Alasya, Türk oyunculuk sahnesinin önemli isimlerinden biri olarak parlıyor.

ismail sivri

2 AĞUSTOS TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

İsmail Sivri, 15 Ocak 1927’de Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde doğdu ve Türk gazetecilik tarihinin önemli isimlerinden biri olarak hafızalarda yer etti. İzmir Atatürk Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olan Sivri, 1951 yılında gazetecilik kariyerine Yeni Sabah gazetesinde başladı. Sonraki yıllarda Dünya, Son Telgraf, Vatan, Tercüman, Havadis ve Milliyet gibi prestijli gazetelerde çalıştı, 1980’de emekli oldu.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin başkanlığını 1983-1998 yılları arasında üstlenen Sivri, Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun (TGF) kurucu başkanı olarak da bilinir. 1999 yılında Ege Üniversitesi tarafından Fahri Doktor unvanına layık görüldü.

Gazeteciliğin yanı sıra, öykü ve çocuk kitaplarıyla da tanınan Sivri’nin eserleri arasında "Yeşil Pancurlu Ev", "Yaz Biterken" ve "Beş Kardeşler Masalı" bulunur. 2 Ağustos 2007’de İzmir’de hayatını kaybeden İsmail Sivri, Narlıdere Yukarıköy Mezarlığı’nda toprağa verildi. Türk gazeteciliği ve çocuk edebiyatı üzerindeki kalıcı etkileriyle, anısı yaşatılmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.