Tarihte bugün ne oldu? 25 Eylül

Tarihler 25 Eylül’ü gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2024 01:30
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2024 17:22
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 25 Eylül

Türkiye ve dünyada 25 Eylül tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

TARHİTE BUGÜN NE OLDU?

Şehzade Bayezid idam edildi

Şehzade Bayezid’in 1525 veya 1526 yılında İstanbul'da doğduğu biliniyor.  Sultan Süleyman'ın Hürrem’den olan üçüncü şehzadesidir. Sırasıyla Kütahya, Konya ve Karaman sancak beyliklerinde görev yapan Şehzade Bayezid taht mücadelesinde kardeşi Şehzade Selim'e karşı yenilgiye uğrayarak Safevi Şahı'nın sarayına sığınmış, burada babasının adamları tarafından boğularak öldürülmüştür. Bayezid ve oğullarının naaşları, Sivas'taki Melik-i Acem Türbesi'nde bulunmaktadır. Bayezid'in ölümünden sonra, hanımı Bursa'ya nakledilmiş ve bir kale içinde bekletilmiştir. Bu süreçte yanında bulunan üç yaşındaki oğlu da öldürülmüştür.

TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Oyuncu Sezer Sezin 25 Eylül 1929’da dünyaya geldi

25 Eylül 1937’de sinema sanatçısı Suzan Avcı hayata gözlerini açtı

mehmet aslantuğ

Oyuncu Mehmet Aslantuğ doğdu

25 Eylül 1961'de Samsun'un Çarşamba ilçesinin Dikbıyık mahallesinde doğan Aslantuğ, Çerkes kökenli bir çiftçi ailesinin beşinci ve son çocuğudur. İlk, orta ve lise eğitimini Terme ilçesinde tamamladıktan sonra 1978'de İşletme Fakültesi’ne kaydoldu. Ancak öğrencilik yıllarında tiyatroya ilgi duyarak, 1985 yılında İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'ndeki eğitimini bırakıp profesyonel oyunculuğa adım attı. Kariyerine 1993 yılında Detay Film’i kurarak başlayan Aslantuğ, 1997-2000 yılları arasında atv’de yayınlanan "Sıcak Saatler" dizisinde "Sedat Yalçın" karakteri ile tanındı. Daha sonra, 2003-2005 yıllarında yine atv'de yayınlanan "Bir İstanbul Masalı" dizisinde "Selim Arhan" rolüyle dikkatleri üzerine çekti. Kişisel hayatında ise, 1996 yılında Arzum Onan ile evlendi ve 2000 yılında Can adında bir oğlu dünyaya geldi. Çift, Mayıs 2023’te boşandı. Aslantuğ, 2023 genel seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi'nden milletvekili adayı oldu, ancak seçilemedi.

Oyuncu ve astrolog Hande Kazanova 25 Eylül 1973’te dünyaya geldi

Şarkıcı Betül Demir 25 Eylül 1980 doğdu

TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

neşet ertaş

Halk ozanı Neşet Ertaş vefat etti

25 Eylül 1938'de Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde doğan Türk halk ozanı Neşet Ertaş, Türkmen/Abdallık kültürünün son büyük temsilcisi olarak tanınmıştır. 2012 yılında İzmir'de hayatını kaybeden Ertaş, "Bozkırın Tezenesi" unvanıyla anılmaktadır.

Küçük yaşta müzikle tanışan Ertaş, babası Muharrem Ertaş’tan bozlak ve türküler öğrenmiştir. 1950'li yıllarda TRT'de canlı yayınlanan "Yurttan Sesler" programında seslendirdiği parçalarla geniş kitlelere ulaşmıştır. Sanat hayatı boyunca pek çok plağa imza atmış ve eserleri dönemin önemli sanatçıları tarafından yorumlanmıştır. 2009 yılında UNESCO tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" olarak kabul edilmiştir.

Neşet Ertaş, 25 Eylül 2012'de mesane kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Cenazesi Kırşehir'de babasının mezarının yanına defnedildi. Sanatı ve hayatı pek çok belgesel ve kitaba konu olmuştur; onun mirası, birçok şehirde parklara ve kültürel mekanlara ismi verilerek yaşatılmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.