Tarihte bugün ne oldu? 28 Eylül

Tarihler 28 Eylül’ü gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2024 01:30
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2024 17:42
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 28 Eylül

Türkiye ve dünyada 28 Eylül tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

1730 - Patrona Halil İsyanı başladı ve Lâle Devri'ni sonlandırdı.

1920 - Kâzım Karabekir komutasındaki Türk Ordusu (15. Kolordu), Doğu Harekatı'nı başlattı.

1954 - Türk Migros İstanbul'da açıldı.

2003 - Türkiye kadın millî voleybol takımı, ilk defa Avrupa ikincisi oldu.

tarihte bugün

Avrupa Birliği kuruldu

Siyasi ve ekonomik bir örgütlenme olan Avrupa Birliği’nin topraklarının çoğu Avrupa kıtasında yer alır. Avrupa Birliği 27 üye ülkeden oluşur.

Avrupa Birliği Antlaşması olarak da kabul edilen Maastricht Antlaşması'nın yürürlüğe girmesi ile Avrupa Ekonomik Topluluğu'na yeni görev ve sorumluluk alanları oluşturulması amacı ile 1993 senesinde kurulmasına karar verildi. Avrupa Birliği’nin 445 milyondan fazla nüfusu bulunur ve böylece GSYİH’ye göre sıralamada dünya ülkeleri arasında nominal gayrisafi yurt içi hasılasının %30'luk bölümünü meydana getirir.

tarihte bugün 2

Levent Kırca doğdu

28 Eylül 1950 tarihinde Samsun’da dünyaya gelen Levent Kırca 12 Ekim 2015 tarihinde İstanbul’da dünyaya gözlerini yumdu. Levent Kırca, oyuncu, tiyatrocu ve komedyendi. Oyunculuğunun yanı sıra Vatan Partisi'nin Merkez Yürütme Kurulu üyeliğinde bulunmuş ve Aydınlık gazetesinde yazarlık da yapmıştır. Levent Kırca’nın 4 çocuğu vardır ve bu çocuklardan 2 tanesi ilk eşinden diğer ikisi ise Oya Başar’dan olan çocuklardır. Levent Kırca’ya 1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanı 62. Türkiye Hükümeti’nce geri alındı. Levent Kırca 2015 yılında karaciğer kanserine yakalandı ve hemen ardından kemoterapi görmeye başladı. Fakat daha sonra tedavi gördüğü Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 12 Ekim 2015 gecesi saat 02.40'ta hayata gözlerini yumdu. Levent Kırca’nın cenazesi ise 13 Ekim 2015 Salı günü Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

tarihte bugün 3

Turgut Özakman vefat etti

Turgut Özakman 1 Eylül 1930’da Ankara’da doğdu. Üniversiteyi Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'de okudu ve buradan mezun oldu. Ardından Köln Üniversitesi Tiyatro Bilimi Enstitüsü'ne gittikten sonra Devlet Tiyatrosu'nda dramaturg olarak görev aldı. TRT'de Merkez Program Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı; Devlet Tiyatrolarında Genel Müdür Başyardımcılığı ve yine aynı kurumda genel müdürlük görevlerini icra etti. Ardından uzunca bir süre Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nde kadrolu öğretim görevlisi olarak görev yaptı. Türk Kurtuluş Savaşı'nı anlatan Şu Çılgın Türkler romanının yazarı olan Turgut Özakman 28 Eylül 2013’te tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.