Tarihte bugün ne oldu? 28 Temmuz

Tarihler 28 Temmuz’u gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2024 17:10
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2024 17:10
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 28 Temmuz

Türkiye ve dünyada 28 Temmuz tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

28 TEMMUZ TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Ankara Savaşı, Osmanlı-Timur İmparatorluğu arasında gerçekleşen tarihi bir savaştır. Yıldırım Bayezid'in Timur'a yenilerek esir düşmesi, Osmanlı Devleti'nde bir dönem olan "Fetret Devri"ni başlatmıştır. Bu dönemde taht kavgaları ve iç karışıklıklar yaşanmış, Osmanlı Devleti zayıflamıştır. Fetret Devri 1413 yılına kadar devam etmiş ve Sultan Çelebi Mehmed'in tahta geçmesiyle son bulmuştur. Bu dönemde Osmanlı İmparatorluğu'nda siyasi istikrarsızlık ve toprak kaybı yaşanmıştır.

28 TEMMUZ TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Semih Erden, 28 Temmuz 1986 tarihinde İstanbul'un Bayrampaşa ilçesinde doğmuş olan Türk bir profesyonel basketbolcudur. 2.13 metre boyunda ve 109 kilogram ağırlığındadır ve pivot pozisyonunda oynamaktadır. Şu anda Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Bursaspor'da forma giymektedir. Semih, 2008 NBA Seçmeleri'nde son sıradan seçilerek Boston Celtics tarafından draft edilmiştir ve NBA'de 201-2012 yılları arasında birer sezon Cleveland Cavaliers ve Celtics formalarını giymiştir.

28 TEMMUZ TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Türk şarkıcı ve söz yazarı olan İlhan İrem, asıl adıyla İlhan Aldatmaz olarak bilinir. 1 Nisan 1955 tarihinde Bursa'da doğmuş ve 28 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul'da hayatını kaybetmiştir. İlhan İrem'in Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye finallerine katılma deneyimleri oldukça olaylı geçmiş. "Bir Yıldız" adlı bestesiyle 1979 Eurovision Türkiye finaline katılmak istemiş ancak askere alındığı için yarışamamıştır. Sonrasında TSK'dan özel izin almasına rağmen kurallara uymayan plak şirketi nedeniyle diskalifiye edilmiştir. Daha sonra 1988'de "Yurtta Barış Dünyada Barış" ve 199'da "Komedi" adlı besteleriyle tekrar Eurovision yarışmasına katılmıştır.

Ayrıca, İlhan İrem, 1986 yılında Norveç'te temsil eden "Klips ve Onlar" grubunun seslendirdiği Melih Kibar'ın bestesi "Halley" isimli şarkının söz yazarıdır.Sanat yaşamı boyunca pek çok ödül alan İlhan İrem, altın plak ödülleri de dahil olmak üzere toplamda 6 kez ödül almıştır. Ayrıca çeşitli dergi, gazete ve kurumlar tarafından defalarca "yılın erkek sanatçısı", "yılın sanatçısı", "yılın şarkısı", ve "yılın albümü" gibi farklı kategorilerde ödüllendirilmiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.