TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 5 Temmuz

Tarihler 5 Temmuz’u gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2024 17:05
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2024 17:05
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 5 Temmuz

Türkiye ve dünyada 5 Temmuz tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

5 TEMMUZ TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

1938 yılında Türk birlikleri, Hatay’a girerek bölgede yeni bir dönemin başlangıcını işaret etti. Fransızların 1936 yılında ilan ettiği sıkıyönetim, Türk birliklerinin girişiyle birlikte kaldırıldı ve Hatay, Türkiye'nin bir parçası olarak kabul edilmeye başlandı.

TUĞBA BÜYÜKÜSTÜN

5 TEMMUZ TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Türk sinema ve televizyon dünyasının parlayan yıldızlarından Hatice Tuba Büyüküstün, 5 Temmuz 1982'de İstanbul'da dünyaya geldi. Kırım ve Girit kökenli ailelerden gelen Büyüküstün, İstanbul Özel Doğuş Okulları'ndan ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra kariyerine reklam filmleriyle adım attı.

2003 yılında Aydın Bulut’un yönettiği "Sultan Makamı" adlı dizinin son dört bölümünde yer alarak dizi oyunculuğuna adım atan Tuba Büyüküstün, 2004 yılında "Çemberimde Gül Oya" dizisindeki Zarife rolüyle geniş kitlelerce tanındı. Aynı yıl "Gülizar" adlı televizyon filmindeki performansıyla Sırbistan-Karadağ Uluslararası TV Festival Bar'da En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazandı.

2007 yılında "Asi" dizisindeki başrolüyle Orta Doğu’da büyük bir üne kavuşan Büyüküstün, 51. Monte-Carlo Televizyon Festivali'nde En İyi Pembe Dizi kategorisinde aday gösterildi. 2014 yılında UNICEF Türkiye'nin iyi niyet elçisi seçilen oyuncu, aynı yıl "Kara Para Aşk" dizisindeki rolüyle İhracatın Yıldızları ödülüne layık görüldü ve 14. Uluslararası Giuseppe Sciacca Ödülleri'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldı.

2013 yılında Star TV’de yayımlanan "20 Dakika" dizisindeki performansıyla 42. Uluslararası Emmy Ödülleri'nde En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde aday gösterilerek Emmy'ye aday olan ilk Türk oyuncu unvanını kazandı. 2020 yılında Netflix’te yayımlanan "Rise of Empires: Ottoman" dizisinde Mara Hatun karakterini canlandırarak uluslararası platformda da adından söz ettirdi.

28 Temmuz 2011 tarihinde Paris'te oyuncu Onur Saylak ile evlenen Büyüküstün, 19 Ocak 2012 tarihinde ikiz kızları Toprak ve Maya’yı dünyaya getirdi. Çiftin evliliği 5 Haziran 2017 tarihinde sona erdi.

2021 yılında Rus telekomünikasyon devi MegaFon ve Apple iş birliğiyle çekilen reklam filminde yer alan Büyüküstün, çekimlerin Türkiye'de tamamlanmasıyla global bir projede boy gösterdi. 2022 yılında Netflix'te yayımlanan "Zeytin Ağacı" dizisinde Ada rolünde izleyici karşısına çıktı.

Tuba Büyüküstün, yeteneği ve başarısıyla Türk televizyon ve sinemasının unutulmaz isimlerinden biri olmayı sürdürüyor.

NACİ

5 TEMMUZ TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Türk voleybolunun efsane isimlerinden Naci Bayamlıoğlu, 5 Temmuz 2022'de Ankara'da 83 yaşında hayata gözlerini yumdu. Ankara Koleji ve Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi mezunu olan Bayamlıoğlu, spor hayatına okul yıllarında voleybolla başladı ve kısa sürede büyük başarılar elde etti.

1953-1961 yılları arasında Ted Ankara Koleji'nde voleybol oynayan Bayamlıoğlu, ardından Muhafızgücü takımına transfer olarak büyük bir üne kavuştu. Hem oyuncu hem de antrenör olarak birçok kez Ankara ve Türkiye Şampiyonalarında yer aldı, Ay yıldızlı formayı onurla taşıdı.

1974-75 sezonunda Muhafızgücü takımıyla 1. ligi (şimdiki adıyla Efeler Ligi) kazanan teknik direktör olan Bayamlıoğlu, Türk voleybolunun en üst seviyelerinde görev yaptı.

1977 yılında Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanlığı görevine getirilen Bayamlıoğlu, bir yıl sonra istifa etse de 1979'da tekrar başkan oldu ve 1988'e kadar bu görevde kaldı. 1991-1992 yıllarında üçüncü kez ve 1993-1996 yılları arasında dördüncü kez federasyon başkanlığı yapan Bayamlıoğlu, toplamda 14 yıllık hizmet süresiyle en uzun süre görev yapan başkan olarak tarihe geçti.

TED Derneği üyesi ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi üyesi olan Naci Bayamlıoğlu, Türk sporuna yaptığı katkılarla her zaman hatırlanacak. 5 Temmuz 2022'de Ankara'da 83 yaşında vefat eden Bayamlıoğlu, voleybol camiası ve Türk spor dünyası için büyük bir kayıp.

Naci Bayamlıoğlu'nun Türk voleyboluna yaptığı katkılar ve kazandırdığı başarılar, onu spor dünyasında unutulmaz bir figür olarak bırakacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.