TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 6 Temmuz

Tarihler 6 Temmuz’u gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2024 17:24
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2024 19:13
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 6 Temmuz

Türkiye ve dünyada 6 Temmuz tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

6 TEMMUZ TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

1929 Of-Sürmene sel felaketi veya Of sel baskını, 6 Temmuz 1929 tarihinde Trabzon iline bağlı Of, Çaykara ve Sürmene ilçelerinde meydana gelen büyük sel felaketi olarak bilinir. Bu felakette çok sayıda kişi hayatını kaybetmiş ve birçok ev yıkılmıştır.

Sel baskını sonucunda evlerini kaybedenlerin önemli bir kısmı, 1923 yılında Maçka ilçesinde yaşayan ve Arap Kaymakam döneminde Yunanistan'a mübadele edilen Karadeniz Rumlarına ait evlere yerleştirilmiştir. Bu sürgün ve yer değiştirme politikaları sonucunda, sel felaketinin etkisiyle evsiz kalan insanlar için böyle bir yerleşim tercih edilmiştir.

6 TEMMUZ TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

İstanbul'da 6 Temmuz 1985 tarihinde doğan Sözen, eğitimini Pera Güzel Sanatlar Lisesi Tiyatro Bölümü'nde tamamladı. Kariyerine tiyatro, film ve dizi rolleriyle adım atan başarılı bir oyuncudur. Çağan Irmak'ın senaryosunu yazıp yönettiği Çemberimde Gül Oya dizisinde 2004-2005 yılları arasında "Feriha" karakterini canlandırarak dikkatleri üzerine çekti.

NTV'de 2008 yazında çevre bilincini artırmayı hedefleyen Dünyayı Kurtaran Kadın adlı televizyon programını sundu. Seslendirme yeteneğiyle de dikkat çeken Sözen, 2009'da Casus Kızlar: Her Şey Nasıl Başladı? filminde "Clover" karakterine ses verdi. Aynı yıl içinde Mardin'de çekilen Bir Bulut Olsam dizisinde Narin Bulut rolüyle ekranlarda yer aldı.

2012-2013 sezonunda Şubat dizisinde "Yağmur" ve "Sabah" karakterlerini başarıyla canlandırdı. Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği ve Altın Palmiye kazanan Kış Uykusu adlı filmde "Nihal" rolüyle sinema dünyasında da adından söz ettirdi.

2014-2015 sezonunda Craft Tiyatro'da sahnelenen Kalp Düğümü adlı oyunda rol aldı. 2015 yılında Beş Kardeş dizisinde yer aldıktan sonra uzun bir aradan sonra 2020 yılında TV8'de yayımlanan Kırmızı Oda dizisinde "Ayla" karakteriyle ekranlara geri döndü. Performansıyla büyük beğeni toplayan Sözen, Perihan Mağden'in Biz Kimden Kaçıyorduk Anne? kitabından uyarlanan dizide de başrol oynadı. Dizi, 24 Şubat 2023 tarihinde Netflix platformunda izleyiciyle buluştu.

6 TEMMUZ TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

İlter Türkmen, 8 Kasım 1927 tarihinde İstanbul'da doğmuş ve 6 Temmuz 2022 tarihinde aynı şehirde vefat etmiş olan önemli bir Türk diplomat ve siyasetçidir. Hayatı boyunca Türkiye'nin çeşitli uluslararası görevlerinde bulunmuş ve ülkesine önemli hizmetlerde bulunmuştur.

Türkmen, Galatasaray Lisesi'nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden 1949 yılında mezun olmuştur. Diplomatlık kariyerine 1949 yılında Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nda başlamıştır. Kariyeri boyunca çeşitli önemli görevler üstlenmiştir: 1967'de Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreter Yardımcısı, 1968'de Atina Büyükelçisi, 1972'de Moskova Büyükelçisi, 1975'te Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi gibi.

12 Eylül Darbesi'nden sonra kurulan Bülent Ulusu hükümeti'nde Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştır (1980-1983). Daha sonra Birleşmiş Milletler Cenevre ve New York Daimi Temsilcisi olarak görev almış, 1988'de Paris Büyükelçisi olmuş ve 1991 yılında emekli olmuştur. Emeklilik sonrası 1991-1996 yılları arasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı unvanı ile Filistin Mültecilerine Yardım Teşkilatı Genel Komiseri olarak çalışmıştır.

Ayrıca, Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde de ders vermiştir. Ailesi ise Millî Emniyet Hizmeti Reisi Korgeneral Behçet Türkmen'in oğlu olup, Prof. Dr. Füsun Türkmen ile evlidir ve Pembe Lale Apa ile Güner Behçet Türkmen adında iki çocuğu vardır.

İlter Türkmen, 6 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul'da 94 yaşında hayatını kaybetmiştir. Cenazesi, Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilmiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.