Trendyol sahibi Alibaba kimdir?

Türkiye'nin popüler alışveriş sitesi Trendyol'un kurucusu ve CEO'su, hem iş dünyasında hem de sosyal medyada geniş yankı uyandıran bir isimdir. Peki, Trendyol sahibi Alibaba kimdir?

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2024 14:14
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2024 14:14
Kaynak: HABER MERKEZİ
Trendyol sahibi Alibaba kimdir?

Dünyanın en büyük Çin merkezli çevrimiçi ve mobil ticaret devlerinden biri olan Alibaba'nın, Türkiye'nin popüler e-ticaret sitesi Trendyol'a yaptığı yatırım gündemi oldukça meşgul etti. Alibaba'nın Trendyol'daki yatırımıyla ilgili merak edilenler arasında. Trendyol sahibi Alibaba kimdir?

Alibaba kimdir

TRENDYOL SAHİBİ ALİBABA KİMDİR?

Jack Ma, 1964 yılında Çin'in güneydoğusundaki Hangzhou şehrinde Yun Ma adıyla dünyaya geldi. Bir erkek kardeşi ve bir kız kardeşi olan Ma, genç yaşta İngilizce öğrenmeye ilgi duydu ve 12 yaşındayken turistlere rehberlik yapmaya başladı. Sekiz yıl boyunca bu işi ücretsiz olarak sürdürdü ve bir Avustralyalı aileyle mektup arkadaşı olduktan sonra bu ailenin daveti üzerine Avustralya'yı ziyaret etti. Bu deneyimler, Ma'nın dünya görüşünü genişletti.

Gençliğinde birçok iş başvurusunda reddedilen Ma, Hangzhou'daki KFC şubesine başvurmuş ancak kabul edilmemişti. Üniversite giriş sınavını iki kez geçemedi. 1988'de Hangzhou Öğretmen Enstitüsü'nden İngilizce bölümünden mezun olduktan sonra yerel bir üniversitede öğretmen olarak çalıştı. 1995 yılında Seattle'a yaptığı bir ziyaret sırasında internetle tanışan Ma, internetin potansiyelini fark ederek Çin'e döndüğünde internet girişimleriyle ilgilenmeye başladı.

Ma, internetle tanıştıktan sonra çeşitli ticari girişimlerde bulundu ve Nisan 1999'da 17 arkadaşıyla birlikte Alibaba'yı kurdu. Şirket, kısa sürede büyük başarılar elde ederek SoftBank ve Goldman Sachs gibi büyük yatırımcıları çekti. 2003 yılında eBay benzeri bir alışveriş platformu olan Taobao'yu başlattı. eBay, Taobao'yu satın almak için teklif sundu ancak Ma bu teklifi geri çevirdi.

90'ların sonlarında Yahoo!'nun kurucusu Jerry Yang ile tanışarak internetin geleceği hakkında görüş alışverişinde bulundu. 2005'te Yahoo!, Alibaba'nın yüzde 40 hissesini 1 milyar dolara satın aldı. Jack Ma, Alibaba'nın kuruluşundan Mayıs 2013'e kadar hem başkan hem de CEO olarak görev yaptı. 19 Eylül 2014'te Alibaba, New York Borsası'nda (NYSE) 24.7 milyar dolarlık bir halka arz gerçekleştirerek tarihin en büyük halka arzını gerçekleştirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.