Uyku testi nedir? Uyku testi nasıl yapılır?

Birçok kişinin merak ettiği uyku testi hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki uyku testi nedir ve uyku testi nasıl yapılır? İşte merak edilen tüm detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 16:25
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 16:30
Kaynak: HABER MERKEZİ
Uyku testi nedir? Uyku testi nasıl yapılır?

Özellikle uyku bozukluğu yaşayan kişiler tarafından merak edilen uyku testine dair tüm detayları derledik. Peki uyku testi nedir ve uyku testi nasıl yapılır? Uyku testine dair bütün detaylar haberimizde….

Uyku Testi Nedir?

Polisomnografi olarak ifade edilen uyku testi, uykuda olan bir kişinin bütün uyku sürecini tüm detayları ile inceleyen ve fizyolojik durumların kayıt altına alındığı bir testtir. Bu test sayesinde uyku esnasında oluşan sorunlar anlaşılabiliyor. Test sırasında uyuyan kişinin beyin dalgaları, göz hareketleri, kas aktiviteleri, kalp ritmi ve solunum düzeni gibi pek çok biyolojik sinyal aynı anda kayıt altına alınabiliyor.

Elde edilen bu veriler sayesinde uykunun farklı evreleri ve herhangi bir uyku bozukluğu olup olmadığı anlaşılır.

uyku testi

Uyku Testi Nasıl Yapılır?

Uzmanlarla beraber uyku laboratuvarında yapılan test sırasında teste girecek kişinin vücuduna farklı sensörler yerleştirilir.

Sensörler sayesinde uyku süresince beyin dalgaları, kalp atışı, solunum düzeni, göz hareketleri, oksijen seviyesi ve kas aktiviteleri ölçülür. Teste genellikle akşam saatinde gelinir. Test kişi uyuduktan sonra başlar ve uykuya daldığında ise sensörler tarafından beyin dalgaları, solunum düzeni ve diğer hayati parametreler izlenmeye geçilir. Test sırasında kişi konforlu bir ortamda uyur.

Elde edilen veriler, uyku evrelerini ve vücudun bu evrelerde nasıl tepki verdiğini anlamak için yardım eder.

Testin sonunda veriler uyku uzmanlarınca analiz edilir ve var olan uyku bozuklukları hakkında bir teşhis konur.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.