Vakko'nun kurucusu Vitali Hakko kimdir?

Vitali Hakko, Vakko'nun kurucusu olarak Türk giyim sektörünün temellerini atan Yahudi kökenli bir Türk girişimci, işletmeci ve modacıdır. Peki, Vakko'nun kurucusu Vitali Hakko kimdir? Kaç yaşında neden öldü?

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2024 13:27
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2024 13:27
Kaynak: HABER MERKEZİ
Vakko'nun kurucusu Vitali Hakko kimdir?

Vitali Hakko, Vakko'nun kurucusu olarak Türk giyim sektörünün temellerini atan Yahudi kökenli bir Türk girişimci, işletmeci ve modacı olarak bilinir. Peki, Vakko'nun kurucusu Vitali Hakko kimdir? Kaç yaşında neden öldü?

Vitali Hakko kimdir?

Vitali Hakko, 1913 yılında İstanbul'un Fatih ilçesine bağlı Yedikule mahallesinde, Sefarad kökenli bir ailede doğdu. İşgal altındaki İstanbul'da Fransızlar tarafından işletilen bir firmada çalışan babası, onu Kumkapı'daki Frères Français okuluna yazdırdı. 1920'lerde iş hayatına adım atarken, aynı dönemde Maccabi Musevi Lisesi'nde eğitimine devam etti.

İlk olarak Mahmutpaşa'da kumaş satan Rum tekstilci Spiros'un yanında çıraklık yapmaya başladı. Kısa süre sonra, çocukluk hayallerini süsleyen Kapalıçarşı'daki Kupidis mağazasında tezgahtar olarak çalışmaya geçti. Sadece kumaş satışıyla kalmayıp, Kupidis mağazası ve diğer çarşı esnafının vitrinlerini de düzenlemeye başladı. Kapalıçarşı'da düzenlenen yıllık vitrin yarışmasında hazırladığı vitrinle ilk ödülünü kazandı.

Vitali Hakko'nun kariyeri

Cumhuriyet'in ilanından sonra, ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün gerçekleştirdiği reformlardan biri olan Şapka Devrimi, moda alanındaki deneyimini kullanarak ilk adımını atan Vitali Hakko için önemli bir fırsat oldu. Bu gelişme, hem kişisel finansal büyümesine hem de Türk giyim endüstrisinin ilerlemesine katkı sağladı.

1934 yılında Sultanhamam’da kendi adını taşıyan ilk mağazası Şen Şapka'yı açan Hakko, bu mağazada kadınlara şapka giydirme ve bu modayı yaygınlaştırma çabasını başarıyla yürüttü. Şen Şapka, aynı zamanda Vakko'nun temellerini de atmış oldu. Şapkanın popülerliği azaldığında, mağaza eşarp satışına yöneldi ve adını Vakko olarak değiştirdi. 1962 yılında Beyoğlu'nda açtığı ilk mağaza, o dönemde Türkiye'nin en büyük mağazasıydı. Bugün Vakko, Türkiye'nin en prestijli giyim mağazalarından biri olarak tanınmakta ve gençlere yönelik Vakkorama mağazalarıyla birlikte 20'yi aşkın şubesi bulunmaktadır.

1948 yılında emprime eşarplar ve Türk ipeklisinden ürettiği emprime kumaşlarla üretime başlayan Vitali Hakko, bu süreçte yaptığı yurtdışı seyahatleri sayesinde Avrupa moda endüstrisinden birçok kişiyle tanışma ve işbirliği yapma fırsatı buldu.

1962'de hazır giyime geçmeye karar veren Hakko, ilk hazır giyim mağazasını İstanbul'un o dönemki moda merkezi olan Beyoğlu'nda açarak Türkiye'ye modern mağazacılığı tanıttı. 1969 yılında kurduğu fabrikayla, Ankara ve İzmir'de açtığı mağazalar aracılığıyla kadın, erkek ve çocuk hazır giyimi ile aksesuarları alanında önemli bir moda katkısı sağladı.

İlerleyen yaşlarında mağazaların yönetimini özellikle oğlu Cem Hakko'ya devretmiş olan Vitali Hakko, yine de mağazaların işleyişine katkıda bulunmaya devam etti. Kişisel anılarını "Hayatım Vakko" başlığı altında 230 sayfalık bir kitapta topladı ve bu eseri 1997 yılında yayımladı.

Vitali Hakko kaç yaşında öldü?

10 Aralık 2007 günü hayatını kaybetti. Vitali Hakko, Neve Şalom Sinagogu’nda düzenlenen törenin ardından Ulus’taki Arnavutköy Musevi Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.