Vedat Albayrak kimdir? Vedat Albayrak judo

Bahreynli rakibi Askerbii Gerbekov'u mağlup ederek son 16 turuna yükselmeyi başaran Vedat Albayrak kimdir? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2024 12:13
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2024 12:13
Kaynak: HABER MERKEZİ
Vedat Albayrak kimdir? Vedat Albayrak judo

Vedat Albayrak, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda Bahreynli rakibi Askerbii Gerbekov'u mağlup etmesi üzerine son 16’ya kalmayı başardı. Bunun üzerine internet kullanıcıları, arama motorlarında ‘Vedat Albayrak kimdir’ şeklinde aramalar yapmaya başladı. Sizler için bu soruyu yanıtladık.

VEDAT ALBAYRAK KİMDİR?

Vedat Albayrak (doğum adıyla Vano Revazishvili) 2 Mart 1993 tarihinde Kazakistan'da doğmuş Gürcü kökenli bir judocudur ve Türkiye'yi temsil etmektedir. 2021 ve 2023 Avrupa Judo Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak büyük bir başarı elde etmiştir.

Kazakistan'da doğan ve spor kariyerine Yunanistan'da Roman Moustopoulos adıyla başlayan Albayrak, 2009 yılında Avrupa Gençler Şampiyonası ve Dünya Gençler Şampiyonası'nda 66 kiloda beşinci olmuştur. 2013 yılında Avrupa Gençler Şampiyonu unvanını kazanmış ve Dünya Gençler Şampiyonası'nda 73 kiloda bronz madalya elde etmiştir. Aynı yılın sonunda 81 kiloda Yunanistan şampiyonu olmuştur.

2014 Avrupa Şampiyonası'nda çeyrek finalde Gürcü judocu Awtandil Tschrikishvili'ye yenilerek beşinci sırada kalmış, yıl sonunda U23 Avrupa Şampiyonası'nı kazanmıştır. 2015 yılında Bakü'de düzenlenen Avrupa Oyunları kapsamındaki Avrupa Şampiyonası'nda İsrailli judocu Asaf Chen'e karşı ilk maçında elenmiştir.

2016 Rio Olimpiyatları'nda Yunanistan'ı Roman Moustopoulos adıyla temsil etmiş, erkekler 81 kg müsabakasının ikinci turunda El Salvadorlu Juan Diego Turcios'a karşı iki ceza puanı nedeniyle elenmiştir.

Azerbaycan'ın Bakü kentinde düzenlenen 2018 Dünya Judo Şampiyonası'nda bronz madalya kazanmış ve 2022 Judo Grand Slam Tel Aviv'de 81 kiloda gümüş madalya elde etmiştir.

Vedat Albayrak, 2018'den itibaren Türkiye adına yarışmaya başlamış ve bu süreçte önemli başarılara imza atmıştır. Tunus'taki Grand Prix turnuvasında Rus judocu Stanislav Semenov'un ardından ikinci olmuş, Agadir ve Antalya'daki Grand Prix turnuvalarında ise birincilik elde etmiştir. 2018 Dünya Judo Şampiyonası'nda Bakü'de çeyrek finalde Alman judocu Alexander Wieczerzak'ı mağlup etmiş, yarı finalde İranlı Saeid Mollaei'ye kaybetmiş ve bronz madalya mücadelesinde Polonyalı Damian Szwarnowiecki'yi yenmiştir. Yıl sonunda Osaka'daki Grand Slam turnuvasında ve Guangzhou'daki Masters turnuvasında üçüncü olarak dikkat çekmiştir.

ALBAYRAK

2021 YILINDA AVRUPA ŞAMPİYONU OLDU

2019 yılında Minsk'te düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda son 16 turunda Büyük Britanyalı Stuart McWatt'a elenmiş, Tokyo'daki Dünya Şampiyonası'nda ise ilk maçında Gürcü Luka Maisuradze'ye yenilmiştir. Ekim ayında Brasília'daki Grand Slam turnuvasında finale yükselmiş ancak Japon judocu Takanori Nagase'ye kaybetmiştir. Ayrıca, Qingdao'daki Masters turnuvasında ve Abu Dabi'deki Grand Slam turnuvasında da üçüncülük elde etmiştir. 2020 yılında Budapeşte'deki Grand Slam turnuvasını kazanmış ve Nisan 2021'de Antalya'daki Grand Slam'de birinci olarak büyük bir başarıya imza atmıştır.

2021 yılında Lizbon'daki Avrupa Şampiyonası'nda Belçikalı Matthias Casse'yi finalde yenerek Avrupa şampiyonu olmuştur. Üç ay sonra Tokyo Olimpiyatları'nda Japon Takanori Nagase'ye karşı ilk turda elenmiştir. Kasım 2021'de Bakü'deki Grand Slam turnuvasını kazanmış ve bir ay sonra Türkiye şampiyonu olmuştur. 2022'de Tel Aviv ve Antalya'daki Grand Slam turnuvalarında ikinci sırada yer almış ve Oran'daki Akdeniz Oyunları'nda İtalyan Kenny Komi Bedel'e karşı finalde galip gelerek altın madalya kazanmıştır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.