Kadın örgütlerinden 6284 çıkışı

Mücadele sonuçlarını takip ettikleri davaların kararlarında gördüklerini belirten kadın örgütleri, “Hiçbir kadın öldürülmesin diye 6284 için başlattığımız seferberliği ülkenin her köşesine yayacağız” dedi

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2024 13:38
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2024 13:38
Muhabir: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Kadın örgütlerinden 6284 çıkışı

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, takip ettikleri kadın cinayeti davalarında son iki haftada birçok kazanımın elde edildiğini vurguladı.

“Adalet bizimle sağlanıyor… 6284’ü de uygulatacağız” başlıklı bir açıklama yayımlayan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, şunları aktardı: “Takip ettiğimiz kadın cinayeti davalarında son iki haftada birçok kazanım elde ettik. Aynı gün içinde İzmir’de Hülya Şellavcı’nın ve İstanbul’da 17 yaşındaki Melek Nur Özgener’in kasten öldürme davalarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararları çıktı. İki davanın da takipçisiydik. Ülkenin her yanında neredeyse her gün bir kadın cinayeti davası oluyor, birçok ilde üyelerimiz ve kadınlar adliye önlerinde bu davaları takip ediyor.”

BİREYSEL SİLAHLANMANIN KOLAYLAŞMASI

“Mücadelemizin sonuçlarını da bu davaların kararlarında görüyoruz” denilen açıklamada, “İzmir’de Hülya Şellavcı 6284 kararı etkin uygulanmadığı, hakim tazyik hapsi kararını olması gereken şekilde hemen vermediği için öldürülmüştü. Hülya’ya adalet sağlanması için en başından beri davanın takipçisiyiz. İçişleri Bakanlığı, 6284 kararına rağmen Hülya’yı korumadığı ve ölümüne neden olduğu için tazminata mahkum edilmişti. Sonunda fail Kaffar Yeğin de gereken cezayı aldı; Kaffar Yeğin’e “kadına ve eşe karşı tasarlayarak öldürme” suçundan indirim uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. İstanbul’da 17 yaşındaki Melek Nur Özgener ise yılbaşı gecesi Ercan Şahin tarafından ateşli silahla öldürülmüştü. Bireysel silahlanmanın kolaylaşması sonucu öldürülen Melek Nur için de adalet sağlandı. Yine oradaydık, adliye içerisinde ve önünde kadınlar adalet için bekliyordu. Faile ‘çocuğa karşı kasten öldürme’ suçundan indirim uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Geçen hafta ise evli olduğu Vedat Emektar tarafından bıçaklanıp boğazı kesilerek öldürülen Vasfiye Su davasında, sanığa ‘eşe ve kadına karşı kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi” bilgisi paylaşıldı.

YÜRÜTTÜĞÜMÜZ SÜREKLİ MÜCADELENİN SONUCU

Açıklamanın devamında, “Arnavutköy’de sokak ortasında Serpil Kartal’ı öldüren Harun Gül’e de indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Serpil Kartal davasında hiç olmadığı kadar hızlı karar çıktı. Her kadın cinayeti davasının sürüncemede kalmadan karar verilebilmesi için Serpil Kartal davası bir emsal oldu. Kadın cinayeti davalarında verilen bu olumlu kararların yanında, iş görüşmesi için evden çıkan ve şüpheli şekilde ölen Aslıhan Sinem Çiçek’in ‘nitelikli cinsel saldırı’, ‘yağma’ ve ‘kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma’ suçlarından görülen davasında hakim çok sık rastlamadığımız bir adım attı. Savcılık ve Adalet Bakanlığı “cinayet davası” açılması talebini reddetmişti. Hakim ise olayda kasten öldürme de olabileceğini söyleyerek cinayet davası açılması ve görülen davayla birleştirilmesi için Savcılığa yazı yazdı. İşte şüpheli kadın ölümlerinde kamu görevlilerinin, yargı mensuplarının yapması gereken tam da budur. Adalet Bakanlığı Aslıhan Sinem’in şüpheli ölümüne gözlerini kapattı ama bir hakim konunun üzerine gitti. Biliyoruz ki çıkan bu olumlu kararlar tesadüf değil, yıllardır yürüttüğümüz sürekli mücadelenin sonucu” sözlerine dikkat çekildi.

BAŞLATTIĞIMIZ SEFERBERLİĞİ ÜLKENİN HER KÖŞESİNE YAYACAĞIZ

Son olarak ise, “Kadın cinayeti davalarında ayrımcı indirimlerin uygulanmaması, gereken cezaların verilmesi örgütlü gücümüzle mümkün oluyor. Her gün adliyelerde, meydanlarda bu mücadeleyi bıkmadan sürdüren kadınlar var. Aslıhan Sinem Çiçek’in şüpheli ölümü nasıl adliye önünde bekleyen, davanın her bir detayını takip eden bizlerle açığa çıkacaksa; Serpil Kartal davasının hızla sonuçlanması da davaya ilk günden itibaren sahip çıkmamızla mümkün oldu. Kimse umutsuzluğa kapılmasın. İktidarın uyguladığı cezasızlık politikalarının karşısında da biz varız. Şiddete açık bir toplum yaratılmasın diye eşitlikçi feminist mücadelemizi sürdüreceğiz. Yalnızca davalarda adaletin sağlanmasını değil, kadın cinayetlerinin durmasını da sağlayacağız. Tek bir kadın öldürülmeyene kadar 6284’ü etkin uygulatacağız. Adalet için adliyeleri doldurmamız gerekmesin, hiçbir kadın öldürülmesin diye 6284 için başlattığımız seferberliği ülkenin her köşesine yayacağız” mesajı verildi.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.