Karaciğer yağlanması ve diyabete sebep oluyor

Paketli gıdalarda bulunan mısır şurubunun zararlarından bahseden Başkan Kaynak, mısır şurubunun şeker hastalığı ve karaciğer yağlanmasına sebep olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2023 07:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Karaciğer yağlanması ve diyabete sebep oluyor

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER

Dünyada ve ülkemizde yaygın olarak tüketilen paketli yiyecek ve içecek ürünlerinin içeriğinde, insan sağlığında kısa ve uzun vadede büyük zararlar verebilecek kimyasal maddeler bulunuyor. Bu maddelerin tercih edilmesindeki en büyük sebep olarak ise ucuz maliyetli olmaları gösteriliyor. Yüksek fruktozlu mısır şurupları özellikle gıda endüstrisinde kullanılırken, ürünü tatlandırmak için küçük bir miktarının yeterli olması, sağlığa olan zararını göz ardı ettiriyor. Mısır şurubunun zararlarından bahseden İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Süleyman Kaynak, “Bugün birçok ülkede şekerli içecekler ve yiyecekler tüketiliyor. Bu ürünlerin içerisinde fazlaca mısır şurubu ve tıpkı onun gibi zararlı, maliyeti ucuz tatlandırıcılar var. Herhangi bir markete gidip baktığımızda birçoğu paketli ve katkı maddeli gıdalar. Ulaşması kolay ve ucuz olan bu ürünler, karaciğerden başlayarak vücut yağlanmasına ve diyabete neden oluyor” diyor.

DİYABETE EN BÜYÜK SEBEP 

Kaynak, tatlandırıcı madde olarak bilinen mısır şurubunun içerisinde bulanan meyve şekeri fruktozun kan şekerini ani bir şekilde yükselttiğini ve bu durumun insülin direncine neden olduğunu belirttti. Mısır şurubunun bu denli tercih edilme sebebine ve nasıl elde edildiğine değinen Kaynak, “Mısır şurupları, mısır nişastasından elde edilen, içinde sakkaroz, glukoz ve fruktoz gibi farklı kimyasallar bulunan tatlandırıcı bir şuruptur. Bu şurupta fruktoz miktarının arttırılması durumunda, çok az bir miktarla çok yüksek şeker tadı elde ediliyor. Dolayısıyla endüstriyel anlamda bakıldığında yüksek fruktozlu mısır şurupları üreticiye için çok karlı hale geliyor. Fakat tüketici için aynı şeyi söyleyemeyiz, çünkü Türkiye’de neden diyabetli sayısı fazla sorusunun cevaplarından birisi de bu olabilir. Mısır şurubunun yüksek fruktozlu formu, fazlaca meyve şekerine sahip. Meyve şekeri ise kanda çok hızlı yayılıyor. Dolayısıyla da kan şekerini anı bir şekilde yükseltiyor. Böyle olunca pankreasta hızla insülin salgısına yol açıyor. Ayrıca fruktoz kana karıştığı anca karaciğer tarafından tutulup yağa çevriliyor. Buna karşılık insülin kanda tek başına kalıyor, yani hücrelerin kullanacağı şeker, karaciğer tarafından alındığı için, insülin serbest kalıyor. Bu da bir süre sonra hücrelerin insüline karşı duyarlılığının azalmasına, yani insülin direnci oluşturup, şeker hastalığının ortaya çıkmasına sebep oluyor” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DE TAM TERSİ

“Kimyasal katkı maddeleri bulunan ürünleri özellikle, toplumda iyi gıdaya ulaşamayan, yoksul kesim tercih ediyor” diyen Kaynak, bu kimyasalların karaciğer yağlanması ve şeker hastalığı gibi sorunlar yarattığına dikkat çekti. Yurtdışında birçok ülkede kullanımı kısıtlanan bu maddelerin Türkiye’de hala yüksek oranda kullanıldığına değinen Kaynak, “Eskiden şeker hastalığı zengin hastalığı diye bilinirdi şimdi ise fakir hastalığı diye biliniyor. Sebebi ise şu; gelir düzeyi iyi olmayan toplum kesimlerinin daha ucuza mal edilmiş, içinde tatlandırıcılar bulunan paketli gıdalar tüketmek zorunda kalmaları. Bugün birçok ülkede şekerli içecekler ve yiyecekler tüketiliyor. Bu ürünlerin içerisinde fazlaca mısır şurubu ve tıpkı onun gibi zararlı, maliyeti ucuz tatlandırıcılar var. Herhangi bir markete gidip baktığımızda birçoğu paketli ve katkı maddeli gıdalar. Ulaşması kolay ve ucuz olan bu ürünler, karaciğerden başlayarak vücut yağlanmasına ve diyabete neden oluyor. Bugün baktığımızda Avrupa Birliğinden birçok ülke fruktoz yani meyve şekeri kullanımını İlaç ve kimya endüstrisi dışında sınırlandırdı. Fakat Türkiye’de tam tersine kullanımı sürekli olarak arttırılmaktadır” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.