Türkiye’de birçok insan bugün doğdu!

Nüfusa geç kayıt yaptırılan, gerçek doğum günlerini bilmeyen milyonlarca vatandaş kimliğinde 1 Ocak yazması nedeni ile yeni yılla birlikte doğum günlerini kutluyor

Haber Giriş Tarihi: 01.01.2024 09:43
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.2024 09:53
Kaynak: HABER MERKEZİ
Türkiye’de birçok insan bugün doğdu!

YAREN GÜZELKAN-ÖZEL HABER

Ülkemizde doğan milyonlarca kişinin kimliğine bakıldığında doğum tarihi 1 Ocak. Genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde yaşayan insanlar, eskiden evde doğum gerçekleştirirdi. Dünyaya gelen çok sayıda kişinin nüfusa kaydının geç yapılması, gerçek doğum günlerine ailelerin pek de önem vermemesi gibi nedenlerden dolayı nüfus müdürlüğündeki personelin iradesi ile doğum tarihleri 1 Ocak olarak kayıt yapılırdı. Nüfus kimliklerinde 1 Ocak doğumlu olan gerçek doğum günleri bilmeyen vatandaşlar, doğum tarihlerini ailelerine sorduklarında; ‘ekin zamanı, kiraz mevsimi, kar yağarken’ gibi cevaplar alırdı. Nüfus müdürlüklerinden aldığımız bilgilere göre; 2015 yılı sonrası ailenin ya da nüfus müdürlüğündeki personelin inisiyatifine bakılmaksızın doğan kişinin doğum raporları sisteme düştüğü için doğduğu zaman hangi gün ise kimliğine o tarih yazılır. 1 Ocak doğumlu birkaç vatandaşımız da gazetemize özel olarak konuştu.

RESMİ KAYIT YAPILMIYORDU

Nüfus Müdürlüklerinden alınan bilgi dahilinde, eski tarihlerde doğan kişilerin zamanında; çok fazla hastane olmaması nedeni ile insanlar evde, bahçede ve bağda doğum yapmak durumunda kalıyordu. Hastane dışı yerlerde doğumu gerçekleşen insanların nüfus müdürlüğüne gidip resmi olarak kaydı yaptırılmıyordu. İnsanlar net olarak doğduğu tarihi bilmediği ve pek de önem vermediğinden yılın başı seçilip o gün doğmuş gibi kimliği çıkartılıyordu. Daha çok erkek çocukların kimliğine 1 Ocak tarihi yazıldığını kaydeden nüfus müdürlükleri, çocuğun sene kaybetmemesi adına böyle işlem yapıldığı açıklamalarında bulundu. 2015 yılı sonrası doğum raporları sisteme düştüğü için de çocuk hangi gün doğduysa o tarihte nüfusa yazdırılmak zorunda.

YAŞAMASI MUCİZE BEBEK…

Türkiye nüfusunun belli bir çoğunluğunun doğum günü 1 Ocak. Gazetemize kimliğinde 1 Ocak yazan vatandaşlardan birkaçı konuştu. Bazısı gerçekten 1 Ocak günü doğduğu için kimliğine o gün yazılmış insanlar, bazısı ise farklı sebeplerden dolayı kimliğine 1 Ocak yazılanlar… Bu vatandaşlardan biri Eskişehir’de yaşayan Dağhan Dikici. Kimliğinde 1 Ocak 1995 tarihi yazmakta fakat aslında 29 Ekim 1995 doğumlu. Dikici, “Sabah saat 05.00 civarlarında doğmuşum. Solunumda baya güçlük çekmişim ve ciğerlerim yeterli gelişimi sağlayamadığı için de annemin yanına götürülmeden kuvöze koyup beni müşahede altına almışlar. Günümüzde prematüre olarak adlandıran erken doğumdan dolayı böyle sorun yaşandığı konusunda aileme bilgi verilmiş. Doktor heyetine göre yaşamama bile müzice gözüyle bakılıyormuş. Ailem, yaşarsam çok çelimsiz ve güçsüz olacağımı düşündüğü için de doğduğum günü resmi olarak nüfus müdürlüğüne bildirmemiş. Ben daha sonra gelişim gösterip iyileşince de ailem nüfus müdürlüğüne gidip kimliğimi çıkartmış ve 1 Ocak doğumlu olarak kayıtlara geçip ismime kavuşmuşum” dedi.

ÖZEL HİSSETTİRMİYOR

İzmir’de yaşayan Lamia Ceren Tan, 1 Ocak 1999 tarihinde dünyaya geldi. Tan, “31 Aralık gece saat 00.00’dan sonra doğduğum için 1 Ocak 1999 doğumluyum. Ailem Nüfus müdürlüğüne gittiğinde hiçbir sorun yaşamadan doğduğum günü baz alarak nüfus cüzdanımı çıkartmış. Yeni yıl günü doğmuş olmak beni hiç özel hissettirmiyor çünkü insanlarda yeni yıl heyecanı oluyor” diye konuştu.

HAYATA ERKEN BAŞLAMAMAK ADINA

Kimliğinde doğduğu gün 1 Ocak yazılı başka bir vatandaş Berkcan Demirel, aslında 31 Aralık 1996 tarihinde doğdu. Ailesinin isteği üzerine 1 Ocak 1997 yazıldığını söyleyen Demirel, “İzmir’in Karaburun ilçesinde doğdum. Ailem 1 günde 1 yaş kazanmamam için nüfus müdürlüğüne gidip kimliğimi 1 Ocak 1997 tarihinde doğmuş gibi çıkartmış. Okula erken yaşta başlamamam ve askere erken yaşta gitmemem için böyle bir şey yapmış” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.