150 kişiye mezar olmuştu: Palmiye Sitesi davasında yeni gelişme

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 tarihindeki depremde Palmiye Sitesi A, B ve C bloklarının yıkılması ve 150 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin 3 sanık hakkında 22 yıl altışar aya kadar hapis istemiyle dava açıldı

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2024 09:56
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2024 09:56
Kaynak: AA
150 kişiye mezar olmuştu: Palmiye Sitesi davasında yeni gelişme

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, merkez Onikişubat ilçesi Şehit Abdullah Çavuş Mahallesi'ndeki İsmet Karaokur Bulvarı'nda yıkılan siteyle ilgili olarak A.B, H.M.E. ve Ö.T. hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçlamasıyla hazırlanan iddianameyi 5. Ağır Ceza Mahkemesi kabul etti.

İddianamede, yıkılan sitede 150 kişinin yaşamını yitirdiği, 7 kişinin ise yaralandığı belirtildi. Olay yeri tespiti, keşif, inceleme ve delil temini için bilirkişilerin görevlendirildiği, kolon ve kirişlerden alınan karot ve demir örneklerinin muhafaza edildiği kaydedildi.

YAPININ YÖNETMELİKLERE AYKIRI OLDUĞU BELİRLENDİ

İncelemeler, deneysel çalışmalar ve üç boyutlu analizler neticesinde, A, B ve C bloklarının 1998 Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik'e tabi olduğu ve ilk ruhsat tarihinin 27 Haziran 2000 olduğu tespit edildi.

Bilirkişi raporuna göre, şüphelilerden A.B. ve H.M.E.'nin asli kusurlu, Ö.T.'nin ise tali kusurlu olduğu belirtildi. A.B. için yakalama emri çıkarılırken, H.M.E. ve Ö.T. adli kontrol kararı ile serbest bırakıldı.

İddianamede, müteahhit, statik proje müellifi ve fenni mesulün asli kusurlu, jeoloji mühendisinin ise tali kusurlu olduğu belirtildi. Müteahhitlerin H.M.E. ve A.B., jeoloji mühendisinin ise Ö.T. olduğu ifade edildi.

İddianamede şunlar kaydedildi:

"Kahramanmaraş ilinin deprem bölgesinde olduğunu, usulüne uygun yapılmayan yapıların depremlerde yıkılabileceğini öngörmesi gereken şüpheliler, gerekli dikkat ve özeni göstermemişlerdir. Sitenin proje aşamasında ve yapımında birçok yetersizlik ve usulsüzlük bulunmasına rağmen binayı inşa ederek bilinçli taksirle hareket etmişlerdir. Bu ihmaller sonucu meydana gelen ölümler ve yaralanmalar nedeniyle haklarında kamu davası açılması gerektiği anlaşılmıştır."

İddianamede ayrıca, A.D, L.D. ve C.Ş. hakkında taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma suçundan takipsizlik kararı verildiği, kamu görevlileri hakkında ise soruşturma iznine tabi olmaları nedeniyle tefrik kararı verildiği belirtildi. M.B, A.T.B, N.C.C, K.C.A, K.D, A.Z.D, Z.D, D.D, B.U. ve M.K.U'nun yaralanmasına ilişkin kati raporların alınması için çalışmaların sürdüğü ifade edildi.

Bu trajik olayın yargı süreci yakından takip ediliyor ve adaletin yerini bulması bekleniyor. Yetkililer, benzer trajedilerin yaşanmaması için yapı denetimlerinin sıkılaştırılacağını belirtiyor.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.