1919 Soma Depremi yarının habercisi mi? Kırkağaç Fay Hattı’nın deprem üretme zamanı geldi mi?

Can kaybı ve hasara yol açan 1919 Soma Depremi yeniden gündeme gelirken, bölgedeki Kırkağaç Fay Hattı’nın deprem üretme zamanı konuşulmaya başlandı

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2024 16:51
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2024 17:15
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
1919 Soma Depremi yarının habercisi mi? Kırkağaç Fay Hattı’nın deprem üretme zamanı geldi mi?

Manisa'nın Soma ilçesinde, Richter ölçeğine göre 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Manisa'nın yanı sıra İzmir ve çevre illerden de hissedilen depremin can kaybı ve hasara yol açıp açmadığı araştırılırken, uzmanlar ilk değerlendirmelerde bulundu… İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir ve Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 1919’da Soma’da yaşanan 6.9’luk depremi işaret etti.

Aradan geçen zamana rağmen 1919 Soma Depremi yeniden akıllara gelirken, duymayanlar için bazı bilgileri derledik…

1919’DAN GÜNÜMÜZE SOMA DEPREMİ

Manisa Soma’da 18 Kasım 1919 yılında 6.9 büyüklüğünde bir deprem oldu ve bu depremde 3 bin kişi hayatını kaybetti. Yine 1845 yılında 7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve önemli can kayıpları yaşandı. Dolayısıyla bu bölgede 7 büyüklüğüne kadar deprem üretecek faylar mevcut!

Bu anlamda fay ne kadar eski dönemde deprem üretmişse, yani son deprem ne kadar eski zamanda olmuşsa bu fayın yeni deprem üretmesi yaklaşmış demektir. Peki, günümüze kadar kentte yaşanan 7 bin depremi üreten kaynak fay, Kırkağaç mı? Kırkağaç Fay Hattı’nın 7 ve üzeri bir deprem üretme zamanı geldi mi?

KIRKAĞAÇ FAY HATTINDA İNCELEME YAPILDI

2020 yılında, bölgenin en büyük 3 fay hattından biri olan Kırkağaç Fayında inceleme yapan deprem uzmanları, kazdıkları hendeklerde fayın jeolojik geçmişini araştırmaya, 1919 yılında 3 bin kişinin ölümüne neden olan depremin röntgenini çekmeye başladı. Hendekler açarak fayın kırıldığı tarihe ulaşma çalışmalarının, jeoloji bilimi adına Türkiye’de yeni bir girişim olduğunu belirten Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Manisa’da kazdıkları hendeklerde deprem üretme potansiyeli olan sismik kaynakları araştırdı.

KİM, NELER DEMİŞ?

Gece yaşanan 4.8 büyüklüğündeki depremin ardından gözler uzmanların yaptığı paylaşımlara çevrildi. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Soma 1919’da M6,9’luk bir depremi yaşamıştır. Ardından daha büyük bir deprem olup olmayacağını bu aşamada söylemek güçtür” derken, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise “Bu bölgede 1919 yılında 6.9 büyüklüğünde ve 9 şiddetinde Soma depremi gerçekleşmiş, can ve mal kaybı yaşanmıştı. 1919 depreminin Soma-Kırkağaç fayından kaynaklandığı kabul ediliyor. Bu durumda, Soma ilçesinin 10 kilometre kuzeyindeki fay, bu depremin sismik kaynağı olabilir. Bunun için hem Soma-Kırkağaç fayında ve hem de kuzey-güney uzanımlı fay üzerinde hendek tabanlı paleosismolojik çalışmaların yapılması gerekiyor” bilgisini paylaştı.

3 bin can alan Soma Depremi’nin sismik kaynağı Kırkağaç fayı mı?           

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.