[title]|İlkses Gazetesi

“2022’de sansür uygulamaları, 2021 rekorunu egale etti”

 2017’den bu yana hak ihlallerine dikkat çeken İfade Özgürlüğü Derneği’nden yeni rapor: “2022’de sansür uygulamaları 2021 rekorunu egale etti"

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2023 11:21
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“2022’de sansür uygulamaları, 2021 rekorunu egale etti”

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

 İfade Özgürlüğü Derneği’nin (İFÖD) her yıl yayınladığı EngelliWeb raporunun yeni sayısı kamuoyuyla paylaşıldı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Uzman Araştırmacı Ozan Güven’in hazırladığı rapor, Türkiye’de erişim engellerinin boyutuna ışık tutuyor.

İki isim raporda erişim engeli kararlarını ‘sansür’ olarak nitelendiriyor. Ayrıca rapora göre mahkemelerin verdiği ‘kişilik hakkı ihlalleri’ kararları her geçen yıl artış gösteriyor.

2022’DE SANSÜR SAYISI REKOR KIRDI

Yayınlanan raporda yer alan bilgilere göre; 2022’de sansür uygulamaları 2021 rekorunu egale etti. 2021’de devlet mekanizmaları tarafından sansüre uğrayan 107 bin internet sitesi sayısı 2022’de yüzde 28 arttı. Toplamda 137 bin alan adı erişime engellendi.

2022 içinde ‘kişilik hakları ihlalleri’ kararları sonucu yayınlanmasında kamu yararı bulunan toplam 6 bin 528 haber erişime engellenirken, 5 bin 388 haber yayından çıkartıldı ve sansürlendi.

270 farklı sulh ceza hakimliği tarafından verilen toplam 954 farklı kararın önemli bir kısmı önceki senelerde olduğu gibi üst düzey kamu şahsiyetleri, bazı kamu kurumları ve hükümete yakın şirketlerin talepleri sonucu verildi.

Raporda bununla ilgili ‘Sulh ceza hakimlikleri ifade ve basın özgürlüğünü, kamunun haber ve bilgi edinme hakkını, kamu yararını hiçe sayarken üst düzey kamu şahsiyetlerinin incinen itibar, onur ve haysiyetlerinin adeta bekçiliğini yapmaya devam etmiştir’ denildi.

dernek_ilkses

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ DERNEĞİ HAKKINDA

Merkezi İstanbul’da bulunan İfade Özgürlüğü Derneği, Ağustos 2017 içinde kurulmuştur. Dernek, dil, din, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, yaş, engellilik, politik görüş farklılığı ve diğer nedenlere dayalı hiçbir ayrım gözetmeksizin ifade özgürlüğü hakkına yönelik ihlallerin önlenmesi ve sona erdirilmesine odaklanmıştır. Bu anlamda, ifade özgürlüğü hakkı ihlale uğrayan veya bu hakkı tehlike altında olan kişilere yaşadıkları ihlallere karşı hukuki yardım sağlamak, bu amaçla araştırma, eğitim, ulusal ve uluslararası işbirliği dahil çalışmalar yapmak ve dayanışmak ayrıca bu kişilerin haklarının güvence altına alınmasına katkıda bulunmak amacıyla kurulmuştur.

EngelliWeb ise 2008 yılında bir sivil toplum girişimi olarak çalışmalarına başlamış ve 2017 yılına kadar da bu girişim kapsamında tespit edilen Türkiye’den erişimi engellenmiş web siteleri ve bu web sitelerini engelleyen mahkeme kararları ve idari kararlarla ilgili bilgi ve istatistikleri kamuoyuyla paylaşmıştır.

Hazırlanan raporun tamamına ulaşmak isteyenler için:

https://ifade.org.tr/reports/EngelliWeb_2022.pdf

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.