6 yaşındaki çocuğu evlendirmişlerdi: Babanın cezası belli oldu

İstanbul’da 6 yaşındaki çocuğun evlendirilmesine ilişkin davada Baba Yusuf Ziya Gümüşel'e 18 ay 9 ay, Kadir İstekli'ye 36 yıl hapis cezası verildi

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2024 12:31
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2024 12:51
Kaynak: HABER MERKEZİ
6 yaşındaki çocuğu evlendirmişlerdi: Babanın cezası belli oldu

İstanbul'da küçük yaşta kız çocuğuna cinsel istismarda bulunulduğu iddiası üzerine Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmıştı. 6 yaşındaki çocuğun evlendirilmesine ilişkin davada verilen cezalar bozulmuş ve sanıklar yeniden yargılanmıştı. Yeni davada karar çıktı. Davanın karar duruşmasında baba Gümüşel'e 18 ay 9 ay Kadir İstekli'ye 36 yıl hapis cezası verildi.

Kemik testine başka biri girmişti

İlk önce 6 yaşında evlendirilen kız çocuğu 14 yaşındayken hastaneye gittiğinde polislere haber vermesi üzerine soruşturma başlatılmıştı.  Savcılığın kemik testi istemesi üzerine müşteki yerine başka bir kız kemik testine girmiş ve soruşturma kapanmıştı.

Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, sanık Kadir İstekli'nin nitelikli cinsel saldırı ve çocuğun nitelikli cinsel istismarı suçlarından 30 yıldan az olmamak üzere, diğer sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatıma Gümüşel'in de çocuğun nitelikli cinsel istismarına iştirak suçundan 18 yıldan az olmamak üzere hapisle cezalandırılması istenmişti.

Cumhuriyet savcısı hakkında HSK'ye inceleme izni

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanı sıfatıyla 6 yaşındaki kız çocuğunun cinsel istismarına yönelik iddialarla ilgili kovuşturmaya yer olmadığına dair karar vermişti. O dönem Adalet Bakanı olan Bekir Bozdağ, ise Cumhuriyet savcısı hakkında HSK'ye inceleme izni vermişti. Savcı hakkında HSK Birinci Dairesince inceleme başlatılmıştı.

Aile Bakanlığı devreye girmişti

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı davaya müşteki olarak dahil olmuştu. H.K.G'nin avukatları ve Bakanlığın avukatları sanıklarla ilgili tutuklama talepleri değerlendirilmeye alınmıştı. Yeniden değerlendirmenin ardından küçük kızın evlendirildiği 47 yaşındaki Kadir İstekli ile kızın babası 59 yaşındaki Yusuf Ziya Gümüşel hakkında yakalama emri çıkarılmıştı. Mahkeme heyeti, 23 Ekim 2023'te tutuklu sanık Kadir İstekli'ye birden fazla kez çocuğun nitelikli cinsel istismarı suçundan 30 yıl, baba Yusuf Ziya Gümüşel'e ise aynı suçtan 20 yıl anne Fatıma Gümüşel hakkında ise aynı suçtan 16 yıl 8 ay hapis cezasına hükmetmişti.

İstinaf kararı bozmuştu

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi, Kadir İstekli hakkında 2004’ten 2013'e kadar çocuğun nitelikli cinsel istismarı suçundan cezalandırılması gerektiğini belirtmiş aynı zamanda 2020'ye kadar ise eşe karşı nitelikli cinsel saldırı suçlarından ceza verilmesi gerektiğini belirtmişti. Ayrıca müştekinin annesi Fatıma Gümüşel ve babası Yusuf Ziya Gümüşel hakkında verilen hapis cezalarında ise anne ve baba olmaları nedeniyle artırım yapılması gerektiğini bildirmişti.  İstinaf dosyanın usul ve esas yönünden bozulmasına karar vermiş ve dosyayı yerel mahkemeye iade etmişti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.