9 imzacı kurumdan İklim Kanunu için ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İklim Kanunu’na ilişkin sözleri iklim ve çevre alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının da gündeminde. 9 imzacı kurum ortak bir açıklama yayımlayarak taleplerini sıraladı  

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2024 13:26
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2024 13:29
Muhabir: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
9 imzacı kurumdan İklim Kanunu için ortak açıklama

9 imzacı kurum… Hukuk, Doğa ve Toplum Vakfı – HUDOTO, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA), Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe), Türetim Ekonomisi Derneği, 350 Türkiye, Fosil Yakıtların Ötesi (Beyond Fossil Fuels), Greenpeace Türkiye ve Yeşil Düşünce Derneği ortak bir açıklama yayımladı.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ TALEPLERİ

İklim Kanunu taslağının birçok eksiklik içerdiğine dikkat çeken sivil toplum kuruluşları, Meclis görüşmelerinde şu eksikliklerin giderilmesini talep ediyor:

“2053 net sıfır hedefi eklenmeli, 2030 yılına kadar yüzde 35 mutlak emisyon azaltımı hedefi yer almalı, kömürden adil bir çıkış planlanmalı, iklim değişikliğine karşı uyum mekanizmaları kurulmalı, bağımsız bir bilimsel danışma kurulu oluşturulmalı, iklim adaleti perspektifi dahil edilmeli, Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) gözden geçirilmeli.”

NE OLMUŞTU?

Türkiye’nin, 2021 yılında Erdoğan tarafından açıklanan 2053 yılına yönelik bir net sıfır hedefi bulunuyor. Sivil toplum kuruluşlarına göre, 2053 net sıfır vizyonu ile uyumlu bir dönüşümün hukuki garantisi, ancak bu tarihin İklim Kanunu’nda yer alması halinde olabilir. Ve yine onlara göre,  Türkiye’nin, net sıfır hedefine ulaşabilmesi için, 2020 yılına kıyasla 2030’a kadar en az yüzde 35 mutlak emisyon azaltımı hedeflemesi gerekiyor.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.