TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

9. Yargı Paketi nedir? 9. Yargı Paketi maddeleri 2024

9. Yargı Paketi’nin meclise sunulmasının üzerine arama motorlarında 9. Yargı Paketi’ne yönelik araştırmalar yapılmaya başlandı. Hükümlüler ve aileleri genel af yasasının çıkmasını beklerken, gözler 9. Yargı Paketi’ne çevrildi. Peki 9. Yargı Paketi nedir? 9. Yargı Paketi’nin içeriğinde neler yer alıyor?

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2024 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2024 16:16
Kaynak: HABER MERKEZİ
9. Yargı Paketi nedir? 9. Yargı Paketi maddeleri 2024

23 farklı kanun ve 3 kanun hükmünde kararnamede değişiklik veya düzenleme içeren 60 maddelik 9. Yargı Paketi TBMM’ye sunuldu. Bu kapsamda, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları doğrultusunda yapılan düzenlemeler, yeni yargı paketinde yer alacak. Pakette, hak arama özgürlüğünün daha etkin bir şekilde kullanılabilmesini sağlayan düzenlemeler bulunuyor. 9. Yargı Paketi ile ilgili olarak en çok merak edilenler arasında denetimli serbestlik ve genel af yasası yer alıyor. 9. Yargı Paketi’nin meclise sunulmasının ardından oklar 9. Yargı Paketi’nin maddelerine çevrildi. Peki 9. Yargı Paketi nedir, 9. Yargı Paketi’nin içeriğinde neler yer alıyor? Konuya ilişkin arama motorlarında sorulan tüm soruların yanıtlarını sizler için derledik. İşte detaylar…

9. YARGI PAKETİ NEDİR?

TBMM’ye sunulan 9. Yargı Paketi, cezasızlık algısını ortadan kaldırmayı hedefliyor. AK Parti milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığına sunulan 9. Yargı Paketi ile casusluk faaliyetlerine karşı daha etkili mücadele amacıyla Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yeni bir suç tanımı getirilecek.

9. YARGI PAKETİ’NİN İÇERİĞİNDE NELER YER ALIYOR?

Teklif kapsamında, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'ndaki konu ve soru sayısı artırılacak. Buna göre, her iki sınavda sosyal güvenlik hukuku, milletlerarası hukuk, milletlerarası özel hukuk ve genel kamu hukuku gibi konulardan da soru sorulacak. Adaylara yöneltilen soru sayısı ise 100'den 120'ye çıkarılacak.

Ayrıca, hükümlülerin örgün ve yaygın eğitim hakları genişletilecek. Kapalı cezaevlerindeki iyi halli hükümlüler, kurum içinde açılan örgün öğretim programlarına, kurumun disiplinini, düzenini ve güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek şekilde katılabilecekler.

Kapalı cezaevlerindeki hükümlülerin sınavları hem çevrim içi hem de yüz yüze yapılabilecek. Hükümlüler, merkezi sınavlar ile açık öğretim kurumlarının sınavlarına sınav merkezi olarak belirlenen ceza infaz kurumlarında girecekler.

Açık cezaevleri, çocuk eğitimevleri ve kapalı cezaevlerindeki hükümlülerin eğitimlerine ilişkin esaslar, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) görüşleri alınarak Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

TCK'YE YENİ SUÇ TANIMI EKLENİYOR

Teklif kapsamında, casusluk faaliyetleriyle daha etkin mücadele edebilmek için Türk Ceza Kanunu'na (TCK) yeni bir suç tanımı eklenecek.

TCK'nin "Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk" bölümüne yeni bir madde eklenerek, bu madde kanunun "Devlet güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma" başlıklı 339. maddesinden sonra "Devletin güvenliği veya siyasal yararları aleyhine suç işleme" başlığı altında yer alacak.

Bu düzenlemeye göre, devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal çıkarlarına karşı, yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatları doğrultusunda suç işleyenler, belge ve bilgi temini veya açıklanması dışında da, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Fail, hem bu suçtan hem de işlediği diğer suçtan ayrı ayrı cezalandırılabilecek.

Eğer bu fiil savaş sırasında işlenmiş veya devletin savaş hazırlıkları, savaş etkinlikleri veya askeri hareketlerini tehlikeye atmışsa, faile 8 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Suçun, milli güvenlik açısından stratejik önemi olan birimler ile proje, tesis ve hizmetleri yürüten kurum ve kuruluşlarda görev yapanlar tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılacak.

Bu suçla ilgili kovuşturma yapılabilmesi için Adalet Bakanı'nın izni gerekecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.