Ahmet Taner Kışlalı suikastının 25. yılı

25 yıl önce bugün, eski Kültür Bakanlarından, siyaset bilimci ve yazar Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, bombalı suikast sonucu öldürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2024 13:28
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2024 13:30
Kaynak: AA
Ahmet Taner Kışlalı suikastının 25. yılı

Kışlalı, 10 Temmuz 1939 tarihinde Tokat’ın Zile ilçesinde dünyaya geldi. İlkokul eğitimini annesinin çalıştığı Kilis Kemaliye İlkokulu'nda tamamlayan Kışlalı, daha sonra Kilis Ortaokulu'nu bitirip eğitimine Kabataş Erkek Lisesi'nde devam etti.

Eğitimine Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde sürdüren Kışlalı, bu dönemde spor muhabirliği yapmaya başladığı Yeni Gün gazetesinde hızla yazı işleri müdürü pozisyonuna yükseldi.

1967 yılında Fransa'da burs kazanarak Paris Hukuk Fakültesi'nde eğitimine devam eden Kışlalı, burada "Modern Türkiye'de Siyasi Güçler" başlıklı teziyle doktorasını tamamladı. Fransa’da tanıştığı Nicole (Nilgün) ile 28 Mayıs 1968 tarihinde evlenen Kışlalı’nın bu evlilikten Altınay ve Dolunay adında iki kızı dünyaya geldi.

OTOMOBİLİNE BOMBA YERLEŞTİRİLDİ

Kışlalı, 1968-1972 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi'nde "siyaset sosyolojisi" dersi verdi. Ancak askerlik hizmetinden döndüğünde bu görevine geri dönmedi.

1971 yılında TRT Bilimsel Başarı Ödülü'nü kazanmış olup, 1972 yılında doçent unvanını elde etti. 1971-1977 yılları arasında Yankı dergisinde çalıştı.

Bu süreçte CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit ile tanışan Kışlalı, 1977 yılında CHP'den İzmir Milletvekili olarak seçildi. 1978-1979 yılları arasında ise Ecevit'in kurduğu 42. Hükümet'te Kültür Bakanlığı görevini üstlendi.

12 Eylül döneminin ardından üniversiteye dönen Kışlalı, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde "siyaset bilimi" dersleri vermeye devam etti.

1988 yılında profesör unvanını alan Kışlalı, 1991 yılında Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yapmaya başladı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneği gibi kuruluşların toplantılarına konuşmacı olarak katılan Kışlalı, 1993 yılında Fransız Ulusal Liyakat Nişanı ile onurlandırıldı.

9 Eylül 1995 tarihinde yaşanan bir trafik kazasında eşi Nilgün Kışlalı'yı kaybetti ve kendisi de o kazada ağır yaralandı.

1997 yılında Nilüfer Kışlalı ile ikinci evliliğini gerçekleştiren Kışlalı’nın bu evlilikten kızı Nilhan Nur dünyaya geldi.

Ahmet Taner Kışlalı, 21 Ekim 1999'da otomobiline yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybettiğinde 60 yaşındaydı. Türkiye'yi derin bir yasa boğan bu saldırının ardından, Ankara'daki cenaze törenine binlerce kişi katılarak Kışlalı'yı son yolculuğuna uğurladı.

Vefatına kadar Cumhuriyet gazetesindeki yazılarına devam eden ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde ders vermeye süren Kışlalı, ölümünden sonra 1999 Sertel Demokrasi Ödülü ile onurlandırıldı.

ÇOK SAYIDA ESERİ BULUNUYOR

Kışlalı, siyasi gündeme dair birçok köşe yazısının yanı sıra "Modern Türkiye'de Siyasi Güçler", "Öğrenci Ayaklanmaları", "Atatürk'e Saldırmanın Dayanılmaz Hafifliği", "Kemalizm, Laiklik ve Demokrasi", "Siyasal Sistemler", "Siyaset Bilimi", "Siyasal Çatışma ve Uzlaşma", "Seçimsiz Demokrasi", "Bir Türk'ün Ölümü" ve "Ben Demokrat Değilim" isimli eserleriyle de tanınmaktadır.

Öğrencilerine adadığı "Siyasal Çatışma ve Uzlaşma" adlı eserinde, "şiddetin psikolojisi" ve "terörizmin sosyolojisi" üzerine derinlemesine analizler yapmıştır. Kışlalı'nın bu kitaptaki önemli tespitlerinden biri ise, "Silah ve şiddet karşısında toplumun boyun eğdiğini göstermek ne kadar yanlış ise terörü yaratan ortamın değişmesi için gerekli demokratik adımları atmaktan kaçınmak da o ölçüde hatalıdır." ifadesidir.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.