Alper Gezeravcı'nın yeni işi belli oldu!

Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın Uzay Komutanlığı'na atandığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2024 13:53
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2024 13:59
Kaynak: HABER MERKEZİ
Alper Gezeravcı'nın yeni işi belli oldu!

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk,  Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın Uzay Komutanlığı emrine atandığını duyurdu. 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin kara, deniz, hava, siber ve uzay alanlarındaki etkinlik ve caydırıcılığının her geçen gün daha da artırıldığına vurgu yapan Aktürk, "Bu kapsamda Hava Kuvvetlerimiz bünyesinde kurulan Uzay Komutanlığımızın teşkil faaliyetleri devam etmektedir. Milli Uzay Programı kapsamında bir ilki gerçekleştirerek insanlı uzay misyonunu başarıyla tamamlayan Hava Pilot Albay Alper Gezeravcı, '2024 Yılı Genel Atamaları' ile Uzay Komutanlığı emrine atanmıştır." ifadesini kullandı.

Alper Gezeravcı kimdir?

Alper Gezeravcı 1979’da Mersin'de dünyaya gelmiştir.  Gezeravcı Hava Harp Okulu'nda Elektronik Mühendisliği mezunudur.  Yüksek lisansını Dayton, Ohio'daki Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'nde bulunan Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü'nde tamamlamıştır.

Eğitiminin ardından Türkiye'ye dönen Alper Gezeravcı Türk Hava Kuvvetleri'nde T-41, SF-260, T-37, T-38, F-5, KC-135 ve F-16 uçaklarında savaş pilotu olarak görev yapmıştır.

Savaş pilotluğundan Türkiye'nin ilk astronotu olma yolculuğunda ilerleyen Alper Gezeravcı'nın kariyeri 12 Kasım 2012 yılında FETÖ’nün İzmir Askeri Casusluk kumpas soruşturması kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) ihraç edilmesiyle sekteye uğradı.

TSK’den ihraç edildikten sonra Türk Hava Yolları’nda kaptan pilot olarak bir süre çalışan Alper Gezeravcı, ihraç kararına karşı açtığı davayı kazanınca Temmuz 2020’de TSK’ye geri döndü.

Türkiye'nin ilk astronotu

Alper Gezeravcı, Axiom Space şirketinin Axiom Mission 3 görevi dahilinde 19 Ocak 2024 tarihinde TSİ 00.49’da ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi Kalkış Kompleksi 39'da gerçekleşen fırlatma ile Türkiye'nin ilk astronotu olmuştur.

Uzaydaki ilk sözleri

Alper Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözleri, "Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk'ün uzaya adım attığı şu anda Yüce Ata'mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum: Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün dahiyane sözü; 'İstikbal göklerdedir.'" şeklinde oldu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.