Alper Gezeravcı uzayda kaç gün kalacak? Uzayda hangi deneyler yapılacak?

Dün akşam Türkiye için önemli bir tarihi an yaşanarak ilk Türk astronot Alper Gezeravcı şu anda uzayda. Peki Alper Gezeravcı uzayda kaç gün kalacak? Uzayda hangi deneyler yapılacak?

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2024 11:03
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2024 11:36
Kaynak: HABER MERKEZİ
Alper Gezeravcı uzayda kaç gün kalacak? Uzayda hangi deneyler yapılacak?

Türkiye için önemli bir tarih yaşandı ve ilk Türk astronot Alper Gezeravcı şu anda uzayda bulunuyor. Fırlatma aşaması başarıyla tamamlandı ve şimdi 1,5 gün sürecek olan uzay yolculuğuna başlandı. Gezeravcı, 3 takım arkadaşıyla birlikte, Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaşmak için yolda. 

Geri sayımın ardından Falcon 9 roketi başarıyla fırlatıldı ve Dragon kapsülü, 4 mürettebat üyesiyle birlikte uzayda yol alıyor.

Alper Gezeravcı uzayda kaç gün kalacak?

Alper Gezeravcı ve ekibi için uzaydaki macera başladı. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın da aralarında bulunduğu ekip, 14 gün boyunca uzayda kalacak.

Falcon 9'un başarılı fırlatılmasının ardından uzayda geçirecekleri 14 gün süresince astronotlar, çeşitli bilimsel görevleri yerine getirecek ve uzay istasyonu deneylerine katkıda bulunacaklar.

Uzaya İstasyonuna ne zaman varacaklar?

Kenetlenme işlemi yarın öğle saatlerinde gerçekleşecek. Uzay yolculuğu tahmini olarak 1,5 gün sürecek. Eğer her şey planlandığı gibi ilerlerse, Dragon kapsülü yarın öğle saatlerinde Uluslararası Uzay İstasyonu'na başarıyla kenetlenecek.

Uzay istasyonunda bulunan 7 astronot, gelen ekibi karşılamak üzere hazır bekleyecekler.

Uzayda hangi deneyler yapılacak?

Toplamda 13 bilimsel deneyin gerçekleştirileceği bir süreç başladı. Fırlatma anından itibaren, uzay istasyonunda mikro yer çekimi ortamında 14 gün boyunca kalacak olan astronotlar, insan sağlığından hastalıkların etkilerine, yeni nesil alaşımlara kadar çeşitli konularda deneyler yapacaklar.

Alper Gezeravcı, bu süreç boyunca uzayda gerçekleşecek 13 bilimsel deneye katkıda bulunacak. Çalışmalar, TÜBİTAK Uzay, Axiom Space ve NASA ile koordineli bir şekilde yürütülecek.

Gezeravcı, biyoloji, tıp, malzeme bilimi ve genetik gibi farklı alanlarda deneyler gerçekleştirecek. Ayrıca, zaman zaman uzay istasyonundan dünyaya seslenerek uzaydaki deneyimlerini aktaracak.

Uzayda yapılacak 13 deney:

UYNA: Türkiye, uzay, havacılık ve savunma sanayii için yeni nesil malzemelerin üretimine odaklanarak geliştirme yeteneğini artırmaya çalışacak.

gMETAL: Katı parçacıkların akışkan içindeki dinamikleri, yerçekimsiz ortamdaki etkileri açısından incelenecek. Bu araştırma, uzay araçlarının itki sistemlerinin daha yüksek verimlilikle çalışmasına katkı sağlayacak.

UzMAn: Mikroalgler, zorlu koşullara uyum sağlama yeteneğini yerçekimsiz ortamda test edilecek. Bu çalışma, uzay görevleri için yaşam destek sistemlerinin geliştirilmesine yönelik olacak.

MESSAGE: Henüz işlevleri keşfedilememiş genlerin, yerçekimsiz ortamdan etkilenenleri tespit edilecek ve uzay görevlerinde, hangi bağışıklık hücrelerinin doğrudan etkilendiği belirlenecektir.

EXTREMOPHYTE: Schrenkiella Parvula adlı ekstrem halofit bitkisinin tuz stresine karşı tepkileri, uzay ortamında incelenecek.

OKSİJEN SATURASYONU: Yapay zeka yardımıyla sağlanan veriler kullanılarak, düşük yer çekiminin neden olduğu farklılıklar ve rahatsızlıklar, atmosferin oksijen seviyesinin hesaplanmasıyla tanımlanacak.

CRISPR – GEM: CRISPR'ın modern gen düzenleme tekniklerinden mikro yerçekimi ortamında bitkiler üzerindeki etkileri araştırılacak ve uzun süreli uzay görevleri için sürdürülebilir bir sistem oluşturulacaktır.

METABOLOM: Uzay koşullarının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri araştırılacak. Elde edilen bilgiler bu etkilerin azaltılmasında ve Dünya’daki hastalıklar için yeni tedaviler geliştirilmesinde kullanılacak.

MİYELOİD: Uzay görevlerinde maruz kalınan radyasyonun, kanser için öncü lezyonlar olan periferik kandaki miyeloid-kökenli baskılayıcı hücrelere etkisi araştırılacaktır.

ALGALSPACE: Antarktik ve ılıman bölgelerin mikroalglerinin uzayda büyüme verileri karşılaştırılacak ve literatürde ilk kez kutup alglerinin uzayda kullanıldığı bir araştırma gerçekleştirilecektir.PRANET: Mikro yerçekimi koşullarında propolisin bakteriler üzerindeki etkisi incelenecek ve antimikrobiyal etkisi test edilecektir.

VOKALKORD: Uzayda yaşamla ilgili hayati tepkimelerin ses telleri kaynaklı değişimlerle tespiti ve yerçekimsiz ortamın neden olduğu rahatsızlıkların ses frekanslarıyla tanımlanması hedeflenmektedir.

MİYOKA: Deney sonuçlarıyla mikro yerçekiminin kurşunsuz lehimleme sürecine olan etkileri raporlanacak.


 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.