Aydın'daki yangın yerleşim yerlerini tehdit ediyor

Aydın'ın Germencik ilçesinde başlayan yangın rüzgarın etkisiyle Söke Argavlı Mahallesi'ne ulaştı ve geniş alana yayıldı

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2024 17:46
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2024 00:34
Kaynak: İHA
Aydın'daki yangın yerleşim yerlerini tehdit ediyor

Edinilen bilgiye göre, Ortaklar Mahallesi Gümüşyeniköy mevkiindeki zirai alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Alevler rüzgarın etkisi geniş bir alana yayılarak Söke Argavlı Mahallesi sınırlarına ulaştı. Ormanlık alana sıçrayan yangın nedeni ile ekipler seferber oldu.  Bölgeye Aydın Büyükşehir Belediyesi, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yangın söndürme, TOMA, AFAD, Jandarma ve UMKE ekipleri sevk edildi. Yangına karadan arazözler ile müdahale edilirken, havadan 7 uçak, 8 helikopter alevleri kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor.

Yerleşim yerleri tehdit altında

Alevlerin Söke ilçesi Argavlı Mahallesi'nde ormanlık ve zirai alanda etkili olduğu, bazı yerleşim yerlerini tehdit ettiği öğrenildi. Bazı vatandaşların evlerini ve hayvan damlarını suyla ıslatarak alevlere karşı önlem aldığı görüldü.

Trafiğe kapatıldı

Yangın nedeniyle Aydın İzmir Otobanı Germencik Gişeleri'nden Söke girişi istikameti önlem amacıyla trafiğe kapatılacağı, ulaşımın eski yoldan sağlanacağı öğrenildi.

Özlem Çerçioğlu yangın bölgesinde

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, beraberinde Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci ile yangın bölgesine geldi. Başkan Çerçioğlu yangın bölgesinde devam eden çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Çerçioğlu, yangının kontrol altına alınması için ekiplerin canla başla müdahale ettiğini ifade etti. 

Yangına hava müdahalesi gece de sürecek  

Havanın kararması ile birlikte yangına müdahale için 2 adet gece görüşlü yangın söndürme helikopteri bölgeye sevk edildi. Gece görüşlü helikopterlerin sabahın ilk ışıklarına kadar alevlere havadan müdahale ederek kara ekiplerine destek sağlayacağı öğrenildi.

7 kişi dumandan etkilendi

Yangının bir an önce söndürülmesi için ekipler yoğun çaba sarf ederken, bölgede hazır bulunan Aydın İl Sağlık Müdürlüğü Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi Birimi (UMKE) ve 112 ekipleri dumanlardan etkilenenlere anında müdahale ediyor. Bölge oluşturulan Tıbbi Uç Nokta (TUN) alanlarında dumandan etkilenenlere ilk müdahale yapılırken, şu ana kadar toplamda 7 kişinin dumandan etkilendiği öğrenildi. Ekipler tarafından hızla müdahalesi yapılan 7 kişinin tedavileri gerçekleştirildi.

İzmir'den takviye gönderildi

Yangın söndürme uçak ve helikopteri ile havadan, çok sayıda tanker, TOMA, itfaiye ve orman araçlarıyla da karadan yapılan müdahaleler aralıksız sürerken, İzmir, Manisa ve Denizli’den de takviye ekipler gönderildi.  

Gece görüşlü yangın söndürme helikopterleri tam mesai yapıyor  

Söke ilçesi Argavlı Mahallesi'ne kadar ulaşan alevlere, havadan ve karadan yoğun bir şekilde müdahale devam ediyor. Söndürme çalışmalarında 9. saate yaklaşılırken, havanın kararmasıyla birlikte bölgeye 2 adet gece görüşlü yangın söndürme helikopteri sevk edildi. Kısa sürede bölgeye ulaşan helikopterler tam mesai yaparak, söndürme çalışmalarına gece havadan destek veriyor. Yangının kontrol altına alınması için karadan ekiplerin aralıksız mücadelesi devam ederken, gece görüşlü helikopterlerin de sabahın ilk ışıklarına kadar havadan destek sağlayacağı öğrenildi.  

Vali Akbıyık: Çakıralan mahallesi tahliye edildi  

Yangın bölgesinde açıklama yapan Muğla Valisi İdris Akbıyık, “Bugün saat 15.15’te Milas Sekköy’de zirai alanda zeytinlik alanda başlayan bir yangın. Daha sonra ormanlık alana sıçradı. Saat 19.00 civarı kontrol altına aldığımızı düşünürken Çakıralan köyü tarafına geldi. Şu anda müdahale havadan karadan devam ediyor. Burada Orman Genel Müdürlüğümüzün, Bölge Müdürlüğümüzün uçakları, helikopterleri, Milli Savunma Bakanlığımızdan uçak ve helikopterler aracılığı ile havadan müdahale ediliyor. 12 Orman Genel Müdürlüğü, yaklaşık hava aracı havadan müdahale ediyor. Şu an gece görüşlü helikopterler havadan müdahale ediyor. Karadan müdahale eden arazözler, dozerler, su tankerleri var. Yine köylülerimizin desteği var. Çakıralan köyümüzün sığır noktasına kadar gelen bir yangın. Şu anda 350 nüfusu olan 60 haneli bir köyümüzü boşalttık. Tüm birimlerimiz tedbirlerini aldılar. Orman Bölge Müdürlüğümüz koordinesinde, Jandarma, Büyükşehir Belediyemiz, MUSKİ, İtfaiye, burada Yeniköy, Kemerköy Termik Santrali, madencilerimizin iş makinesi destekleri var. Tüm kurum ve kuruluşlarımız ile birlikte vatandaşlarımız ile beraber şu anda müdahale devam ediyor. Ayrıca Kızılay ve AFAD Müdürlüğümüz onlar da burada tedbirlerini aldılar. İnşallah köye sıçramadan bir can kaybı olmadan kontrol altına almak için büyük bir mücadele var. Yangının çıkış nedeni elektrik tellerinden olabileceği değerlendiriliyor. Onun araştırması devam ediyor. Tam olarak netleşmedi. Yangında bir ahır zarar gördü. Mezarlığa kadar geldi. Ama köyümüzün etrafını tüm iş makineleri çevirdi. İtfaiye, iş makineleri ile koruma altına aldıklarını düşünüyoruz. İnşallah Sürekli yön değiştiren bir rüzgar var. Köye gelmeden önünü almaya çalışıyoruz” dedi.

Tahliye edilen vatandaşlara Termik Santrallar misafir edecek

Vali Akbıyık Çakıralan Mahallesindeki vatandaşların tahliyeleri ve kalacakları yer konusunda yaptığı açıklamada, “Tahliye edilen vatandaşlarımız yakın köylerdeki mahallelerdeki akrabalarının yanına ve bölgemizdeki Termik Santrallerimizde de onları götürecek yerlerimiz mevcut. Köyde sadece 40 civarında genç kaldı. Onlarda ekiplere yardımcı oluyor” dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.