Bakan Kacır açıkladı: Türkiye'yi teknoloji geliştirmenin merkez adreslerinden biri yapmakta kararlıyız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk teknoloji girişimlerinin dünyada oynadığı rolü güçlendirmeyi amaçladıklarını ifade ederek, Türkiye'yi teknoloji geliştirmenin merkez adreslerinden biri yapmakta kararlı olduklarını aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2024 11:31
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2024 11:34
Kaynak: AA
Bakan Kacır açıkladı: Türkiye'yi teknoloji geliştirmenin merkez adreslerinden biri yapmakta kararlıyız

Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta yer alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a eşlik eden Kacır, ABD'deki temasları ile ilgili değerlendirmeler yaptı.

Kacır, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM Genel Kurulu vesilesiyle New York'a düzenlediği ziyaretlerin "Türkiye'nin ABD'ye çıkarması" niteliği kazandığını ifade etti.

Bu ziyaretler ile her yıl Amerikan ekonomisinin önde gelen şirketleriyle bir araya gelme imkanlarının olduğunu ifade eden Kacır, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında 15. Türkiye Yatırım Konferansı'nın yapıldığını ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi'nin (TAİK) ev sahipliği ile yapılan toplantıya birçok şirketin temsilcilerinin katıldığını ifade etti.

Kacır, "Türkiye'de yatırım buradaki ana gündem. Özellikle son bir yılda ekonomide yakaladığımız istikrar, Orta Vadeli Program'da elde ettiğimiz sonuçlar, Türkiye'nin istikrarlı bir şekilde yoluna devam etmesi, tüm bölgesel ve küresel sınamalara rağmen Türkiye ekonomisinin dayanıklılığını koruması, aynı zamanda son dönemde savunma ve havacılıkta elde ettiğimiz kazanımlar ve bunların Türkiye'nin AR-GE ve inovasyon kapasitesini gösterir nitelikte olması yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisini çok yükseltti." şeklinde konuştu.

İlişkimizin bunun ötesine geçmesini arzu ediyoruz

Apple Başkan Yardımcısı Nick Ammann ile yaptıkları görüşmeyi de anlatan Kacır, Türkiye'de yürüttükleri çalışmaları ve ülkenin Apple'a katabileceklerini konuştuklarını ifade etti.

Kacır, Apple'ın Türkiye'de sevilen ve tercih edilen bir marka olduğunu belirterek, "Biz ilişkimizin bunun ötesine geçmesini arzu ediyoruz. AR-GE, inovasyon ve üretim basamaklarında daha fazla iş birliği yapmayı arzu ediyoruz. Türkiye'nin insan kaynağına, Apple'ın daha fazla yatırım yapmasını istiyoruz." dedi.

Ammann'ın Türkiye'deki kapasitenin ne kadar yüksek olduğunu ve özellikle dünya çapında en fazla ilgi gören bazı uygulamaların Türk teknoloji girişimlerince geliştirildiğini anlattığını bildiren Kacır, bunu memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Kacır, "Türkiye'nin teknoloji girişimleri Apple Store'da yürüttükleri çalışmalar vesilesiyle her yıl milyarlarca dolar değer oluşturuyor. Ümit ediyorum ki bunların sayısını artıracağız. Hem Apple'ın Türkiye ekonomisine katkılarını artırmayı hedefliyoruz hem de Apple vesilesiyle Türk teknoloji girişimlerinin dünyada oynadıkları rolü güçlendirmeyi amaçlıyoruz." diye konuştu.

Bu iletişimi Apple ve diğer dev teknoloji şirketleriyle devam ettireceklerini aktaran Kacır, "Türkiye'yi teknoloji geliştirmenin merkez adreslerinden biri yapmakta kararlıyız." dedi.

Türkiye dünyanın önemli tedarik merkezlerinden biri olabilir diye düşünüyoruz

Türkiye'nin dijital ve yeşil dönüşümle attığı adımlar ile son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı'nın yatırımcılar için önemli bir odak noktası olduğunu ifade eden Kacır, bu kapsamda Türkiye'nin 2030'a kadar elektrikli araçlar, batarya teknolojileri, güneş hücreleri, rüzgar türbinleri ve AR-GE merkezleri gibi birçok yüksek teknoloji alanına yönelik 30 milyar dolarlık teşvik programının duyurulduğunu hatırlattı.

Bakan Kacır, bu programın çok etkili sonuçlar doğuracağını bir kez daha görme imkanı olduğunu ifade ederek, "Özellikle programın odağı olan alanlar, aslında küresel yatırımcıların dünyada bir ya da birkaç merkezde sürdürdükleri yatırımları, üretim süreçlerini çeşitlendirmeye hazırlandıkları alanlar. Bu alanlarda tek bir üretim merkezinin bütün dünyayı beslemesinin getirebileceği riskleri, dünya pandemi döneminde doğrudan müşahede etti. Dolayısıyla Türkiye olarak bu alanlarda iddia sahibi olmayı amaçlıyoruz. Çipten bataryaya ve yenilenebilir enerjiye, Türkiye dünyanın önemli tedarik merkezlerinden biri olabilir diye düşünüyoruz ve programı da buna göre dizayn ettik. İnanıyorum ki önümüzdeki dönemde pek çok küresel marka Türkiye'de bu yatırımları gerçekleştirecek, biz de onlara bu program kapsamında etkin destekler sunacağız ve Türkiye'nin yüksek teknoloji üretim ve ihracatına çok önemli kazanımlar sağlayacağız." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.